Σε ετοιμότητα για εφαρμογή νέων μέτρων η κυβέρνηση - Τι είπε ο πρωθυπουργός στην ΠτΔ

Οι ειδικοί θα μας υποδείξουν τα μέτρα και το χρόνο, που θα πρέπει να τα λάβουμε, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την τακτική συνάντησή τους, την τελευταία για το 2021, στο Προεδρικό Μέγαρο, το μεσημέρι της Δευτέρας 27 Δεκεμβρίου και στην εκπνοή του 2021.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την ΠτΔ για την εξέλιξη της πανδημίας, τα νέα δεδομένα που φέρνει η παραλλαγή Όμικρον και τα αυστηρότερα υγειονομικά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης μηνιαίας ενημέρωσης της κ. Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε μπροστά στις κάμερες:

«Βγαίνουμε από το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να πάρουμε τα μέτρα που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί. Ο χρόνος θα καθοριστεί από αυτούς. Αναμένουμε τις δικές τους υποδείξεις ώστε να μπορέσουμε να φρενάρουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, την εξάπλωση της Όμικρον για να μπορέσουμε να δώσουμε ανάσες στο Σύστημα Υγείας».

Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης ως προς τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και σταδιακής μείωσης στις εντατικές, γεγονός που μας δίνει κάποια μικρά περιθώρια χρόνου για να ετοιμάσουμε τις άμυνές μας απέναντι και στην μετάλλαξη Όμικρον. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι τα εμβόλια, και για την Όμικρον, είναι απαραίτητα».

Κρίσιμη και πολύωρη η συνεδρίαση της  επιτροπής των ειδικών

Εν τω μεταξύ, από τις 12:00 το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. Οπως είχε προγραμματιστεί η επιτροπή συνεδριάζει για το δεύτερο πακέτο μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ με σκοπό να ανακοπεί η πορεία της μετάλλαξης Ομικρον.

Τα μέτρα αυτά, όπως έχει προϊδεάσει και η κυβέρνηση αλλά και οι ειδικοί ήδη από την προηγούμενη συνεδρίασή τους, θα αφορούν κυρίως στη διασκέδαση και κατά δεύτερο λόγο στην εστίαση.

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι θα μπει ωράριο στη διασκέδαση και στην εστίαση, με πιθανότερη ώρα κλεισίματος τα μεσάνυχτα, ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα θα τεθεί σε ισχύ και… σιωπητήριο στη διασκέδαση, θα απαγορευτεί ενδεχομένως, δηλαδή, η μουσική, ενώ συζητείται και η απαγόρευση ορθίων.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, τα μέτρα, που αρχικά είχε αναφερθεί ότι θα λαμβάνονταν από τις 3 Ιανουαρίου και έπειτα, αν χρειαστεί να ληφθούν νωρίτερα.

Οι ειδικοί αυτή την ώρα εξετάζουν όλα τα δεδομένα και μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται η εισήγησή τους στην κυβέρνηση και αμέσως μετά οι κυβερνητικές  αποφάσεις  για το είδος των μέτρων που θα επιβληθούν αλλά και από πότε, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν πως θα ληφθούν ακόμα πιο άμεσα, απ’ ότι στις 3 Ιανουαρίου 2021, που είχε οριστεί ως ημερομηνία διεύρυνσης, αλλά και περαιτέρω αυστηροποίησης των νέων μέτρων, αρχικά.

 

 

Κορωνοιόςμετάλλαξη ΌμικρονΜητσοτάκηςνέα μέτραΣακελλαροπούλουσύσκεψη ειδικώνχρόνος εφαρμογής