Τελείωσε η συζήτηση στο Eurogroup της Δευτέρας (09/03) σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, και δεν θα περιέχεται κάτι σχετικό στο κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές την Τετάρτη (11/03) θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των εκπροσώπων των Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε στη συνεδρίαση ότι θεωρεί την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση ως μονομερή ενέργεια.
Οι τρεις νέες μεταρρυθμίσεις
Σύμφωνα με non paper της ελληνικής κυβέρνησης θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια των Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ τρεις ακόμα μεταρρυθμίσεις οι οποίες σχετίζονται με τη μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών, τις «τριγωνικές συναλλαγές» και επιπλέον κίνητρα για τις αποδείξεις.
Αναλυτικά:
«1. Το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της.
2. Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.
3. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.
4. Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.
5. Οι τρεις, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:
a. Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.
b. Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές»που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.
c. Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση».