Αναγκαίες οι άμεσες διαπραγματεύσεις

Το Eurogroup υπογραμμίζει την αναγκαία έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμικών οργάνων.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως “δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος“, ενώ σημείωσε ότι η χρηματοδότηση προϋποθέτει την έναρξη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο ευελιξίας.

Στη συνέχεια o Επικεφαλής του Eurogroup τόνισε: “Είμαι πρόθυμος να εξετάσω τμηματική εκταμίευση της δόσης, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Πρώτα όμως πρέπει να υπάρξει μια συνολική συμφωνία και στη συνέχεια να αρχίσει η εφαρμογή“. Ακολούθως πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες, αλλά θα υπάρξουν αποστολές τεχνοκρατών και στην Ελλάδα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποφύγει μονομερείς πράξεις, ενώ εξήγησε ότι η Ευρωζώνη είναι πρόθυμη να στηρίξει την Ελλάδα, με την οποία θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία στο σύνολο των μεταρρυθμίσεων και η ίδια να δεσμευτεί για την άμεση εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σκοπός είναι η επίτευξη συμφωνίας πριν την 20η Απριλίου. Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε την εξειδίκευση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και απέρριψε τις αιτιάσεις για καθυστερήσεις.

Ο ίδιος απαντώντας στον κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε: “Δεν χάθηκε χρόνος. Όχι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Από τις 24 Φεβρουάριου η κυβέρνηση έχει στρωθεί στη δουλειά και έχει ξεκινήσει την διαδικασία, όχι μόνο της διακυβέρνησης, αλλά και της χαρτογράφησης των μεταρρυθμίσεων”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Eurogroup “σημαντικό βήμα προς την επιτυχημένη εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου” και δήλωσε ότι θα γίνει εξειδίκευση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, που θα εφαρμόσει η ελληνική Κυβέρνηση τους τέσσερις μήνες της “περιόδου γέφυρας”.

Συμπλήρωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης, που θα καταλήξει στη συμφωνία για την μετά τον Ιούνιο εποχή, “μια συμφωνία, μεταξύ της Ελλάδας της Ευρώπης και των θεσμών για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη”.

Αναφορικά με το αν η Ελλάδα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου και του Απριλίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι το ζήτημα της ρευστότητας θα το εγγυηθεί η ελληνική Κυβέρνηση, από κοινού με τους θεσμούς.

Σε ερώτησηση σχετικά με την “τρόικα” εξήγησε ότι “είμαι χαρούμενος γιατί σε κάποιους ΥΠΟΙΚ λείπει η τρόικα. Να τους τη στείλουμε αν θέλουν, αλλά στην Ελλάδα δεν θα την ξαναδούμε”.

 

ΒαρουφάκηςΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΝτάισελμπλουμ