Θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό σκηνικό προκάλεσαν οι δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι για την ίδια τίθεται θέμα εγκυρότητας νομικών διατάξεων και κυρίως «μνημονιακών διατάξεων» όπως διευκρίνισε, αν αυτές έχουν ψηφιστεί με λιγότερους από 151 βουλευτές σε διαδικασίες ονομαστικής ψηφοφορίας και με απουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χ. Αυγής, επειδή δεν τους είχε δοθεί η απαραίτητη άδεια για να παραστούν στις συγκεκριμένες συνεδριάσεις.
Η κ. Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε αποκλειστικά από το κανάλι της Βουλής, επανέλαβε το σκεπτικό το οποίο είχε διατυπώσει και κατά την σχετική ταραχώδη συνεδρίαση της Βουλής, σχεδόν πριν από μία εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός των παρόντων βουλευτών επηρεάζει την πλειοψηφία με την οποία λαμβάνονται αποφάσεις. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων επιφυλάχθηκε για πρωτοβουλίες που «προφανώς» θα ληφθούν και για τις οποίες θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση.
Οι δηλώσεις αυτές της κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία με ανακοίνωσή της την κατηγόρησε ότι επιχειρεί «να καταστήσει την Χ.Α. ρυθμιστή της πολιτικής ζωής» της χώρας. Στην ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει το ερώτημα αν οι δηλώσεις της κ. Κωνσταντοπούλου εκφράζουν την κυβέρνηση και αναρωτιέται αν καταλαβαίνει η κυβέρνηση «πού οδηγεί τη χώρα αυτή η τακτική;»
Μάλιστα, κύκλοι προσκείμενοι στην αξιωματικοί αντιπολίτευση υποστήριζαν ότι ο όγκος των νομοσχεδίων που υπονόησε η κ. Κωνσταντοπούλου έχουν ψηφιστεί πολύ πριν την προφυλάκιση των βουλευτών της Χ. Αυγής και συνεπώς δεν υπάρχει ούτε μια ψηφοφορία που να επηρεάζεται από την απουσία τους. Σημείωναν, δε, ότι το αν θα παρίστανται ή όχι οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χ. Αυτής στο κοινοβούλιο είναι κάτι που το κρίνει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Για «επίμονο πάθος της Προέδρου της Βουλής κ Ζωής Κωνσταντοπούλου για την συνεχή παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ στη Βουλή» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι αυτό «την οδηγεί σε επίμονα θεσμικά ατοπήματα – παρά την αποδοκιμασία των θέσεων της ακόμη και από το κόμμα της. Που στοχεύει; Περιμένουμε την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ που προς το παρόν μπορεί να τη χαίρεται και να την καμαρώνει αλλά θα την πληρώσει πολιτικά πολύ ακριβά».
Αντίδραση υπήρξε και από την Χρυσή Αυγή η οποία με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «το Σύνταγμα των Ελλήνων προβλέπει τη λειτουργία της Βουλής με 300 βουλευτές, επομένως όσοι μνημονιακοί νόμοι και άλλα αντεθνικά νομοθετήματα ψηφίστηκαν χωρίς τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που κρατούνται παράνομα στη φυλακή, είναι άκυρα και αντισυνταγματικά».
Λογιστικός Έλεγχος Χρέους, γερμανικές αποζημιώσεις, απουσίες, μείωση αποζημιώσεων
Αν και το συγκεκριμένο ζήτημα επισκίασε την υπόλοιπη συνέντευξη Τύπου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου προχώρησε και σε μια σειρά από άλλες σοβαρές ανακοινώσεις.
Ανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε άμεση συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, η οποία, όπως είπε, θα προχωρήσει στην «ειδική αντιστοίχιση των συμβάσεων των μιζών με τις αντίστοιχες δανειακές συμβάσεις», προκειμένου να έρθουν στο φως οι παράμετροι που συντέλεσαν στην διόγκωση του χρέους και να αποκρυσταλλωθεί ποιο κομμάτι είναι επαχθές και επονείδιστο.
Προσέθεσε, επίσης, ότι την επόμενη Τρίτη το απόγευμα θα γίνει ειδική συνεδρίαση για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, τονίζοντας ότι «είναι ιστορική υποχρέωση της Βουλής να φέρει σε πέρας την αποστολή της αυτή».
Αναφερόμενη στο ρόλο των βουλευτών, η Πρόεδρος της Βουλής μίλησε για «παραμορφωτική δαιμονοποίησή τους» και προχώρησε σε διάκριση ανάμεσα σε όσους είναι συνεπείς και σε όσους λάμβαναν την βουλευτική τους αποζημίωση χωρίς να φέρνουν σε πέρα τα καθήκοντά τους. Όπως τόνισε, στο εξής, θα εφαρμόζεται κανονικά και κατά γράμμα ο Κανονισμός της Βουλής, ο οποίος προβλέπει ότι για πάνω από πέντε αδικαιολόγητες απουσίες από τις συνεδριάσεις περικόπτεται η βουλευτική αποζημίωση ατά 1/5.
Έθεσε, επίσης, επί τάπητος το ενδεχόμενο να μειωθεί ή και να καταργηθεί η επιπλέον αποζημίωση των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις επιτροπών, υποστηρίζοντας ότι αυτό εντάσσεται στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα.
Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι θα αποφευχθούν πλέον οι κατεπείγουσες διαδικασίες προκειμένου να μην υπάρξουν στο μέλλον «αδιάβαστοι» βουλευτές ενώ τάχθηκε υπέρ της μελέτης των όποιων δικογραφιών φτάνουν στην Βουλή αλλά και στην άρνηση άρσης βουλευτικής ασυλίας μόνο εφόσον το αίτημα κρύπτει πολιτική σκοπιμότητα.
Επεσήμανε ότι εντός Βουλής «έχουν επικρατήσει κάποια περίεργα προνόμια» και μίλησε για «αθρόα έκδοση αποφάσεων» κατά τις πρώτες ημέρες της προεδρίας της, με τις οποίες δεσμεύονταν ποσά άνω των 100.000 ευρώ χωρίς να έχει δώσει η ίδια εντολή. Ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά όπως είπε τα πρώτα συμπεράσματα δεν είναι θετικά και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση. «Εγώ δεν έχω δεσμεύσει ούτε μισό ευρώ από τότε που ανέλαβα Πρόεδρος», είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο των προνομίων, αναφέρθηκε και στα βουλευτικά αυτοκίνητα επιρρίπτοντας ευθύνες στα ΜΜΕ ότι «παραπληροφόρησαν» όταν έκαναν λόγο για αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση για μη χρήση βουλευτικών αυτοκινήτων. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι οι προσπάθειες εκλογίκευσης των εξόδων της Βουλής, δεν θα εμποδίσουν τους βουλευτές να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους. Προανήγγειλε ότι την 1η Σεπτεμβρίου θα καταγγελθεί η σύμβασης leasing για τα βουλευτικά αυτοκίνητα που λήγει κανονικά στις 31.12.15. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα σύμβαση με καλύτερους οικονομικούς όρους. «
Τέλος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει με επιστολή από τους πρώην Πρωθυπουργούς που δεν είναι βουλευτές και διατηρούν γραφεία στο κεντρικό κτίριο της Βουλής να τα παραχωρήσουν για να αξιοποιηθούν από τις υπηρεσίες. Πρόκειται για τους κ.κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Γ. Παπανδρέου.