Στη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ισχυρό προβάδισμα 13,9% μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι πολίτες εκφράζουν την άποψη τους, μεταξύ άλλων, σε σχέση με τους εμβολιασμούς, την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά.
Πρόθεση ψήφου
Στο ερώτημα πρόθεσης ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34% (έναντι 33,5% στην προηγούμενη μέτρηση), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεβάζει επίσης λίγο το ποσοστό του, στο 20,1% (19,3% στην τελευταία μέτρηση).
Τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ με 6% (6,1%) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3%, το ΜεΡΑ 25 που ανεβαίνει θεαματικά στο 4,7% (από 2,8%) και η Ελληνική Λύση που υποχωρεί στο 4% (4,2%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 9,7%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Παράλληλα, η δημοσκόπηση βγάζει νικητή τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα, στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.
Ειδικότερα:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 46%.
Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 16%.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκεντρώνει το 2%, όσο και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος συγκεντρώνει το 1%, όσο και η Φώφη Γεννηματά, αλλά και η απάντηση άλλος.
Δεύτερος έρχεται ο «κανένας», δηλαδή πάνω και από τον Αλέξη Τσίπρα, με ποσοστό 24%, ενώ ένα 7% απαντά δεν ξέρω / δεν απαντώ.
Δυσκολότερος μήνας για την κυβέρνηση
Στην ερώτηση για την πορεία της χώρας, παρουσιάζονται οι απαντήσεις των ερωτηθέντων σε βάθος πενταμήνου, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως ο Μάρτιος ήταν ο δυσκολότερος μήνας για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν Γενάρη και Φλεβάρη οι «θετικές ψήφοι» ήταν περισσότερες.
Η απάντηση «προς τη λάθος κατεύθυνση» συγκεντρώνει ποσοστό 56% τον συγκεκριμένο μήνα. Ήταν ο μήνας με τα θλιβερά γεγονότα αστυνομικής βίας στην Νέα Σμύρνη, αλλά και η εποχή του lockdown με αυστηρότατους περιορισμούς.
Πανδημία και οικονομία
Σε ό, τι αφορά την ερώτηση για το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, ο κορωνοϊός και η οικονομία «κέρδισαν», με την επόμενη κάρτα να δείχνει τα αποτελέσματα για τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Τον Απρίλιο, η πανδημία συγκέντρωνε το 49% των απαντήσεων, το οποίο έγινε 33% τον Μάιο. Η οικονομία, από την άλλη, αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» της ανησυχίας τον Μάιο με 31%, ενώ τον Απρίλιο είχε ποσοστό 27%.
Ανεργία, πολιτικό σύστημα και εξωτερική πολιτική ήταν τα υπόλοιπα προβλήματα που ανησύχησαν τους ερωτηθέντες.
Στην επόμενη ερώτηση «αν έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας» με την πανδημία, βλέπουμε αυξημένη αισιοδοξία τον Μάιο.
Πιο συγκεκριμένα, το 63% δήλωσε αισιόδοξο τον συγκεκριμένο μήνα, έναντι του 29%, ενώ ο «δύσκολος» Μάρτιος φαίνεται και εδώ, με τους αισιόδοξους να αποτελούν το 47% της πίτας και τους απαισιόδοξους το 45%.
Εμβολιασμοί
Ο Μάιος επιστρέφει δυναμικά στην ερώτηση για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες με το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.
Τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η πλειοψηφία δήλωνε πως δεν είναι ικανοποιημένη με το «πρόγραμμα Ελευθερία», μια εικόνα που άλλαξε άρδην τον Μάιο, με το 60% των ερωτηθέντων να δηλώνει ικανοποιημένο και λίγο πάνω από έναν στους τρεις (34%) να μην είναι ικανοποιημένο.
Στην κάρτα με τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς ανά ηλικία, βλέπουμε τους 65 ετών και άνω να αναδεικνύονται «πρωταθλητές» με ποσοστό 76% και τα υπόλοιπα ποσοστά κινούνται «κλιμακωτά» όσο κατεβαίνουν οι ηλικίες.
Σημειώνεται ότι λόγω του ότι τα ραντεβού για τις νεότερες ηλικίες δεν είχαν ανοίξει μέχρι πρότινος, συνεπώς είναι λογικό οι νεότεροι να εμφανίζονται πιο χαμηλά στην «κατάταξη» των εμβολιασμένων.
Ισχυρό «ναι» στην ερώτηση αυτή, καθώς το 67% δηλώνει πως θα εμβολιαστεί, με σχεδόν έναν στους τέσσερις (23%) να δηλώνει πως δεν θα κάνει το εμβόλιο.
Παράλληλα, ένας στους δέκα εμφανίζεται αναποφάσιστος, ενώ και εδώ φαίνεται πως όσο οδεύαμε προς τον Μάιο, τόσο αυξάνονταν το ποσοστό εκείνων που έβλεπαν με θετικό μάτι το «τσίμπημα» και αντιστοίχως έπεφτε το ποσοστό των αρνητικά διακείμενων.
Ελληνοτουρκικά-Διερευνητικές επαφές
Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία, το 60% λέει ότι πρέπει να κάνουμε μόνο για όσα θέματα πιστεύουμε εμείς ότι είναι ανοικτά. Το 20% λέει ότι πρέπει να συζητήσουμε και θέματα που θέτει η τουρκική πλευρά, το 17% λέει να μην κάνουμε καμιά διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Δημοφιλέστεροι ξένοι ηγέτες οι Μακρόν-Μπάιντεν
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων για σημαντικούς ξένους ηγέτες. Ο πλέον δημοφιλής είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με 79% θετικές ψήφους. Ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 75% ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Τρίτος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με 53% θετικές και 45% αρνητικές γνώμες. Τελευταία είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, με 76% αρνητικές γνώμες στη χώρα μας και 23% θετικές.