Προβάδισμα 8,9 μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Alco που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, ενώ οι πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους για την ακρίβεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα προηγείται με 31,1% (31,8% στην προηγούμενη μέτρηση της Alco), ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δεύτερος με 22,2% ενώ το ΚΙΝΑΛ σημειώνοντας πτώση 1,1 καταγράφει ποσοστό 13% και είναι στην τρίτη θέση. Το ΚΚΕ παραμένει στην τέταρτη θέση με ποσοστό 5,8 ενώ η Ελληνική Λύση είναι στο 4,5%. Οριακά εκτός βουλής είναι το Μέρα25, καθώς καταγράφει ποσοστό 2,8%.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει την εμπιστοσύνη σε ποσοστό 36%, έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα -διατηρώντας έτσι ένα σταθερό προβάδισμα της τάξης των 13 μονάδων. Ο «κανένας» συγκεντρώνει 33%.
Μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα “θα λέγατε ότι μπορείτε να καλύψετε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου, εύκολα, με μικρή δυσκολία, με μεγάλη δυσκολία ή δεν μπορείτε να τους καλύψετε;”, το 55% απαντά ότι τους καλύπτει με μεγάλη δυσκολία, 29% με μικρή, 10% απαντά ότι δεν μπορεί να τους καλύψει και μόνο το 6% απαντά ότι τους καλύπτει εύκολα.
Παράλληλα, το 46% απαντά ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν βοηθούν καθόλου, το 29% ότι βοηθούν λίγο, το 17% αρκετά και μόνο το 2% ότι βοηθούν πολύ.
Παράλληλα, στη δημοσκόπηση καταγράφεται ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για την ελληνική οικονομία αλλά και τον ενισχυμένο ρόλο της Τουρκίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Συγκεκριμένα στο ερώτημα πόσο ανησυχούν οι πολίτες για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία, το 60% απαντά “πολύ”, το 33% “αρκετά” ενώ μόνο 4% λέει “λίγο” και 2% “καθόλου”.
Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά ανησυχίας και αναφορικά με την πιθανότητα ενίσχυσης του ρόλου της Τουρκίας από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Το 33% λέει ότι ανησυχεί πολύ και 38% αρκετά ενώ 16% απαντά λίγο και 9% καθόλου.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων φαίνεται να συμφωνούν με την θέση της Ελλάδας σε σχέση με την Ουκρανία καθώς το 38% πιστεύει ότι η θέση της Ελλάδας υπηρετεί αρκετά τα εθνικά συμφέροντα ενώ το 17% απαντά “πολύ”. Το 27% και το 10% στην ίδια ερώτηση απαντούν “καθόλου” και “λίγο”.