Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει η κυβέρνηση στις κάλπες ή σε δημοψήφισμα, αν αυτό κριθεί επιβεβλημένο, άφησε ο νέος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης.
Ο κ. Κορωνάκης, ερωτηθείς στην πρωινή εκπομπή του Mega για την πιθανότητα εκλογών, απάντησε ότι «αν φτάσουμε σε οριακό σημείο είναι λογικό κάποια στιγμή να ζητήσουμε τη γνώμη του λαού», και πρόσθεσε ότι «θα το δούμε όταν έρθει η ώρα».
Σχολιάζοντας τις νέες επιθετικές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε για την Ελλάδα, ο κ. Κορωνάκης υποστήριξε ότι ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών αντιδρά με αυτόν τον τρόπο επειδή διαπιστώνει ότι πλέον υπάρχει μία κυβέρνηση στην Αθήνα, που «είναι αποφασισμένη να μην του λέει “ναι” σε κάθε επιθυμία του και αυτό έχει κόστος για τον ίδιο στη γερμανική κοινή γνώμη».
Με αυτό το δεδομένο, όπως συμπλήρωσε ο κ. Κορωνάκης, «ο Σόιμπλε απευθύνεται πιο πολύ στο εσωτερικό της Γερμανίας, για να της δείξει ότι “είμαι εδώ και εξακολουθώ να είμαι σκληρός”».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο η συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ο κ. Τάσος Κορωνάκης ξεκαθάρισε ότι αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που προκύψει νομικό θέμα. «Ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων νομίζω ότι δεν μπορεί να έρθει γιατί είναι ένας γενικόλογος κατάλογος που είναι πρώτος κατάλογος ενδεικτικών μεταρρυθμίσεων. Αν υπάρχει κάποιο νομικό θέμα και χρειάζεται να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή θα περάσει», σημείωσε ο κ. Κορωνάκης και υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πολιτική συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση της δανειακής σύμβασης, ο κ. Κορωνάκης σημείωσε ότι αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα πείσουν την κοινωνία για την αναγκαιότητά της, ενώ για την κατάργηση των μνημονιακών νόμων είπε χαρακτηριστικά «δεν μπορεί σε μία ημέρα να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι».
Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε πως τα θετικά σημεία της διαπραγμάτευσης είναι α) ο χρόνος που κερδήθηκε (4 μήνες), β) η αμφισβήτηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, γ) η αναγνώριση της ανθρωπιστικής κρίσης. «Η συμφωνία θα κριθεί από τις μάχες που θα δοθούν μέρα με την ημέρα», είπε και σημείωσε: «Η μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να καθορίζεται από την αλλαγή στρατηγικής που θα στηρίζεται στην απομείωση του χρέους».
Καταλήγοντας, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι για τον κόσμο, αλλά αν υπάρξει κάποια έκτακτη εισφορά, αυτή θα αφορά στα μεγάλα εισοδήματα.