Βουλή:Με αντεγκλήσεις και ένσταση αντισυνταγματικότητας ξεκίνησε η συζήτηση για το νομοσχέδιο Κεραμέως

Με εντάσεις και μια ένσταση αντισυνταγματικότηας από την αντιπολίτευση, ξεκίνησε στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας «νέοι ορίζοντες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα».

Λίγη ώρα πριν την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πιθανότατα των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών και στη σκιά της χυδαίας επίθεσης του Χριστόφορου Βερναρδάκη στην υπουργό, Νίκη Κεραμέως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επικαλούμενος το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και εξέφρασε ενστάσεις για τις διατάξεις που αφορούν την ανάδειξη των διοικητικών αρχών των ΑΕΙ, το Συμβούλιο εξωτερικών μελών και την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.

Υποστηρίζοντας την ένσταση ο Νίκος Φίλης, αναφέρθηκε στην έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής σημειώνοντας πως οι παρατηρήσεις κάνουν «κομμάτια και θρύψαλα» το νομοσχέδιο. Ο δε Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ υπογράμμισε πως η εκ του Συντάγματος υποχρέωση του κράτους για παροχή δημόσιας και δωρεάν παιδείας αποτελεί «ανέκδοτο» καθώς ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται για την εκπαίδευση των παιδιών. Υπέρ της ένστασης τοποθετήθηκε και η Νάντια Γιαννακοπούλου του ΠΑΣΟΚ επικαλούμενη και αυτή την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής.

Κεραμέως: Τα ΑΕΙ αποφασίζουν για τις δικές τους αποφάσεις με τα δικά τους όργανα

«Τα ΑΕΙ αποφασίζουν για τις δικές τους αποφάσεις με τα δικά τους όργανα. Το ποια θα είναι αυτά τα όργανα το αποφασίζει ο νομοθέτης, η Βουλή. Η θέσπιση κανόνων για ζητήματα οργάνωσης των πανεπιστημίων που περιλαμβάνει και τον τρόπο συγκρότησης των οργάνων ανήκει στην αρμοδιότητα της νομοθετικής εξουσίας. Ο νομοθέτης δεν δεσμεύεται καν ούτε υποχρεούται να ακολουθήσει συγκεκριμένο πρότυπο, διαθέτει όμως ευρύτατα περιθώρια εξουσίας για να οργανώσει όλο το πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων», απάντησε η υπουργός Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, προσθέτοντας: «ο πρύτανης προκύπτει ως ένας εκ των 6 εσωτερικών μελών του συμβουλίου που έχουν εκλεγεί από την βάση, δηλαδή από όλα τα μέλη ΔΕΠ. Τα εκλεγμένα μέλη του συμβουλίου εκλέγουν στην συνέχεια τον πρύτανη».

Τέλος, για το συμβούλιο εξωτερικών μελών εξήγησε πως «το Συμβούλιο αποτελείται από 11 μέλη. Τα 6 εκλέγονται από την βάση και στην συνέχεια οι εκλεγμένοι επιλέγουν τα 5 εξωτερικά μέλη. Τα εξωτερικά μέλη αντλούν τη νομιμοποίησή τους από τα εκλεγμένα μέλη» ενώ για την χρηματοδότηση σημείωσε «Το νομοσχέδιο δεν έχει ούτε μισή διάταξη που να επηρεάζει την υποχρέωση του κράτους για χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Η κυβέρνησή μας αύξησε για πρώτη φορά μετά αρκετά χρόνια την χρηματοδότηση κατά 14%. Το νομοσχέδιο δίνει επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία και αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά».

νομοσχέδιο Κεραμέως