Κόντρα στη Βουλή για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς - Απόψε η ψηφοφορία επί της τροπολογίας

Καταψηφίζουν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ενώ μόνο το ΚΙΝΑΛ εκτός από τη ΝΔ δήλωσε ότι θα την υπερψηφίσει.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ψηφίζεται απόψε η τροπολογία, η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπουλου αφού προανήγγειλε θετική ψήφο στην ρύθμιση άσκησε παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση ότι καθυστέρησε ειδικά στην υποχρεωτικότητα των υγειονονομικών και πως δεν συμπεριέλαβε και άλλες ομάδες του ιδίου κλάδου.

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία,εξέφρασε ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος Ανδρέας Ξανθός,λέγοντας ότι εισάγει την αναίρεση του θεμελιώδους δικαιώματος της εργασίας.

«Αυτός ο εκβιασμός θα πυροδοτήσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις,πόλωση και διχασμό»,ανέφερε ο κ.Ξανθός,εγκαλώντας την κυβέρνηση γιατί -όπως είπε- προσπαθεί να παίξει με την ιερή αγανάκτηση των εμβολιασμένων κατά των ανεμβολίαστων,επωάζοντας έτσι την κοινωνική αγριότητα.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης εκ μέρους του ΚΚΕ, μίλησε για τροπολογία «συνονθύλευμα αντιεπιστημονικών διατάξεων και αυταρχικών προβλέψεων».

Kατά τάσσεται και η Ελληνική Λύση, κάνοντας λόγο μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Κωνσταντίνου Χύτα για παράνομη τροπολογία που αντιστρατεύεται την ευρωπαϊκή οδηγία.

Για εκμετάλλευση της πανδημίας μέσω της κυβερνητικής τροπολογίας έκανε λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι η ρύθμιση εισάγει νέες μόνιμες μορφές εξουσίας επί των εργαζομένων.

Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16 Αυγούστου.

Οι υγειονομικοί σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και να έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού προβλέπεται άδεια άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς πλαφόν.

Σε περίπτωση που χρειάζεται αναπλήρωση κενής θέσης λόγω άρνησης εμβολιασμού προβλέπονται τρίμηνες συμβάσεις.

Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με πειθαρχικά συμβούλια όσον αφορά το δημόσιο τομέα, και με απόλυση για τον ιδιωτικό τομέα.

Υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης για εργαζόμενους στο Δημόσιο και ιδιωτικό Τομέα

Με την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν νοσήσει είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν τις σχετικές βεβαιώσεις στον εργοδότη τους.

Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τυχόν επιπτώσεις σε όσους αρνηθούν να προσκομίσουν τα συγκεκριμένα έγγραφα.

Συγκεκριμένα η τροπολογία αναφέρει ότι :

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κορονοϊό COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποχρεούνται όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορονοϊό COVID-19, ή βεβαίωση εμβολιασμού, ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου , ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας, εφόσον υφίστανται. Το πιστοποιητικό ή η βεβαίωση ελέγχεται από τον εργοδότη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής. Η υποχρέωση επίδειξης ισχύει έως τις 31.12.2021.

Αναλυτικά η τροπολογία

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ_ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ_ΤΕΛΙΚΟ-2

 

 

Βουλήεμβολιασμοίψηφοφορία