Πιθανή συνάντηση Βαρουφάκη με Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Eurogroup όπου σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής δεδομένα δεν αναμένεται να καταλήξει σε κάποια συμφωνία για την Ελλάδα αφού πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που απέστειλε στον Πρόεδρο του Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στους διαδρόμους των Βρυξελλών ακούγεται έντονα ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να έχει συνάντηση τόσο με τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί όσο και τον Πρόεδρο του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για την χώρα μας.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις που έκανε νωρίτερα τη Δευτέρα (09/03), ο Γερμανός Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ, ο οποίος προσπάθησε να μειώσει τις προσδοκίες για το σημερινή συνεδρίαση, τονίζοντας ότι δεν περιμένει συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του λίγο πριν από τη συνάντησή του με τους κ.κ. Βαρουφάκη και Ντάισελμπλουμ, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια. «Υφίσταται μια λίστα προτεινόμενων μέτρων που έχει εκ των πραγμάτων γίνει αποδεκτή από τους εταίρους και τώρα επιβάλλεται να αρχίσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί, και υπογράμμισε πως είναι σημαντικό ο κ. Βαρουφάκης  να διευκρινίσει προς ποια κατεύθυνση θα εργασθεί  και πώς θα προχωρήσει με ακρίβεια στα επόμενα βήματα.

«Το Eurogroup είναι ένα πολιτικό όργανο.  Είναι τα τεχνικά κλιμάκια που θα αξιολογήσουν και θα συγκεκριμενοποιήσουν τον τρόπο εφαρμογής των προτάσεων», δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι τεχνικές αξιολογήσεις θα πρέπει και αυτές να γίνουν σε πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, «αλλά η εμπιστοσύνη χτίζεται με συγκεκριμένες δράσεις».

«Χρειαζόμαστε πλέον ένα “τεχνικό έργο” και εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων και την έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου με συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα. Παράγουμε από κοινού τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Η δουλειά αυτή οφείλει να γίνεται σε κλίμα εμπιστοσύνης και πολλές φορές με διακριτικό τρόπο», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

EurogroupΒαρουφάκηςΜοσκοβισίΝτάισελμπλουμσυνάντηση