Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, σε ό,τι αφορά στις ελληνορτουρκικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων και κυρίως στις απειλές από τον Ερντογάν, ο οποίος απειλεί ευθέως την χώρα μας.
«Η Τουρκία δεν επιθυμεί στρατιωτικό επεισόδιο», εκτίμησε ο Άγγελος Συρίγος αναλύοντας την τουρκική προκλητικότητα.
«Θέλει εύκολες νίκες εντυπώσεων»
Ο διεθνολόγος και υφυπουργός Παιδείας, τόνισε ότι τα περί επίθεσης σε κάποιο ελληνικό νησί δεν είναι πρώτη, αλλά τελευταία προτεραιότητα του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς γνωρίζει ότι θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση.
«Ξέρει ότι θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση και τα αποτελέσματα θα είναι αιματηρά και καταστροφικά και για τις δύο πλευρές. Δεν θέλει κάτι τέτοιο. Θέλει εύκολες νίκες εντυπώσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Συρίγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι στόχος του τούρκου προέδρου είναι να οδηγήσει την Ελλάδα να κάνει πρώτη μια στρατιωτική κίνηση, ενώ εκτίμησε πως ενδέχεται να «παίξει» με το γεωτρητικό τουρκικό σκάφος, προκειμένου να περάσει μια εικόνα ότι κερδίζει στα σημεία.
Ο χάρτης, το μεγάλο λάθος
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το μεγάλο λάθος του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν πως δημοσίευσε χάρτη που επισημαίνει ως νησιά με πρόβλημα, μεγάλα ελληνικά νησιά, όπως είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, τα Δωδεκάνησα, η Σαμοθράκη, η Λήμνος.
Για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, τόνισε ότι η ΕΕ αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο για την Ελλάδα και αυτό φάνηκε και στην απόφαση που καταδικάζει την Τουρκία. Στάθηκε ωστόσο στο ζήτημα της πώλησης όπλων στην Τουρκία από ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, θέμα για το οποίο ασκούνται – όπως είπε – παρασκηνιακές πιέσεις.
Για το Ηνωμένο Βασίλειο και τα σενάρια για πώληση μεταχειρισμένων Eurofighter στην Άγκυρα, ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι πάντα ακολουθούσε μια τέτοια στάση και τώρα πολύ περισσότερο, καθώς δεν υπόκειται στους περιορισμούς της ΕΕ.
Για παρέμβαση του ΝΑΤΟ
Αναφορικά με το ΝΑΤΟ, εξήγησε ότι πρόκειται για έναν Οργανισμό εντελώς διαφορετικό από την ΕΕ, με περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης, καθώς για να εκδοθεί απόφαση απαιτείται ομοφωνία.
Παράλληλα, το ΝΑΤΟ, «αντιλαμβάνεται την αξία της Τουρκίας ως υπέρτερη της αξίας της Ελλάδος σε γεωστρατιωτικοπολιτικό επίπεδο, ιδίως και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Συρίγος.
Εξήγησε πως είτε θέσει, είτε δεν θέσει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, οι αξιώσεις αυτές αποτελούν επίσημη τουρκική πολιτική, έχουν κατατεθεί σχετικές επιστολές στον ΟΗΕ και πρόκειται για «ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω – είναι αυτή η κατεύθυνση της Τουρκίας, αν δεν το πει τώρα, θα το πει την επόμενη φορά».
Τόνισε ακόμη ότι, για όλους αυτούς τους λόγους, η Ελλάδα δαπανά τεράστια ποσά για την άμυνά της, «ακριβώς για να μην έχουμε ανάγκη κανέναν ως προς το θέμα της άμυνάς μας. Έχουμε φτιάξει διεθνείς συμμαχίες, όμως βασιζόμαστε και στο διεθνές δίκαιο», είπε ο Άγγελος Συρίγος.
Διάβημα στην Άγκυρα για κάθε παραβίαση – Το ελληνικό σχέδιο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα
Η Ελλάδα επιμένει ότι δεν θα συρθεί σε μία ανούσια ρητορική αντιπαράθεση με την Άγκυρα, παρά τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις της άλλης πλευράς. Αντιθέτως. σκοπεύει να αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία τις πρακτικές της Τουρκίας, εκθέτοντας την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας που κρατά επιθετική συμπεριφορά.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η απόφαση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, να δώσει εντολή για διάβημα στην Άγκυρα κάθε φορά που σημειώνεται παραβίαση του εναέριου χώρου. Για αυτό έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, που θα χρειαστεί να αποκτήσουν στενότερη συνεργασία και με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να διασφαλιστεί η αντιμετώπιση τυχόν τεχνικών θεμάτων που θα δημιουργούνται από αυτή τη διαδικασία, η οποία θα πρέπει εκ των πραγμάτων να είναι αυτοματοποιημένη αλλά και ταχύτατη.
Μάλιστα, από εδώ και στο εξής θα εντατικοποιηθούν οι επαφές ανάμεσα στις ελληνικές πρεσβείες στην Τουρκία και στις στρατιωτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Με το βλέμμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε εγκαίρως να δώσει το στίγμα του σχετικά με την στάση που θα κρατήσει στην επικείμενη Σύνοδο.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι, με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία: Ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ο δρόμος της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση της Τουρκίας από την ευρωπαική οικογένεια και θα οδηγήσει σε λήψη μέτρων.
Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι να σταματήσει η ανυπόστατη ρητορική κατά της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας έχει απαντήσει και ο ίδιος θα εξακολουθεί να καλεί «σε έναν καλόπιστο διάλογο, ώστε να επιλύουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε».