Συνέχιση των προκλήσεων από την Τουρκία, με αυξομειώσεις στην ένταση χωρίς αυτή να μεταφέρεται στο πεδίο, έστω για τις επόμενες εβδομάδες, αναμένει η Αθήνα.
Η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση, ενώ προετοιμάζει νέες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα για να εκθέσει τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και τους κινδύνους που εγκυμονεί.
«Κάθε μέρα θα έχουμε και μία δήλωση το επόμενο διάστημα, εμείς έχουμε τη δική μας στρατηγική», σχολίαζε διπλωματική πηγή για το νέο παραλήρημα Ερντογάν κατά την τελετή για τις γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «η στάση της χώρας μας στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρο και δίχως καμία αμφιβολία. Εμείς δεν απλώνουμε το χέρι μας στα δικαιώματα κανενός, αλλά ούτε επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματά μας οι ληστές. Δεν επιτρέπουμε με τίποτα τη βία, με διάφορα κόλπα και με απειλές να μας πάρουν αυτό που μας ανήκει».
Οι δύο Σύνοδοι Κορυφής, τα ορόσημα που περιμένει η Αθήνα
Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή κάθε δήλωση που προέρχεται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, προτάσσοντας από την πλευρά της ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Κυβερνητικά στελέχη σε συζητήσεις επισημαίνουν τα δύο ορόσημα που ακολουθούν μέχρι το τέλος του μήνα -Σύνοδοι Κορυφής ΕΕ και ΝΑΤΟ- και μέχρι τότε, εκτιμούν, η Τουρκία θα ανεβοκατεβάζει τους τόνους, αλλά δεν θα επιχειρήσει κάτι παράτολμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απόλυτη εγρήγορση στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας που βρίσκονται στα σύνορα, κυρίως για προσπάθειες προβοκάτσιας. «Όσο στριμώχνεται τόσο εξαγριώνεται», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας τα διαρκή παραληρήματα και τις επιθέσεις Ερντογάν. Στην κυβέρνηση παρατηρούν και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του που τον οδηγούν σε προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης και δημιουργίας εξωτερικών εχθρών.
Τι θα θέσει επί τάπητος στις Συνόδους Κορυφής ο Μητσοτάκης -Βαρύ το κλίμα για Τουρκία
Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει αναλυτικά τους ομολόγους του για τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα και θα ζητήσει μια αυστηρή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, που θα αποτελεί ταυτόχρονα προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα έχει αν συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 28-30 Ιουνίου, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν και οι δύο στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Το κλίμα είναι ήδη βαρύ για την Άγκυρα ως προς τον εκβιασμό που προβάλλει για την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά και τη στάση που τηρεί έναντι της Ρωσίας. Ο αναθεωρητισμός που εκπέμπει, τον οποίο η ελληνική πλευρά ταυτίζει με την συμπεριφορά του Πούτιν, δημιουργεί άλλη μια πηγή αστάθειας στην περιοχή. Είναι κάτι που αναδεικνύουν σε όλες τις επαφές τους με ξένους αξιωματούχους ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών -και θα το πράξουν και στην ισπανική πρωτεύουσα. Μια πιθανή συνάντηση εκεί του κ. Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό στον Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, τα μηνύματα και τα σημάδια που φτάνουν στην τουρκική ηγεσία από την Ουάσιγκτον δεν ενθαρρύνουν «τσαμπουκάδες και παιχνίδια στο Αιγαίο», σημειώνουν έμπειροι διπλωμάτες.
Τίποτα αναπάντητο από την Αθήνα στον τουρκικό αναθεωρητισμό
Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά προετοιμάζει νέες απαντήσεις για όλες τις έωλες και ανιστόρητες αιτιάσεις της Τουρκίας. Έχει χτίσει στη βάση των Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου μια στέρεη επιχειρηματολογία που αποδομεί την τουρκική ρητορική, σημειώνουν πηγές. Και συμπληρώνουν ότι «θα τα παρουσιάζει όποτε το κρίνει απαραίτητο, όπως έκανε το υπουργείο Εξωτερικών με τους 16 χάρτες που αποδεικνύουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό στην περιοχή και τις παράνομες διεκδικήσεις».