Τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο για τον συνδικαλισμό περιγράφει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε αναρτήσεις στους προσωπικούς του λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Σε αντίθεση με τα εργατοπατερικά κόμματα της Αριστεράς, εμείς πιστεύουμε ότι τα συνδικάτα υπάρχουν, για να υπηρετούν τους εργαζόμενους. Κι όχι οι εργαζόμενοι τα συνδικάτα!» αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας ότι γι’ αυτό με το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας μπαίνουν νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για το συνδικαλισμό:
«Ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία 33% σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας. Σεβασμός των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, όταν κρίνει τις απεργίες παράνομες. Αστική ευθύνη για όσους συνδικαλιστές παρανομούν κατά τη διάρκεια των απεργιών. Διαφάνεια στα συνδικάτα με εγγραφή σε ηλεκτρονικό μητρώο. Υποχρεωτικό το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για κήρυξη απεργίας. Τέλος στη χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων από κόμματα και εργοδότες», επισημαίνει.
«Προστασία, αλλά όχι ασυδοσία στο συνδικαλισμό!» τονίζει μάλιστα ο υπουργός Εργασίας.
Με τοποθετήσεις βουλευτών η 2η ημέρα συζήτησης του εργασιακού νομοσχεδίου
Με τις τοποθετήσεις βουλευτών ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας «για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής “Επιθεώρηση Εργασίας” – Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας – Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».
Χθες, Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης, τοποθετήθηκαν επί του νομοσχεδίου 81 βουλευτές, ενώ έχουν εγγραφεί 213 βουλευτές συνολικά, για να μιλήσουν, εκτός των εισηγητών, ειδικών αγορητών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων και φυσικά των υπουργών της κυβέρνησης.