Η Αθήνα, δια του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, θα παρουσιάσει μια σειρά προτάσεις στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας οι οποίες θα είναι απολύτως κοστολογημένες και ποσοτικοποιημένες.
Αυτό δήλωσε μετά το τέλος της νέας έκτακτης σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου την Δευτέρα το απόγευμα ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος και προήδρευσε της συζήτησης. Στις λακωνικές δηλώσεις του, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι οι προτάσεις θα αφορούν μεταρρυθμίσεις που «προάγουν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τομέα της οικονομίας και θα είναι πέραν των γνωστών νομοσχεδίων, θα είναι καινούργια πράγματα», όπως χαρακτηριστικέ σημείωσε. Συμπλήρωσε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης συγκεκριμένα μέτρα και διαδικασίες του κυβερνητικού προγράμματος συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο κ. Δραγασάκης τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Είναι ένα ευρύ πεδίο που έχει και το πρόγραμμα της κυβέρνησης και τη συμφωνία με τους θεσμούς. Είναι μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που προωθούν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη και στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και στη συμφωνία. Η συμφωνία είναι υποσύνολο στο πρόγραμμα της κυβέρνησης» επανέλαβε. Και ουσιαστικά διέψευσε ότι επίκειται άφιξη τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Ελλάδα εντός των επομένων ημερών, όπως γράφτηκε σε αρκετά ΜΜΕ, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τίποτε επ’ αυτού.
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέφυγε επισταμένα στις σύντομες δηλώσεις του να θίξει το μείζον ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού που καλείται κατεπειγόντως ν’ αντιμετωπίσει η κυβέρνηση προκειμένου ν’ ανταποκριθεί στις εσωτερικές της υποχρεώσεις και στις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές για τον μήνα Μάρτιο, οι οποίες φτάνουν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρόλα αυτά, κατά πληροφορίες το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε εξίσου τη συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου, το οποίος φέρεται να ενημερώθηκε ενδελεχώς για τα δημόσια έσοδα μετά και από τον συνυπολογισμό της απόδοσης του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ του Φεβρουαρίου καθώς και για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Σε μια πρώτη κίνηση διασφάλισης ρευστότητας, η κυβέρνηση προχώρησε, με απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, στην μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ, που διατίθενται για την πληρωμή των δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας. Όπως διαρρεόταν πρόκειται για μια πρώτη κίνηση, η οποία θα ακολουθηθεί και από άλλες ανάλογες που αποβλέπουν στη συγκέντρωση περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διαχείριση των ταμειακών του διαθεσίμων θα μεταφέρει με έγγραφό του κάθε φορά το ποσό του ταμειακού υπολοίπου που δεν είναι άμεσα απαιτητό προς πληρωμή δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων στα πλαίσια του ΕΓΤΕ-ΕΓΤΑΑ και ΕΑΘΑ σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σε περίπτωση, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, ανάγκης χρησιμοποίησης των διαθεσίμων αυτών για πληρωμές δικαιούχων η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης από τον υπόλογο του λογαριασμού να μεταφέρει όλο ή μέρος του ποσού άμεσα και χωρίς καθυστέρηση εντός δύο εργάσιμων ημερών και χωρίς περαιτέρω όχληση σε λογαριασμό στην Τράπεζα του Οργανισμού Πληρωμών που έχει αναλάβει την τήρηση και ταμειακή διαχείριση του ΕΛΕΓΕΠ.
