Δεν πέρασε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Δεν εγκρίθηκε τελικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη συνταγματική πρόβλεψη για την υπερψήφιση του από τα 2/3 της Ολομέλειας της Βουλής, δηλαδή από 200 βουλευτές.

Ειδικότερα, υπέρ ψήφισαν 190 βουλευτές έναντι 23 κατά, σε σύνολο 213.

Συγκεκριμένα, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές από, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγορώντας τον για διγλωσσία, καιροσκοπισμό και αδικαιολόγητη υποκρισία αρνούμενος να επιτρέψει στους απόδημους Έλληνες να ασκούν απρόσκοπτα το δίκαιο και πάγιο εκλογικό τους δικαίωμα.

«Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν κινείται στη λογική όλα ή τίποτα. Κινούμαστε, και πριν και τώρα, στη λογική των γόνιμων συμβιβασμών για να ψηφιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ότι «είναι ιδιότυπο ανάχωμα οι περιορισμοί που παρεμποδίζουν την επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, περί εμπαιγμού και ευκαιριακά πυροτεχνήματα της ΝΔ, ο κ. Πέτσας αντέτεινε ότι «δεν έχουν καμία σχέση με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα».

«Εμείς στηρίζουμε με σθένος και συνέπεια χρόνια τώρα τις θέσεις μας για τους απόδημους. Καταφέραμε να σπάσουμε τον κλοιό της αδράνειας και απραξίας για χρόνια, στην ψήφο αποδήμων. Αντίθετα, η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει δέσμια της υποκρισίας, των ιδεοληψιών της και των φοβικών της συνδρόμων», επεσήμανε ο κ. Πέτσας και κατέληξε:

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο αποδήμων … Γι’ αυτό, παίζοντας κρυφτούλι, με μισόλογα και παλινωδίες, προφάσεις και έωλα επιχειρήματα, προσπαθεί να αποφύγει την αλήθεια. Όμως, οι απόδημοι ξέρουν ποιοι θέλουν να τους διευκολύνουν και ποιοι τους δουλεύουν».

Επιστροφή στο νόμο Θεοδωρικάκου

Δεδομένου ότι δεν συγκεντρώθηκαν σήμρεα οι απαραίτητες 200 ψήφοι, θα εξακολουθήσει να ισχύει ο νόμος Θεοδωρικάκου, όπως ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της, έστω και με τον υφιστάμενο νόμο, ο οποίος αφορά σε ένα κομβικό ζήτημα: Τη δυνατότητα «επιστροφής» της γενιάς του brain drain.

O νόμος που ψηφίστηκε το 2019, από μία συντριπτική πλειοψηφία βουλευτών (288), περιλαμβάνει μία σημαντική ρύθμιση για τη γενιά που έφυγε την τελευταία δεκαετία της κρίσης. Συγκεκριμένα, οι νέοι κάτω των 30 ετών μπορούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα και να ψηφίσουν με τον ΑΦΜ του πατέρα τους ή της μητέρας τους. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έφυγαν πριν από λίγα χρόνια και να μην δούλεψαν ποτέ στην Ελλάδα, άρα να μην έχουν καταθέσει ποτέ φορολογική δήλωση. Με το νόμο του 2019, όμως, οι νέοι κάτω των 30 θα μπορούν να ψηφίσουν με τον ΑΦΜ του πατέρα ή της μητέρας τους.

 

 

Απόδημοι ΈλληνεςΒουλήνομοσχέδιοψήφος