Προσερχόμενος στο Ecofin, ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος, αναφέρθηκε στην Ελλάδα και τις κινήσεις της ελληνικής Κυβέρνησης.
Πιο συγκεκριμένα ο κ.Γκιντός είπε: “Αυτό που δεν πρέπει να συνεχιστεί είναι να χάνουμε χρόνο, αλλά να δούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση από πλευρά οικονομική, να δούμε ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις και ποια τα πραγματικά σχέδια της ελληνικής Κυβέρνησης, αν και δεν υπήρξε πολύς χρόνος για να αξιολογηθούν οι προτάσεις“.
Παράλληλα, είπε ότι η λίστα επτά σημείων που παρουσίασε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών δεν ήταν στο “σύνολό της χάσιμο χρόνου. Σε κάθε περίπτωση προσπαθώ να βάζω πάντα τον εαυτό μου σε μια κατάσταση για να καταλάβω ποιες είναι οι ανάγκες και πώς μπορούμε να τις υποστηρίξουμε“.
Ερωτηθείς για τις ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας δήλωσε πλήρη άγνοια λέγοντας ότι οι “Ευρωπαίοι εταίροι δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες. Είναι ένα ερώτημα για το οποίο πρέπει να γίνει ανάλυση. Είναι ένας συνδυασμός της εξέλιξης των φορολογικών εσόδων, των δημόσιων δαπανών και της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες“.
Σε ερώτηση σχετικά με την επικοινωνιακή πολιτική της Ελλάδας και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, δήλωσε ότι “η κυβέρνηση Τσίπρα είναι αυτόνομη, αλλά υπάρχουν φορές που τα σχόλια δεν ευθυγραμμίζονται με τις αποφάσεις, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι πέφτει σε αντιφάσεις. Πολλές φορές προσπαθεί να συμβαδίσει την λαϊκή εντολή με το μήνυμα των Θεσμών κι αυτό κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο“.
Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη και τις κατηγορίες του Α. Τσίπρα για τη στάση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, είπε ότι “η θέση της Ισπανίας ήταν πάντα εποικοδομητική και αλληλέγγυα προς την Ελλάδα” κι ότι έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Γ. Βαρουφάκη παρά τους ”αστικούς μύθους” που ακούγονται“.
“Έχω γνωρίσει υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και πάντα είχα καλές σχέσεις γιατί κάθονται στα αριστερά μου στις συνεδριάσεις του Eurogroup“, πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πως “το πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις με τα κλιμάκια της τρόικας και να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς γιατί δεν μπορούμε να βλέπουμε την κατάσταση στην Ελλάδα μονόπλευρα“, τόνισε.
Τέλος ερωτηθείς για τη χρήση του όρου τρόικα, κι όχι “θεσμοί” είπε ότι το πρόβλημα για το πώς θα τους αποκαλούμε είναι σημασιολογικό κι όχι ουσιαστικής σημασίας.