Συζητήσεις για την Ελλάδα στο Παρίσι

Επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της Ελλάδας, κατά την συνάντηση που θα έχουν σήμερα Πέμπτη (12/3) στο Παρίσι ο γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, και ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγ, μερικές ώρες μετά από την συνάντηση του κ. Σαπέν με τον έλληνα Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Η Γαλλία έχει φέρεται να έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη διασφάλιση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Εφόσον οι λύσεις για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αναγκών της χώρας διέρχονται από την ΕΚΤ και τον ESM, οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των αυτών των θεσμικών οργάνων αναμένεται να είναι εντατικές κατά το διάστημα που ακολουθεί.

Σε δήλωσή του στο Mega την Τετάρτη (11/3), ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί τη ρευστότητα από τους θεσμούς για την αποπληρωμή των δανείων από το ΔΝΤ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καθώς και  (είτε μέσω ESM) για την αποπληρωμή το καλοκαίρι των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Ο Επικεφαλής του ESM αναφερόμενος στην Ελλάδα σημείωσε: “Φυσικά, δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε την επίδοση της Ελλάδας, η οποία περιπλέκεται από τη μη υποχώρηση της πολιτικής αβεβαιότητας, ως επιτυχή μέχρι στιγμής”.

Σχετικά με το ζήτημα του λανθασμένου πολλαπλασιαστή στην περίπτωση της Ελλάδας, ο ίδιος τόνισε πως οι διαφωνίες αναφορικά με το μέγεθος των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών ή την ταχύτητα της προσαρμογής, αν και έγκυρες, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις “σκληρές πραγματικότητες”.

ΒαρουφάκηςΕΚΤΕΛΛΑΔΑΠαρίσιΡέγκλινγκΣαπέν