Κυρ. Μητσοτάκης: Ισχυρές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία

Για πολύ ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξη του στην Downing Street.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη, τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτόν η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθεί αναλυτικά ο σύντομος διάλογος των δύο ηγετών έξω από το Νο. 10 της Downing Street:

Boris Johnson: Είναι χαρά μου που υποδέχομαι και πάλι τον φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Εργαζόμασταν επί πολύ καιρό ώστε να γίνει αυτή η επίσκεψη. Και η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για εμένα, για εμάς. Φέτος γιορτάζουμε τη 200ή επέτειο από την ιστορική έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία, με την υποστήριξή μας, το 1821.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 1821, τότε ξεκίνησαν όλα, μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο.

Boris Johnson: Μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο, με τη στήριξη του Λόρδου Βύρωνα και άλλων. Είναι υπέροχο που σε βλέπω.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε, σχετικά με τις πολύ ισχυρές διμερείς μας σχέσεις. Αναγνωρίζω στο πρόσωπό σας ένα πραγματικό φιλέλληνα.

Boris Johnson: Έναν πραγματικό φιλέλληνα. Θα ήθελα επίσης να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ Κυριάκο για την ηγετική στάση που επέδειξες στη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια και σε εσένα Boris. Ήταν ένα πολύ πολύπλοκο project αλλά τελικά είμαστε ευχαριστημένοι.

Boris Johnson: Επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογο του Μπόρις Τζόνσον ολοκληρώθηκε προ ολίγων λεπτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Ντάουνινγκ Στριτ έχοντας αναλάβει μια αποστολή πολλαπλών ρόλων, καθώς είναι η πρώτη ευρωπαϊκή φωνή που θα εκπέμψει εντός βρετανικού εδάφους τις συντεταγμένες που πρέπει να ακολουθήσει το πηδάλιο των σχέσεων Λονδίνου και Βρυξελλών στην μετά Brexit, εποχή.

Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Υψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρίσκεται η διατύπωση του αιτήματος -στο υψηλότερο μέχρι στιγμής επίπεδο- για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Καταρχάς, θέλουμε τα γλυπτά πίσω οριστικά. Άρα, δεν θα συμβιβαστούμε με τον δανεισμό τους», είναι το ευκρινές μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν από την συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναχρονιστική την γενική προσέγγιση ότι: « αυτά τα μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο επειδή βρίσκονται εκεί για πολύ καιρό» και υπενθύμισε ότι τα γλυπτά βρίσκονται τη Γηραιά Αλβιόνα επειδή εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν.

«Αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτό δεν είναι νομική διένεξη», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος πρόσθεσε: «Και δεν μου αρέσει να μιλάω για την επιστροφή των γλυπτών, μου αρέσει να μιλάω για την επανένωσή τους». Ενθάρρυνε δε τους παρουσιαστές του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου, να κάνουν μια από τις εκπομπές τους στο Μουσείο της Ακρόπολης: «θα είχατε την ευκαιρία να δείτε το μισό τμήμα της ζωφόρου -αυτό που δείχνετε- σε ένα υπέροχο, σύγχρονο μουσείο ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Αυτό συνηγορεί υπερ της θέσης μας για την επανένωση των γλυπτών και θα αυτό το ζήτημα θα θέσω στον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε και την πρόταση που έχει επεξεργαστεί η Αθήνα προκειμένου να κατοχυρώσει τη θετική ανταπόκριση του Βρετανού Πρωθυπουργού: «αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι βέβαια μια διευθέτηση διά της οποίας θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής». Συμπλήρωσε δε, με νόημα: «Οπότε, αν υπάρχει θέληση, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση»

 

 

 

ΛονδίνοΜητσοτάκηςΤζόνσον