Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μία χώρα λέει ο Μητσοτάκης

Για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μιλάει αυτή την ώρα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή σχετικά με τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ότι «η ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας ξυπνά και πάλι στην ήπειρο τους παλιούς εφιάλτες των πολέμων και των σφαιρών επιρροής».

Επιχειρείται, όπως είπε, να ακρωτηριαστεί μία χώρα και μαζί το διεθνές Δίκαιο.

«Αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιότητα μιας γειτονικής χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε δε ότι η ρωσική εισβολή οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες στο δρόμο της προσφυγιάς.

«Με πρόσχημα μίας ανύπαρκτης απειλής ο Πούτιν επιχειρεί να καταργήσει την ελευθερία μιας άλλης χώρας. Πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών» σημείωσε.

 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως στην Ελλάδα ζούμε με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου, προσθέτοντας ότι για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία , είπε πως είτε είσαι με την ειρήνη ή είσαι απέναντί της.

Τεράστιο πλήγμα για τη Ρωσία οι κυρώσεις της ΕΕ

Για το θέμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα επιφέρουν ένα τεράστιο πλήγμα στη ρωσική οικονομία. «Κάθε διεθνής αποκλεισμός γίνεται εσωτερικός αναστοχασμός. Αυτή είναι η άυλη δύναμη της Δημοκρατίας απέναντι στη βία των αυταρχικών καθεστώτων» τόνισε.

Υπεραμύνθηκε της απόφασης για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόφαση της Ελλάδας να αποστείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, απαντώντας έτσι σε όσους έχουν διατυπώσει ενστάσεις.

«Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα. «Το Έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία», είπε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν ο Γερμανός πρέσβης ζήτησε το 1915 από την χώρα μας να εγκαταλείψει τη συμμαχία της. Αυτό ισχύει και τώρα. Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με τις κυρώσεις, που επιβάλλονται στην Ρωσία, το υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός κάνουν εξαιρετική δουλειά για την προστασία της ομογένειας στη Μαριούπολη. Ναι η Ελλάδα ενισχύει την Ουκρανία και ανθρωπιστικά και στρατιωτικά. Το κάνουν οι Γερμανοί και οι Πορτογάλοι δεν θα το κάνουμε εμείς που ομογενείς σκοτώθηκαν από ρωσικές βόμβες; Και κάτι ακόμα: εάν δεν δείξουμε εμείς αλληλεγγύη με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε εμείς συμπαράσταση εάν ο μη γένοιτο προκληθούμε;»

«Έτοιμη η Ελλάδα να υποδεχθεί ουκρανούς πρόσφυγες»

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια, με φόντο και το δράμα των προσφύγων στην Ουκρανία που εγκαταλείπουν αρκετές πόλεις της χώρας για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, υποστήριξε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να υποδεχθεί ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου.

Στόχος να γίνει η Ελλάδα ενεργειακά αυτόνομη

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμη, ότι στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα ενεργειακά αυτόνομη, να μετατραπούμε – όπως είπε – σε κόμβο διασύνδεσης μεταφρράς πράσινης ενέργειας σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

«Κατασκευάζουμε σημαντικές υποδομές φυσικού αερίου, ενισχύουμε τη διαφοροποίηση των πηγών μας» σημείωσε.

Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει τη σημερινή συνεδρίαση για να «ενημερώσω το Σώμα για την εθνική γραμμή γι΄ αυτή την πρωτοφανή σύρραξη».

Η κοιτίδα της Δημοκρατίας , πρόσθεσε, πρέπει να δώσει τη δική της απάντηση. «Αυτή η απάντηση είναι το δικό μας χέρι προς την Ουκρανία».

Η δευτερολογία του ο πρωθυπουργού

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αποστολή αμυντικού υλικού τόνισε ότι «είχαμε κάθε λόγο πέρα και πάνω από ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες να στηρίξουμε διμερώς την Ουκρανία». Μιλώντας για την απόφαση αυτή ο πρωθυπουργός είπε ότι σηματοδοτεί μια ξεκάθαρη αντίληψη για το που ανήκουμε και μια πίστη στην ανάγκη της χώρας να συμμετέχει σε διεθνείς συμμαχίες.

Συνέδεσε δε την απόφαση με τα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι δεν είμαστε στην πιο ασφαλή γειτονιά του πλανήτη και πως ένας συνεπής σύμμαχος, ο όποιος πιστεύει στην αξία των συμμαχιών οφείλει να μπορεί να βλέπει και να διαβάζει τα συμφέροντα της χώρας.

Επεσήμανε ακόμη ότι το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη και εξουσιοδότησε τα μέλη του να πάρουν αποφάσεις, ενώ διέψευσε φημολογία ότι υπάρχει διαφωνία του ιδίου με το Νίκο Δένδια. «Οι σχέσεις μου όχι μόνο είναι απόλυτα αρμονικές αλλά υπάρχει σύνταξη στις βασικές αποφάσεις» είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πάντως καταλήγοντας ότι από την συζήτηση στη Βουλή θετικό συμπέρασμα είναι ότι υπήρξε συμφωνία των τριών μεγάλων κομμάτων στην ομόθυμη καταδίκη της ρωσικής εισβολής, ενώ ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να επαναξιολογήσει τις θεσεις της για τις αμυντικές δαπάνες.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέρριψε τα περί διαφωνάς του με τον κ. Μητσοτάκη. «Δεν υπάρχει καμία διαφωνία με τον πρωθυπουργό», τόνισε, μετά και από την τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι αν υπήρχαν διαφωνίες «δεν θα καθόμουν σήμερα δίπλα στον πρωθυπουργό». Είναι φανερό ότι όσα λέγονται καθοδηγούνται και είναι παντελώς στερούμενα σοβαροτητας» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μερικές φορές κ. Τσίπρα το να ξέρεις που ανήκεις έχει πολύ μεγάλη σημασία στην πολιτική

Κλείνοντας την τριτολογία του, αλλά και την συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και λίγο ποιητική την αναφορά σας ότι ανήκουμε και στην Ανατολή, και στη Δύση, και στο Βορά και στο Νότο. Είστε πραγματικά Τσίπρας 360 μοιρών. Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό, περά από το ότι μια χώρα δεν μπορεί να ανήκει παντού, μου ήρθε η εικόνα του δικού σας υπουργικού συμβουλίου. Ίσως αυτό εννοούσατε με το να ανήκουμε παντού»…

Και συμπλήρωσε: «Αυτή την εικόνα έχει ο ελληνικός λαός όταν αναρωτιέται αν δεν ήταν αυτοί ποιοι θα διαχειριζόντουσαν την κρίση; Ο κ. Καμμένος που κάνει like στην ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας και τον είχατε υπουργό άμυνας; Μερικές φορές το να ξέρεις που ανήκεις έχει πολύ μεγάλη σημασία στην πολιτική».

Newsroom Αθήνα 9.84

ΒουλήΜητσοτάκηςΠόλεμος στην Ουκρανία