Η παραχώρηση από τη Γερμανία, Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία, και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder, προβλέπεται στη συμφωνία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχαν προηγηθεί σχετικές συζητήσεις και η συμφωνία επισφραγίστηκε στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.
Οι δηλώσεις Σολτς
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε νωρίτερα ότι συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.
«Σήμερα μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προσέθεσε ότι οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν από τα υπουργεία ‘Αμυνας των δύο χωρών. Αντίστοιχες συμφωνίες συνεργασίας θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες, σημείωσε.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα εξέδωσαν ανακοινώσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση αυξάνει την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο με αποστολή τεθωρακισμένων»
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τη συμφωνία, κρίνοντάς τη «επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Μόλις λίγες μέρες αφότου πληροφορηθήκαμε από τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας για την απόφαση Μητσοτάκη να αποστείλει νέο, βαρύτερο οπλισμό στην Ουκρανία, πληροφορούμαστε τώρα από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η Ελλάδα θα αποστείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία. Και μάλιστα, τεθωρακισμένα χρήσιμα για την άμυνα της χώρας, εξ ού και η αναπλήρωσή τους από άλλα Γερμανικά τεθωρακισμένα.
Θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό Καγκελάριο, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα στη δική του συνέντευξη.
Η επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας αυξάνεται κάθε εβδομάδα που περνά, την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα. Πόσο δε μάλλον που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα.
Απαιτούμε άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σεβόμενες τους πολίτες τους».
ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση να ενημερώσει πλήρως για το περιεχόμενο της συνάντησης Μητσοτάκη-Σολτς»
Παράλληλα, και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αντέδρασε στη γνωστοποίηση της συμφωνίας Μητσοτάκη-Σολτς σχετικά με την παράδοση ελληνικών τανκ στην Ουκρανία.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του ζητεί ενημέρωση από την κυβέρνηση για όλες τις πτυχές της συμφωνίας Ελλάδας-Γερμανίας, καθώς προκύπτουν «εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο» της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:
«Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά.
Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς».