Αμείλικτο μήνυμα προς την Άγκυρα - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε την ελληνική στάση

Η προειδοποίηση Μητσοτάκη στον Τούρκο πρόεδρο και οι σταθμοί διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας – Ο πρωθυπουργός την Πέμπτη θα επισκεφτεί την Κω και την ακριτική Ψέριμο

Μέχρι χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να μην σηκώσει το γάντι που του πετούσε επί προσωπικού ο Ταγίπ Ερντογάν. Και, πράγματι, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε τις προσωπικές αναφορές για το πρόσωπο του Τούρκου προέδρου, αλλά και των υπουργών του, οι οποίοι σε καθημερινή βάση δυναμιτίζουν το κλίμα. Με μια διπλή παρέμβαση, όμως, στη συνέντευξη Τύπου της Συνόδου Κορυφής, αλλά και στο συνέδριο του ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα στην Άγκυρα ότι η απόπειρα να ταράξει τα νερά του Αιγαίου δεν θα περάσει αναπάντητη.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση ή εσωτερική ερμηνεία των πιθανών αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία. Θα σας πω και πάλι ότι τα «επιχειρήματα» της Τουρκίας αποδομούνται με επαρκέστατο τρόπο μέσω της επιστολής την οποία στείλαμε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», απάντησε χθες ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Άγκυρα θα πρέπει να δεχθεί ότι «η Ελλάδα έχει συμμάχους. Ανήκει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει μια στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προφανώς έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση -θα έλεγα- να αξιοποιεί τις συμμαχίες της προς όφελος της υπεράσπισης των δικών της εθνικών συμφερόντων».

Και αν σε ορισμένους είχαν μείνει αμφιβολίες, ήρθε από το βήμα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ρότερνταμ ο κ. Μητσοτάκης να το κάνει ακόμα σαφέστερο. « Είμαστε μια αμυντική δύναμη, αλλά θέλουμε να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι κάθε αίσθηση απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επιστρατεύοντας λέξεις με ιδιαίτερη βαρύτητα. «Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχτούμε είναι μια νέα εκδοχή του ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασιώσεις περί χαμένων αυτοκρατοριών και μία προβολή ισχύος που δεν συνάδει με τη διεθνή τάξη η οποία εδράζεται σε κανόνες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «χτυπώντας» την Τουρκία στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Γιατί «εκρήγνυται» η Τουρκία

Οι χθεσινές σκληρές τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκης ήρθαν στον απόηχο της απολύτως αναθεωρητικής παρέμβασης Τσαβούσογλου, ο οποίος έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης 14 ελληνικών νησιών, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία θα θέσει ζήτημα κυριαρχίας.

Η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι η στροφή στην εθνικιστική ρητορική υπαγορεύεται από την ανάγκη εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία, μιας και ο κ. Ερντογάν ίσως να νόμιζε ότι «τον παίρνει» να το κάνει χωρίς συνέπειες. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν, παράλληλα, ότι η Άγκυρα ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είναι όμως της άποψης ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα το «τραβήξει στα άκρα» στο πεδίο, μιας και οι οικονομικές συνέπειες μιας αστάθειας θα είναι αξιοσημείωτες για τη χειμαζόμενη τουρκική οικονομία που περιμένει ως «μάννα εξ ουρανού» τα έσοδα από τον φετινό τουρισμό.

Διεθνοποίηση

Η επιμονή της Τουρκίας στην αναθεωρητική ρητορική, πάντως, δεν αφήνει περιθώριο στον πρωθυπουργό παρά να διεθνοποιήσει εκ νέου την τουρκική προκλητικότητα. Πρώτο ορόσημο, αναπόδραστα, είναι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου, στις 23 και 24 Ιουνίου, όταν και ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει ξανά το ζήτημα και θα επιδιώξει να υπάρξει μια σαφής καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, όπως το έκανε χωρίς περιστροφές ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Και αυτό γιατί, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, δεν επιτρέπεται η λογική των ίσων αποστάσεων από τους Ευρωπαίους, κάτι που είπε και στο χθεσινό πρώτο τετ-α-τετ του με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Επόμενος σταθμός και σημαντικότερος, όμως, είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, από τις 28 ως τις 30 Ιουνίου, όπου παρόντες θα είναι όλοι οι μεγάλοι παίκτες της Συμμαχίας και βεβαίως οι κ. Μητσοτάκης, Ερντογάν και Μπάιντεν. Το μήνυμα του πρωθυπουργού σαφές: δεν επιτρέπεται αστάθεια εντός της Συμμαχίας αυτή την περίοδο. Διότι, όπως το έθεσε χθες στο ΕΛΚ, «ορισμένοι στη Ρωσία θα χαίρονταν ιδιαίτερα εάν συνέβαινε αυτό».

Σε Κω και Ψέριμο

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον έντασης της τουρκικής προκλητικής ρητορικής, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματισμένη μια ενδιαφέρουσα περιοδεία αύριο, Πέμπτη. Το πρωί θα είναι στην Κω, ένα από τα νησιά που μπαίνουν από καιρού εις καιρόν στο στόχαστρο των Τούρκων. Εν συνεχεία και αφού συναντηθεί με τοπικούς φορείς και τους κατοίκους, θα πάει με σκάφος του λιμενικού στην ακριτική Ψέριμο με τους περίπου 20 κατοίκους, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει ξανά τους κατοίκους. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε βρεθεί στο μικρό νησί και τον Ιανουάριο του 2017, ενώ τότε είχε επισκεφθεί και το φυλάκιο του νησιού. Πρόκειται, βεβαίως, για ένα σαφές μήνυμα ότι η Πολιτεία είναι δίπλα στους νησιώτες και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

 

ΆγκυραΕΛΛΑΔΑΜητσοτάκηςΤουρκία