Ακάρ: "Τρία κανάλια" διαλόγου με την Ελλάδα ώστε "να επωφεληθούμε όλοι καλύτερα από αυτόν τον πλούτο"

Ρίχνει τους τόνους και επιτίθεται… διπλωματικά στην Ελλάδα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος σε «τρία κανάλια» συνεννόησης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών… προβλημάτων έτσι ώστε να «μπορέσουμε να επωφεληθούμε καλύτερα από αυτόν τον πλούτο».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Ελλάδα αλλά και στο θέμα του βέτο για Σουηδία και Φινλανδία, μιλώντας με δημοσιογράφους στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (φωτογραφία, επάνω, από το YouTube).

«Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ»

«Είμαστε σύμμαχοι μέσα στο ΝΑΤΟ και είμαστε γείτονες, αν μπορέσουμε να λύσουμε τα θέματά μας εντός του διεθνούς δικαίου και με διπλωματία» είπε ο κ. Ακάρ και συνέχισε:

«Αν έχουμε αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ μας και έχουμε ενότητα θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε καλύτερα από αυτόν τον πλούτο. Αν κάνουμε τις εργασίες μας αποδεχόμενοι ότι αυτό θα έχει και θετική αντανάκλαση στην ασφάλεια και την ευημερία των χωρών μας αυτό θα πάει πολύ καλά».

Στη συνέχεια, έθεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να γίνουν αυτές οι συζητήσεις, απαριθμώντας «τρία κανάλια» συνεννόησης.

«Τρία κανάλια» συνεννόησης

«Η ουσία είναι η εξής: Προβλήματα υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας; Υπάρχουν. Τι να κάνουμε; Να τα λύσουμε. Να συζητήσουμε και να τα λύσουμε. Τι υπάρχει; Οι διερευνητικές συνομιλίες. Τι υπάρχει; Η αποκλιμάκωση. Τι υπάρχουν; Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Τρία κανάλια υπάρχουν, αυτά να τα πούμε, να τα συζητήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα» είπε ο τούρκος υπουργός.

Σε ό,τι αφορά στο τουρκικό βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ η οποία μάχεται ενάντια σε περισσότερες από μία τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Πολεμάμε τους τρομοκράτες»

»Και όταν εμείς πολεμάμε τους τρομοκράτες στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, είναι αληθές πώς προστατεύουμε τη χώρα μας και τους πολίτες μας, αλλά ταυτόχρονα αποτρέπουμε τα ταξίδια αυτών των τρομοκρατών προς την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει αντιληπτό»

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Ακάρ, «Αυτό το γεγονός με την οικονομική, πολιτική, ακόμη και με όπλα, στήριξη Σουηδίας και Φιλανδίας προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις, που τις έχει μετατρέψει σε φωλιά της τρομοκρατίας, ταυτόχρονα αποτελεί απειλή και για το ΝΑΤΟ».

Ακάρδιάλογοςελληνοτουρκικά