Εγκρίθηκε με τις ψήφους των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνονται οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα μέτρα για την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. «Όχι» στο νομοσχέδιο είπαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. «Παρών» δήλωσε το Κίνημα Αλλαγής.
Ως την «έμπρακτη και άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης στις προκλήσεις της επόμενης μέρας, μετά την επέλαση μιας τεράστιας πύρινης λαίλαπας, που έπληξε την Ελλάδα», παρουσίασε τα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας ο οποίος σχολιάζοντας τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναρωτήθηκε αν διαφωνούν με τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να έχουν καλύτερη λειτουργία, αν διαφωνούν με την ανάθεση έργων στους δασικούς συνεταιρισμούς στις περιοχές που επλήγησαν ώστε να προχωρήσουν άμεσα στα μέτρα προστασίας ή αν διαφωνούν με την έκτακτη επιχορήγηση των δασικών συνεταιρισμών ώστε να καλύψουν τα πρώτα τους έξοδα και να προχωρήσουν σε έργα που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να προστατεύσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, αν διαφωνούν με την έκτακτη επιχορήγηση των ρητινοκαλλιεργητών.
«Γιατί δεν στηρίζετε αυτά τα μέτρα αφού δεν διαφωνείτε; Πώς θα πάτε στους συμπολίτες σας να πείτε ότι δεν στηρίξατε αυτά τα μέτρα; Πρέπει να αποφασίσετε τι αντιπολίτευση θα κάνετε. Θα πρέπει να αποφασίσει και ο αρχηγός σας, Αλέξης Τσίπρας. Αν θα ασκήσετε μια αντιπολίτευση του “ όχι σε όλα” ή αν θα είναι μια αντιπολίτευση εποικοδομητική η οποία επιδιώκει τη συναίνεση σε θέματα που δεν έχουν να κάνουν με κόμματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της», είπε ο κ. Σκρέκας και προσέθεσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια υπερκομματική κρίση και πρόκληση που υπαγορεύει στις πολιτικές δυνάμεις να είναι συσπειρωμένες ώστε να περιφρουρηθεί το περιβαλλοντικό κεκτημένο.
«Σε αυτές τις προκλήσεις, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε παρά να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά με υιοθέτηση συγκεκριμένων και απτών μέτρων υποστήριξης. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συμπολίτες μας και να θέσουμε τις βάσεις για έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τόνωσης της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι χρέος και ευθύνη όλων μας», είπε ο κ. Σκρέκας και επισήμανε ότι η επιλογή του Σταύρου Μπένου για την ειδική επιτροπή ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας συμβολίζει την πρόθεση του πρωθυπουργού να μην έχει κομματική ταυτότητα το μεγάλο ζήτημα της επούλωσης των πληγών στην Εύβοια και το κριτήριο του να είναι η αξιοσύνη, η αποτελεσματικότητα, η διαπιστευμένη διαδρομή.
«Δυστυχώς αντί η τραγική περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε μια γόνιμη συνεργασία, επιχειρείται να γίνει για άλλη μια φορά αντικείμενο κομματικής σκοπιμότητας, από την αντιπολίτευση», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να προσθέσει: «Διερωτώμαι πραγματικά, μετά από εκείνα τα γεγονότα στο Μάτι, πώς αναφέρεται από τον κ. Τσίπρα ότι κύριο μέλημα σας είναι η ασφάλεια του κόσμου, όταν μετά από εκείνα τα καταστροφικά γεγονότα, αυτό που κάνατε ήταν η μετατροπή του εμπρησμού, από κακούργημα σε πλημμέλημα, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές; Με αυτόν τον τρόπο εσείς αντιλαμβάνεστε ότι βοηθάτε τον τόπο και με αυτό τον τρόπο βοηθάτε την ασφάλεια των πολιτών;».