Συνέντευξη μέσα από το μουσείο του Λούβρου παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την οποία αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία και την πρόθεση της χώρας μας για ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας.
«Δεν μπορώ παρά να μην εκφράσω τον θαυμασμό μου για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, μέσα στο μοναδικό μουσείο του Λούβρου με θέα αυτό το καταπληκτικό άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης», είπε ξεκινώντας τη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η έκθεση που θα εγκαινιάσει σε λίγο με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, «σηματοδοτεί τους άρρηκτους δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας και αποτελεί μία αναδρομή στο χρόνο, μία υπενθύμιση ότι η Ελληνική Επανάσταση, η οποία οδήγησε στη γέννηση του ελληνικού κράτους υπήρξε ουσιαστικά, μία ευρωπαϊκή επανάσταση, μία επανάσταση των πανανθρώπινων αξιών, της ελευθερίας, του κράτους δικαίου, της αξιοπρέπεια του ανθρώπου και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι ιδέες γεννήθηκαν στη Γαλλία, στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης».
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός «οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας έρχονται από μακριά, πηγαίνουν μακριά και ακριβώς αυτό σηματοδοτεί και η κοινή μας παρουσία με τον Πρόεδρο Μακρόν στα εγκαίνια αυτής της έκθεσης.
Σε ερώτηση σχετικά με το πώς συνδέεται η Ελλάδα που ενέπνευσε τους Γάλλους με τη σύγχρονη Ελλάδα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ένα «νήμα ιστορίας ακριβώς συνδέει την αρχαία, την κλασσική Ελλάδα, γενέτειρα της Δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, της ομορφιάς, της τέχνης, με την Ελλάδα της Επανάστασης στην οποία συνενώθηκαν από τη μία η ανάγκη της χώρας να βρει τον ευρωπαϊκό της βηματισμό, χωρίς όμως να χάσει την ιδιαίτερη εθνική της ταυτότητα. Το προϊόν αυτής της ώσμωσης είναι η σύγχρονη Ελλάδα».
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως είναι «η Ελλάδα του 2021, μια χώρα βαθιά ευρωπαϊκή όμως μια χώρα εξαιρετικά υπερήφανη για τη δικιά της ξεχωριστή εθνική ταυτότητα και ακριβώς σε αυτή την ώσμωση νομίζω συνίσταται και η πρόκληση του πώς μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα Έλληνες και Ευρωπαίοι».
Κ. Μητσοτάκης για αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: «θα σας ζητούσα λίγη υπομονή – Αύριο το πρωί οι ανακοινώσεις»
Σε ερώτηση για το αν βρισκόμαστε πιο κοντά στην υπογραφή μίας αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «θα σας ζητούσα λίγο υπομονή. Θα έχω την ευκαιρία σήμερα το βράδυ να συναντηθώ και να συζητήσω εκτενώς με τον Πρόεδρο Μακρόν και αύριο το πρωί θα υπάρχουν ανακοινώσεις, οι οποίες θα γίνουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι κατευθυνόμαστε προς μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας Γαλλίας. Τα υπόλοιπα θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε αύριο», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως εκείνο που μπορεί να πει είναι αυτό που είχε την ευκαιρία να αναφέρει και στην ομιλία του στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, «ότι το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό. Μια Ευρώπη δηλαδή η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δύο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας, η οποία να τονίσω δεν είναι μία προσπάθεια η οποία καθ’ οιονδήποτε τρόπο υπονομεύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις ούτε το ΝΑΤΟ.
Όσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη τόσο περισσότερα θα έχει να συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «είναι επιβεβλημένο να συνυπάρχουν αλλά πάλι μπορεί να σκεφτεί κανείς αποστολές ενδεχομένως στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ, το οποίο τόσο μας ενδιαφέρει και την Ελλάδα και τη Γαλλία, στην ανατολική Μεσόγειο, αποστολές της ΕΕ στις οποίες δεν θα συμμετέχει ούτε το ΝΑΤΟ ούτε ο ΟΗΕ.
Και βέβαια η ανάγκη να φυλάσσονται τα ευρωπαϊκά σύνορα ως ταυτόχρονα εθνικά και ευρωπαϊκά είναι μία αρμοδιότητα, είναι μία ευθύνη, η οποία βαραίνει αποκλειστικά την Ευρώπη».
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «είναι ώριμη πρόταση. Διότι αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων και το γεγονός ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε καθ’ ύλην αρμόδιοι να ασχοληθούμε με την ασφάλεια της περιοχής μας. Τονίζω η ευρωατλαντική συμμαχία αποτελεί τον κεντρικό αμυντικό πυλώνα που θα ενώνει πάντα τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όμως η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να μπορεί εφόσον το επιθυμεί, να μπορεί να δρα αυτόνομα. Χωρίς κατ’ ανάγκη να χρειάζεται την άδεια ή τη συναίνεση οποιουδήποτε άλλου εάν κρίνουν τα κράτη-μέλη της Ευρώπης ότι υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης, άρα των κρατών-μελών της, τα οποία η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί».
Σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας
Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας, «οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως προς τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας αποτελούν τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας την μετάβαση από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ευρωτουρκικές.
Ως προς την «εθνική μοναξιά», ο ίδιος συνέστησε να μην αποτελέσει «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», ιδίως αν «εμείς κάτι έχουμε πετύχει αυτούς τους 26 μήνες, είναι να χτίσουμε ένα πλέγμα συνεργασιών».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και έναν ήσυχο χειμώνα», μολονότι πρόσθεσε πως «η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία και κυριαρχικά της δικαιώματα». Μάλιστα, έθεσε ως πεδία δυνητικής συνεργασίας με την Τουρκία την κλιματική αλλαγή και το μεναστευτικό, παραπέμποντας τις μεγάλες μας διαφορές στο Διεθνές Δίκαιο, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας και της Αιγύπτου.
«Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα όρια μας που είναι και όρια της Ευρώπης» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, θέτοντας ως υποχρέωση της Ελλάδας «να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα» στα δημοσιονομικά πλαίσια και ξορκίζοντας «κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία». Γνώμονας, ωστόσο, του πρωθυπουργού αποτελεί οι «Ένοπλες Δυνάμεις να είναι πολύ πιο ισχυρές, από αυτές που παρέλαβα εγώ».
Μεταναστευτικό
Σε ερώτηση σχετικά με το τι περιμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το νέο Σύμφωνο για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος κ. Αλιάγα, αγαπητέ μου Νίκο, ότι θα μπορέσουμε να βρούμε εύκολα μία συμφωνία με την Ευρώπη». «Γιατί», ρώτησε ο δημοσιογράφος.
«Διότι υπάρχουν κράτη-μέλη τα οποία δεν δέχονται επί της αρχής ότι πρέπει να εκφράζουν οποιαδήποτε αλληλεγγύη και δεν δέχονται επί της αρχής, ότι πρέπει να υπάρχει οποιοσδήποτε καταμερισμός ευθυνών στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα αυτή στιγμή για την Ευρώπη. Διότι όπως ξέρετε, απαιτείται ομοφωνία για επίτευξη τέτοιων σημαντικών αποφάσεων, η οποία σήμερα πολύ απλά θα σας το πω, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι εμείς έχουμε μία υποχρέωση να κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε. Να φυλάμε τα σύνορά μας».
Όσο για το αν είμαστε μόνοι, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Όχι, δεν είμαστε μόνοι. Υπάρχουν πολλές χώρες οι οποίες μας υποστηρίζουν σε διμερές επίπεδο. Υπάρχει η Frontex, η οποία και αυτή μας υποστηρίζει, υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι. Παραδείγματος χάριν, θα βρεθώ τις επόμενες μέρες στη Σάμο. Στη Σάμο εγκαινιάσαμε προ ημερών ένα υποδειγματικό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων το οποίο παρέχει συνθήκες διαβίωσης αξιοπρεπείς στους ανθρώπους οι οποίοι φτάνουν στην πατρίδα μας. Και κλείνουμε αυτό τον άθλιο χώρο στο Βαθύ που αποτελούσε ντροπή, προσβολή για τη χώρα, για τους Σαμιώτες αλλά και για τους ίδιους τους πρόσφυγες οι οποίοι έμεναν σε αυτό τον ανοργάνωτο χώρο, χωρίς ζεστό νερό, χωρίς βασικές υποδομές.
‘Αρα η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία υπερασπίζεται τα σύνορά της. Το κάνει με πολύ ξεκάθαρους κανόνες. Σέβεται πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, σώζει ανθρώπους στη θάλασσα. Έχει πια γρήγορες διαδικασίες απονομής ασύλου. Και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί αιτούντες άσυλο στα νησιά της, σε χώρους οι οποίοι έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι τολμώ να πω ότι είναι υποδειγματικοί και σίγουρα παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε κατατρεγμένους ανθρώπους»
Ως προς το αν βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλα κύματα μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν και αλλού, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Δεν πιστεύω ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι μ’ ένα τέτοιο γεγονός. Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί κατά 90%. Θα επαναλάβω: κατά 90%.
Παραλάβαμε ένα πρόβλημα σε έξαρση και σήμερα βρίσκεται σε απόλυτη ύφεση. Δεν μπορώ να είμαι προφήτης να ξέρω τι θα γίνει, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει καμία σχέση σήμερα, αν πάτε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με αυτό το οποίο παραλάβαμε όταν ήρθαμε στα πράγματα πριν από 26 μήνες».
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Μουσείο του Λούβρου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Αντριάνα Παρασκευοπούλου και Νίκο Αλιάγα: