Το να σφίξεις περισσότερο το λουρί δεν ωφελεί

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περικοπών, δήλωσε την Πέμπτη (12/3) πως “το να σφίξεις ακόμα περισσότερο το λουρί σε αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν είναι ένα μέτρο παράλογο”.

Σε ερώτηση από τον ΣΚΑΙ πώς η Κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τα 6 με 8 δισ. που απαιτούνται για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, απάντησε: “Υπάρχουν τρόποι είσπραξης για αύξηση της ρευστότητας. Δεν είναι λογικό να αυξήσεις τη φορολογία αλλά να διευκολύνεις τους φορολογούμενους που χρωστάνε δισ. ευρώ”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και  Ανάπτυξης) σήμερα στο Παρίσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα εφαρμογής της παλιάς εργαλειοθήκης και πως πρέπει ο οργανισμός να συμβάλει στην καλύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει η Κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά ο Γ. Σακελλαρίδης αναφέρει: “Έχουν να κάνουν με καλύτερη απόδοση φόρων μέσω καλύτερης διασταύρωσης, πάταξη της φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος”.

Σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων τόνισε ότι το ζήτημα “δεν είναι ενταγμένο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, καθώς πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο έχει να κάνει με απόδοση δικαιοσύνης· αυτά τα θέματα η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τα θέσει επιτακτικά επί τάπητος”.

Όσον αφορά τη δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ότι είναι έτοιμος να υπογράψει την εντολή κατάσχεσης γερμανικής κρατικής περιουσίας, βάσει απόφασης του Αρείου Πάγου για την αποζημίωση συγγενών θυμάτων στο Δίστομο το 1944, ο κ. Σακελλαρίδης επισήμανε ότι ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε πως θα εξετάσει όλα τα δεδομένα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ακολούθως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε: “Από εκεί και πέρα τυχόν υπογραφή του είναι θέμα σοβαρό που αφορά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Το θέμα σε κάθε περίπτωση έχει τεθεί και από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά” .

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει θίξει ποτέ κανέναν.

Γαβριήλ Σακελλαρίδηςπερικοπές