Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει πλέον τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19 να έχουν ισχύ για εννέα μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Reuters.
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από μακρά συζήτηση σχετικά με το αν η ισχύς των πιστοποιητικών θα πρέπει να είναι οκτάμηνη ή εννεάμηνη, πρόσθεσε η ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Η σύσταση δεν είναι δεσμευτική, αλλά αναμένεται ότι θα συμβάλει στην διαμόρφωση κοινής προσέγγισης μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρόταση δια στόματος της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. Στέλλας Κυριακίδου: Να οριστεί περίοδος ισχύος 9 μηνών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην Ε.Ε.
Τη συμβολή του ψηφιακού πιστοποιητικού και της συντονισμένης προσέγγισης στην ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου τονίζοντας την ανάγκη ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού και με την 3η ενισχυτική δόση του εμβολίου.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ECDC και για να επιτρέψουμε στα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους και στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ενισχυτικά φάρμακα, προτείνουμε μια περίοδο ισχύος 9 μηνών για τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την COVID-19», επισήμανε η κ. Κυριακίδου.
«Ταυτόχρονα, ανεξάρτητα από το πόσο κουρασμένοι είμαστε από τους περιορισμούς, πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε σθεναρά όλους να συνεχίσουν να σέβονται τα μέτρα δημόσιας υγείας. Οι μάσκες μας πρέπει να μείνουν για την ώρα», προσέθεσε.
Η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε επίσης, πως αν και έχει έως σήμερα εμβολιαστεί, «πάνω από το 65% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν προστατεύονται. Για να ταξιδέψουν όλοι και να ζήσουν όσο το δυνατόν ασφαλέστερα, πρέπει να επιτύχουμε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού – επειγόντως».