Στο εσωκομματικό πεδίο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρθηκαν, όπως αναμενόταν, οι διαφωνίες και οι αντεγκλήσεις με επίκεντρο την συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, τη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε και το περιεχόμενό της. Οι τόνοι υψώθηκαν κατά πληροφορίες αρκετές φορές, ενώ θεωρούνταν εξίσου πιθανό οι «ρωγμές» αυτές να καταγραφούν και στην ψηφοφορία για τον νέο οργανωτικό υπεύθυνο αλλά και για την νέα Πολιτική Γραμματεία.
Μέχρι τελευταία στιγμή, συζητιόταν έντονα το ενδεχόμενο η Αριστερή Πλατφόρμα να καταθέσει, την Κυριακή που είναι η μέρα των ψηφοφοριών, κείμενο τροποποίησης της συμφωνίας του Eurogroup τόσο ως προς τις προβλέψεις του όσο και ως προς το τί θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα από την επόμενη μέρα η κυβέρνηση.
Επίσης, αναμένεται με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την νέα Πολιτική Γραμματεία, καθώς ο αριθμός της θα είναι μειωμένος, στην βάση πρότασης που επανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, (από 23 σε 11 ή 13 μέλη) και η «μάχη» για εκπροσώπηση σε αυτήν των διαφόρων τάσεων προδιαγράφεται σκληρή. Πόσο μάλλον που η πρόταση για μείωση των μελών εκλήφθηκε από πολλούς ως προσπάθεια απόκτησης σχεδόν του πλήρους ελέγχου του ανώτερου όργανου του κόμματος από την ηγετική περί τον Αλέξη Τσίπρα ομάδα, προκειμένου να «διευθετούνται» ευκολότερα οργανωτικά διαφωνίες και άλλου είδους τέτοια ζητήματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στην δική του τοποθέτηση, επανέλαβε ότι την γνωστή επωδό περί πιέσεων, περί αναγκαίων ελιγμών, περί «ναρκοθετημένης», από την προηγούμενη κυβέρνηση, διαπραγμάτευσης, περί δεσμεύσεων που θα γίνουν σεβαστές στο ακέραιο απέναντι στους πολίτες. Αμέσως μετά τον Αλέξη Τσίπρα, τον λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα.
Ο Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι «στις διαπραγματεύσεις μας οδηγούσαν σε εκβιασμό: “Ή υπογράφετε νέο μνημόνιο ή χρεωκοπείτε”». Επανέλαβε και αυτός ότι η μεταβατική συμφωνία «είναι προωθητικός συμβιβασμός» με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση «κέρδισε χρόνο». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η ελληνική πλευρά εξέτασε και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης με τους πιστωτές αλλά δεν το επέλεξε τελικά. «Αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο» εκτίμησε.
Αναφέρθηκε, όμως, ο Γιάννης Δραγασάκης και στα εσωκομματικά δρώμενα με αιχμηρό τρόπο με αποστροφές που πολλοί ερμήνευσαν ότι απευθύνονται στις διάφορες τάσεις πουν ανοιχτά έχουν εκφράσει διαφωνίες και με έντονο τρόπο με τον οποίο έχει πορευτεί μέχρι τώρα. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πετύχει αυτό που ήθελε, δηλαδή «ένα κόμμα χωρίς βαρονίες», και γι αυτό θα πρέπει «να ξαναδεί» το θέμα αυτό. Υπογράμμισε, δε, με νόημα ότι «απαιτείται συγκρότηση μιας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας για να αποτρέψουμε την απειλή ενός νέου μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκροτήσαμε μετά το συνέδριο δεν είναι ούτε ενιαίος ούτε κόμμα των μελών του και γι’ αυτό έχουμε ευθύνη όλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργεί με όρους ενιαίου κόμματος μέσα από συλλογικές διαδικασίες και με υπευθυνότητα των μελών του».
