Στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών μίλησε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός είχε συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Πρόκειται για ανοικτή εκδήλωση η οποία διεξήχθη υπό την παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε. Ένας 12ετής κύκλος περιπέτειας για την Ελλάδα κλείνει» ανέφερε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας:
«Την εποχή μας αλλάζουν πάρα πολλά, το βιώνουμε όλοι καθημερινά. Μέσα από την πανδημία γεννήθηκαν σημαντικές ευκαιρίες για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Χωρίς την πανδημία δεν θα είχε συμφωνήσει η Ευρώπη σε ένα όργανο κοινού δανεισμού που μας ωφέλησε, κι αυτή ήταν μια τομή από την πανδημία.
Ο πόλεμος πριν έναν χρόνο φαινόταν αδιανόητος. Πέρα από την τραγικότητα της καταστροφής μιας χώρας από τη βάρβαρη επίθεση, τεράστιες επιπτώσεις υπάρχουν και στην αγορά ενέργειας και το φάσμα επισιτιστικής κρίσης. Είμαστε πια σε περιβάλλον πληθωρισμού, όμοιό του δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 40 χρόνια.
Θα βιώσουμε ένα περιβάλλον απότομα αυξημένων επιτοκίων για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, αυτό θα μας επηρεάσει όλους. Παρά το ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος, είμαστε σε καλύτερο σημείο από άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κι επειδή το ”Brand” Ελλάδα έχει αλλάξει προς το καλύτερο, κάτι που έχει αντανάκλαση και στην επιχειρηματικότητα».
«Πάρα το γεγονός ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη είμαστε συγκριτικά σε καλύτερη θέση από ότι άλλες χώρες του νότου, γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής χρέους, γιατί φροντίσαμε τα τελευταία χρόνια να δανειστούμε και να ενισχύσουμε το μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο έχουμε και γιατί η εικόνα της χώρας και αυτό που αποκαλούμε brand Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο και αυτό αποτυπώνεται και στις αγορές χρήματος και στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους και φυσικά έχει αντανάκλαση και στην επιχειρηματικότητα και στις επιχειρήσεις και στην άνεση με την οποία οι επιχειρήσεις προχωρούν και υλοποιούν επενδυτικά σχέδια», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.
«Το ρίσκο «Ελλάδα» έχει σημαντικά μειωθεί και αυτό είναι που σε αυτή την πολύ δύσκολη περιπέτεια μας κάνει να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μια συγκρατημένη αισιοδοξία», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως οι στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι κοινωνικά δίκαιες και αποτελεσματικές. Επανέλαβε, δε, ότι οι κυοφορούμενες παρεμβάσεις στην τιμή της βενζίνης, που εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, δεν θα είναι οριζόντιες, ως προς τον συγκεκριμένο φόρο, ώστε να μην επιβραβευθούν, έστω και εμμέσως, όλοι όσοι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της τρέχουσας επιβάρυνσης.
Σημείωσε δε πως ο στόχος των αλλεπάλληλων κυβερνητικών «ενέσεων» στήριξης από τον καιρό της πανδημίας και εντεύθεν αποσκοπεί στο να κρατηθεί όρθιος ο παραγωγικός ιστός της χώρας.
«Η Ελλάδα έχει πάψει να λογίζεται όπως στο πρόσφατο παρελθόν ως η ειδική περίπτωση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επαναβεβαίωσε πως «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα έως το τέλος της 4ετίας».
Ερωτηθείς σχετικώς ο πρωθυπουργός επέμεινε πως οι εκλογές προσδιορίζονται την άνοιξη του 2023. Επεσήμανε πως η χώρα είναι σε καλύτερη θέση συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και τα οσονούπω αναμενόμενα υψηλότερα επιτόκια και απέδωσε το συγκεκριμένο γεγονός στο ότι η χώρα έχει χαμηλές υποχρεώσεις αποπληρωμής χρέους, αλλά και πως η εικόνα της διεθνώς, το brand, έχει ουσιωδώς βελτιωθεί.