Δημοσκόπηση Κάπα Research: Διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ - Το ΚΙΝΑΛ κερδίζει έδαφος μετά την εκλογή Ανδρουλάκη

Η Νέα Δημοκρατία στη δημοσκόπηση της  Κάπα Research συνεχίζει να αποτελεί πρώτη επιλογή, με διψήφια διαφορά, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, αν και από τη μικρή μείωση στο ποσοστό της, σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις, δεν επωφελείται  η αξιωματική αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα, το Κίνημα Αλλαγής κερδίζει συνεχώς έδαφος μετά την εκλογή του του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 33,8% (από 36,7% ), ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5% (23,6%), το Κίνημα Αλλαγή 11,6% (από 6,2%), το ΚΚΕ 6% (5%), η Ελληνική Λύση 3,7% (3,6%), το Μέρα 25 3% από 2,8%).

Όπως φαίνεται η ΝΔ χάνει σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός και η διαφορά βρίσκεται στις 10,3 μονάδες. Σημαντικό είναι το στοιχείο του σχεδόν διπλάσιου ποσοστού που λαμβάνει το ΚΙΝΑΛ, ως αποτέλεσμα προφανώς των εσωκομματικών εξελίξεων με την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Στην παράσταση νίκης και στο ερώτημα ανεξάρτητα από το κόμμα που θα ψηφίζατε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο στις επόμενες εκλογές, το 61% απαντά ΝΔ, 21% ΣΥΡΙΖΑ και 4% άλλο κόμμα.

 

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Στο ερώτημα ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται και κυρίαρχος συγκεντρώνοντας 39% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 9%. Από 3% συγκεντρώνουν ο πρόεδρος του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας 3%, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάννης Βαρουφάκης ενώ 15% απαντούν «κανένας».

Στο ερώτημα «Μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, ποιος είναι κατά τη γνώμη σας καταλληλότερος για πρωθυπουργός» τα ποσοστά είναι στο 42% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και 26% για τον Αλέξη Τσίπρα, με τον…κανένα να φτάνει το 30%.

Σχετικά με την άποψη του δείγματος για την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, το 26% απαντά θετικά, το 35% μάλλον θετικά, το 14% μάλλον αρνητικά και το το 11% αρνητικά.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 75% από τη ΝΔ απαντά πως κρίνει θετική ή μάλλον θετική” την εκλογή, από το ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό είναι στο 43% , στο ΚΙΝΑΛ 77%, στο ΚΚΕ 53%, στη Ελληνική Λύση 67% και 53% στο Μερα25

Πού θα κινηθούν οι αναποφάσιστοι

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία, αφορά τους αναποφάσιστους, που αναμένεται να αποφασίσουν για την ψήφο τους μετά την προκήρυξη των εκλογών και φαίνεται να είναι σε ένα ποσοστό της τάξης του 28%. Από αυτούς τους ψηφοφόρους το 24% ταλαντεύεται ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής, το 16% ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής και μόλις το 3% ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Η μάχη του κέντρου

Στη «μάχη του κέντρου», φαίνεται να διατηρεί τις δυνάμεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δυναμική είσοδο, όμως, του Νίκου Ανδρουλάκη στην εξίσωση. Ο πρωθυπουργός θεωρείται «ο καλύτερος εκφραστής του κεντρώου χώρου σήμερα» για το 33% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για το 28%. Ένα 20% θεωρεί καλύτερο τον Αλέξη Τσίπρα.

Το 68% της δεξαμενής της ΝΔ απαντά ως προς τον “καλύτερο εκφραστή του κεντρώου χώρου σήμερα” τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υποχωρεί στο 3% και ο Νίκος Ανδρουλάκης στο 17%. Από την δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ως καταλληλότερος συγκεντρώνει 50%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 9% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 23%. Από το ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει ποσοστό 73%, ο Αλέξης Τσίπρας 6% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης 9%.

Aλέξης ΤσίπραςKΑΠΑ ResearchKυριάκος ΜητσοτάκηςδημοσκόπησηΝίκος Ανδρουλάκης