Υπέρ των χειρισμών της κυβέρνησης τάχθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, επέκρινε τους επικριτές λέγοντας ότι «η αποδοχή στην τακτική της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη. Οι κριτικές καλοδεχούμενες αλλά δυστυχώς αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα».Να δώσουν «μια ευκαιρία στην κυβέρνηση» ζήτησε ο Αριστείδης Μπαλτάς από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής προσθέτοντας πως «οι νίκες συνοδεύονται πάντα με συμβιβασμούς».
Στην διαφωνία του επέμεινε, αντίθετα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος επανέλαβε ότι η συμφωνία εμπεριέχει ασάφειες και προβλήματα και εμφανίστηκε να θεωρεί δεδομένο το να μην έρθει στην Βουλή. «Είναι πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στην Βουλή την χρονική επέκταση μιας δανειακής σύμβασης που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά» είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας, επί της ουσίας, να εννοηθεί ότι ο ίδιος αλλά και όσοι άλλοι μοιράζονται τις ίδιες απόψεις δεν θα την στήριζαν σε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία ακριβώς με αυτό το σκεπτικό.
Επανερχόμενος στην συμφωνία είπε ότι εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες και παρουσιάζει και προβλήματα και εξέφρασε την άποψη ότι ασχέτως της συμφωνίας, το επόμενο χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ «χρειάζεται να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπεια τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις. Αυτή είναι η πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και από την οποία θα κριθούμε» σημείωσε.
Επικριτικός εμφανίστηκε και ο Αλέκος Καλύβης, μέλος της απερχόμενης Πολιτικής Γραμματείας, που τοποθετείται στην Αριστερή Πλατφόρμα. Ο κ. Καλύβης φέρεται να έκανε λόγο για ετεροβαρή συμφωνία της οποίας τα αρνητικά σημεία θα πρέπει να αντικρουστούν στην πράξη, ενώ τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του προγράμματος του κόμματος και της προετοιμασίας του λαού για μεγάλη σύγκρουση με τους πιστωτές τον Ιούνιο.
Ένα βήμα παραπέρα πήγε η τοποθέτηση του Αντώνη Νταβανέλου, ο οποίος, κατά πληροφορίες, αφού απέρριψε συνολικά την συμφωνία, είπε ότι τον Ιούνιο θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να προστρέξει στην λαϊκή ετυμηγορία και να πάρει εντολή για να πετύχει ανατροπή «αυτού που αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε προχθές. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης»!Τις διαφωνίες του επαναδιατύπωσε και ο υπεύθυνος οικονομικού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, ο οποίος σχολίασε δεικτικά και τον τρόπο με τον οποίο «επικοινωνείται» η συμφωνία εντός και εκτός κόμματος, αφήνοντας αιχμές για όσους βρίσκονται κοντά στον κ. Τσίπρα και χειρίζονται αυτά τα ..επικοινωνιακά θέματα: «Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές, οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Όλα αυτά που η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχουν κοντά ποδάρια».
Ο Νίκος Χουντής, από την πλευρά του, φέρεται να επανέφερε στο προσκήνιο πρόταση για συγκρότηση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους.
Ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, προκάλεσε σχόλια με την παρέμβασή του, καθώς ουσιαστικά διέψευσε τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του είχε υποστηρίξει ότι οι εταίροι και ιδιαίτερα η Γερμανία επεδίωξαν να υπάρξει «δημιουργική ασάφεια» στο κείμενο της συμφωνίας, λέγοντας ότι η Γερμανία «επεδίωξε σαφήνεια». «Όσοι θεωρείτε ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα προσέξτε και τη σαφήνεια. Υπάρχουν και σαφήνειες που δεν βοηθάνε» είπε ο κ. Τσακαλώτος και προχώρησε σε συγκεκριμένα παραδείγματα:«Για τις ιδιωτικοποιήσεις η σαφήνεια δεν μας βοηθάει. Η ασάφεια για τις εργασιακές σχέσεις μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δεν μας βοηθάει. Μας δυσκολεύει όμως και ο ίδιος μας ο εαυτός. Η συμφωνία εξαρτάται από εμάς».