Δημοσιογραφικές πηγές συνέδεσαν ως ένα βαθμό την απόφαση για τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης με την πρώτη συνάντηση που είχε, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον Πρόεδρο του ΟΔΔΗΧ Στέλιο Παπαδόπουλο, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου και για το ποιες δυνατότητες κάλυψης των αναγκών αυτών υπάρχουν. Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο υποστήριζαν ότι «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις» για την αντιμετώπιση του θέματος της ρευστότητας τον Μάρτιο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Προφανώς, η αναφορά δεν σχετίζεται απαραίτητα με την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και του ΣΔΟΕ, η οποία είναι ιδιαίτερα «φιλόδοξη» ως προς τους στόχους της (η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναμένει από το σύνολο των δράσεων στις οποίες θα προχωρήσει περίπου 48 δισεκατομμύρια ευρώ) αλλά όχι και ως προς το χρονοδιάγραμμα επίτευξής τους, που προφανώς δεν αγγίζει τον Μάρτιο.
«Παραθυράκι» από Ντάισελμπλουμ
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφού, δια της εκπροσώπου του, διέψευσε τη φημολογία περί συζητήσεων για νέο πακέτο διάσωσης 30 – 50 δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα, (πληροφορία που είχε διακινήσει επισήμως ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών νωρίτερα τη Δευτέρα), μιλώντας στους Financial Times άφησε ανοιχτό ένα «παραθυράκι» για πιθανότητα εκταμίευσης «μέρους» της δόσης των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρών που απομένουν για την Ελλάδα από το προηγούμενο πλαίσιο διάσωσης, στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση «υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις στις οποίες οι δύο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν». Πρακτικά, με τη δήλωση αυτή, ο Πρόεδρος του Eurogroup αφήνει, ελαφρά, στο περιθώριο την πίεση για εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων που είχαν αποφασιστεί στο πλαίσιο του τρέχοντος μνημονίου και αναφέρεται σε εφαρμογή συναποφασισμένων μεταρρυθμίσεων, κάτι που αναλυτές εκτιμούσαν ότι πιθανώς να προσπαθήσει να κάνει κομίζοντας «συγκεκριμένες ποσοτικοποιημένες προτάσεις», όπως προανήγγειλε ο Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών την επόμενη Δευτέρα στο Eurogroup.
Στην αναγκαιότητα παρουσίασης «συγκεκριμένων προτάσεων μεταρρυθμίσεων» από ελληνικής πλευράς αναφέρθηκε σε δηλώσεις της και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
«Πλήγμα κάτω από την μέση» για την κυβέρνηση από το EFSF
«Η Ελληνική δανειακή σύμβαση είναι ένα νομικό συμβόλαιο μεταξύ του EFSF, της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας και του ελληνικού ΤΧΣ» διέμηνυσε σε διευκρινιστικό σημείωμά του για τη σχέση μεταξύ της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης και του Μνημονίου Κατανόησης το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Το ταμείο θεωρεί αλληλένδετα τα έγγραφα της δανειακής σύμβασης (MFFA) και Μνημονίου (MoU), όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση του θέτοντας εκ νέου υπό αμφισβήτηση βασικό τμήμα της επιχειρηματολογίας της ελληνικής κυβέρνησης περί πλήρους διαχωρισμού της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο.
«Η παροχή οικονομικής βοήθειας που διέπεται από τη δανειακή σύμβαση προϋποθέτει τη συμμόρφωση της Ελλάδας με μία πολιτική μεταρρυθμίσεων που περιγράφεται στο Μνημόνιο, στο οποίο συμφώνησαν Ελλάδα, Κομισιόν και ΕΚΤ. Το μνημόνιο αποτελεί ένα διακριτό και αυτοτελές κείμενο, που όμως συνδέεται με τη δανειακή σύμβαση – καμία εκταμίευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς συμμόρφωση προς το μνημόνιο, που αξιολογείται από τους θεσμούς» επισημαίνει με κατηγορηματικό τρόπο η ανακοίνωση του EFSF όπου αναφέρεται επίσης ότι «το μνημόνιο είναι ένα έγγραφο που συχνά ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, αντανακλώντας τις νέες συνθήκες και την ανάγκη να προσαρμόζεται η λίστα των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν. Το μνημόνιο, αντίθετα από τη δανειακή σύμβαση, δεν χρειάζεται να παραταθεί γιατί δεν έχει ημερομηνία λήξης.»