«Δημιουργική (και πιεστική) ασάφεια» με τις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων

Στις Βρυξέλλες; Στην Αθήνα; Και στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα; Παράλληλα; Κατά περίπτωση;  Πού τελικά θα γίνουν οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων; Και τι θα σημάνει αυτό;

Μία μόλις μέρα μετά την επίτευξη συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία ανακοινώθηκε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ των δύο πλευρών την Τετάρτη, επικράτησε  ένα μικρό χάος ως προς το τι θα συμβεί. Από την Τρίτη το πρωί, αλλεπάλληλα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ταυτόχρονη έναρξη διαπραγματεύσεων τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα μεταξύ τεχνικών κλιμακίων. Αναφερόταν μάλιστα ότι τα τεχνικά κλιμάκια που θα έρθουν στην Αθήνα θα μεταβούν καταρχήν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να διασταυρώνουν τα στοιχεία ως προς την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας που θα δίνονταν στην πλευρά των δανειστών.

Η σύγχυση επήλθε όταν μετά τις 16.00 κυβερνητικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά τα περί άφιξης τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα και πολύ περισσότερο την εγκατάστασή τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Είχαν προηγηθεί και δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ότι η τρόικα είναι παρελθόν με τον τρόπο που την γνωρίσαμε, καθώς και η πρακτική να έρχονται στην Αθήνα στελέχη της τρόικας εξουσιοδοτημένα και να μιλούν με τα υπουργεία.

Την παρέμβαση των κυβερνητικών κύκλων στην Αθήνα δεν άργησε να ακολουθήσει η αντίδραση του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος με επιτακτικό και κατηγορηματικό ύφος δηλώνει ότι «οι διαβουλεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς πρέπει να ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη «διαφορετικά χάνουμε την αξιοπιστία και την σοβαρότητά μας». Πηγές από τις Βρυξέλλες υποστήριζαν ότι οι δανειστές πιέζουν για ταυτόχρονα έναρξη των τεχνικών διαπραγματεύσεων σε Αθήνα και σε Βρυξέλλες και κατά ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, έχουν ήδη καταφτάσει στην Αθήνα οι αρμόδιοι αξιωματούχοι. Το ΔΝΤ από την πλευρά του κατέστησε σαφές ότι πρέπει να γίνονται επιθεωρήσεις και επί τόπου στην Αθήνα, αφήνοντας ανοιχτό το πότε θα θα γίνεται αυτό. Υπενθυμίζεται ότι στις ανακοινώσεις που έγιναν μετά το Eurogroup τόσο από τον κ. Ντάισελμπλουμ όσο και από τον κ. Βαρουφάκη γινόταν λόγος για επανέναρξη των τεχνικών διαπραγματεύσεων την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και για το ότι τα τεχνικά κλιμάκια είναι «ευπρόσδεκτα» στην Αθήνα, χωρίς να γίνεται σαφής αναφορά για το πότε θα επιστρέψουν.

Τέλος στη σύγχυση επιχείρησαν να δώσουν κυβερνητικές πηγές το βράδυ της Τετάρτης οι οποίες διεμήνυαν ότι την Τετάρτη ξεκινούν κανονικά πολυεπίπεδες διαπραγματεύσεις, καταρχήν με στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ στις Βρυξέλλες. Κατά τις ίδιες πηγές δεν υπάρχει εμπλοκή ούτε στο σκέλος των τεχνικών διαβουλεύσεων που θα γίνει στην Αθήνα και γι αυτό το λόγο επιστρέφει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα συντονίσει την διαπραγμάτευση επί ελληνικού εδάφους και θα υποδεχτεί την οποιαδήποτε αντιπροσωπεία των θεσμών θελήσει να μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να διασταυρώσει ή να επιβεβαιώσει στοιχεία που θα δοθούν από την ελληνική πλευρά, εφόσον κατατεθεί σχετικό αίτημα.

Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης και θα συμμετέχει και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη. Ο κ. Χουλιαράκης θα είναι αρμόδιος να παράσχει κάθε τεχνική πληροφορία που ζητηθεί από την Αθήνα ενώ παράλληλα θα είναι και έτοιμος να μεταβεί εφόσον χρειαστεί στις Βρυξέλλες και πάλι.

Κατά τις ίδιες πηγές, επίσης, όσον αφορά στις αντιπροσωπείες των θεσμών που θα θελήσουν να έρθουν στην Αθήνα «θα πρόκειται για ολιγομελείς τεχνικές αποστολές που θα παραμένουν στην Αθηνά για λίγες ημέρες και η έλευση των οποίων θα προαναγγέλλεται από την κυβέρνηση». Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται η κάθοδος στελεχών των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην χώρα ακόμη και από την επόμενη εβδομάδα.

Όσο για τον υπουργό Οικονομικών, διευκρινίστηκε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης μεταβαίνει προγραμματισμένα από τις Βρυξέλλες για το Παρίσι όπου θα έχει αύριο Τετάρτη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και τον υπουργό Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν. Στην αυριανή συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τους κ.κ. Σαπέν και Μακρόν θα εξετασθεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά και το αίτημα της κυβέρνησης για έγκαιρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, σύμφωνα με πληροφορίες. Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης θα προετοιμάσει και την εκεί συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία την Πέμπτη.

 

EurogroupΑθήναΒρυξέλλεςτεχνικά κλιμάκιατεχνικές διαβουλεύσεις