Mε 156 «ναι» πέρασε το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια-Καταψήφισαν Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη

Με 156 «ναι» εγκρίθηκαν τα άρθρα 7 και 13 του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια, τα οποία προκάλεσαν έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή.

Τα δύο αυτά άρθρα καταψηφίστηκαν από 20 βουλευτές. Το νομοσχέδιο επί της Αρχής ψηφίσθηκε από τη ΝΔ, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Επισημαίνεται ότι αμφότερα τα άρθρα καταψήφισαν η Μαριέττα Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη, οι οποίες επέμειναν στην διαφωνία τους.

Για τα δύο αυτά άρθρα διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, αποχώρησαν από την ονομαστική ψηφοφορία καθώς διαφώνησαν με τα μέτρα προστασίας κατά του Covid που εφαρμόζονται στις συνεδριάσεις και τις ψηφοφορίες.

Το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε επίσης ότι αποχωρεί από την ονομαστική ψηφοφορία, διότι συνιστά παρωδία να διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα κόμματος που αποχωρεί. Από την ονομαστική ψηφοφορία αποχώρησε παράλληλα και το ΚΚΕ.

Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, ο οποίος επεσήμανε τα εξής:

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δηλώνει ότι καταψηφίζει τα άρθρα 7 και 13 του νομοσχεδίου για την «κοινή γονική μέριμνα» για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία αλλά αποχώρησε από αυτήν, η οποία αποτελεί τελικά κοροϊδία. Τέτοιοι χειρισμοί αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ.

Το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια διαδικασία – τραγέλαφο, την οποία χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψει την στρατηγική σύμπλευση που έχει με την ΝΔ και τα άλλα κόμματα, προσπαθώντας να εφεύρει κοινοβουλευτικά ανήκουστα τερτίπια για να παρουσιάσει μια ψεύτικη αντιπολίτευση και να εγκλωβίσει τον λαό στο δικομματικό δίλημμα, να τον βάλει να επιλέξει ποιος από τους δύο θα διαχειριστεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει την ζωή του».

Κ. Τσιάρας: Θα αποδειχθεί ποιος βρέθηκε από τη σωστή πλευρά της ιστορίας

«Εμείς δεν θελήσαμε να βάλουμε το πρόβλημα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το ζήτημα της συνεπιμέλειας, το ζήτημα της άσκησης γονικής μέριμνας είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας. Θα έπρεπε να σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και δεν το πράξατε», επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, λίγο προτού πέσει η αυλαία της διήμερης συζήτησης του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Εμείς δεν θελήσαμε να κάνουμε αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση, όταν άφησε στο συρτάρι το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Θέλατε να κάνουμε αυτό; Αλλά να πούμε τότε και στην κοινωνία, να έχουμε το θάρρος να πούμε στους Έλληνες πολίτες ότι δεν είμαστε ικανοί ένα θέμα που συνιστά ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, ότι δεν μπορούμε να το δούμε, ότι δεν μπορούμε να το αναλύσουμε, ότι δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», προσέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Άκουσα απίθανα πράγματα. Άκουσα ότι πάμε να δημιουργήσουμε παιδί βαλίτσα, παιδί που το χωρίζουμε στη μέση. Εδώ όμως έχουμε ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα. Αν η προσέγγιση γίνεται με όρους μικροπολιτικής και με όρους λαϊκισμού, κάνουμε ένα τεράστιο λάθος», υπογράμμισε ο Κώστας Τσιάρας και προειδοποίησε ότι μια τέτοια στάση στέλνει ένα πολύ λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία.

«Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να συνεννοηθούμε. Χάθηκε. Δεν ξέρω αν και πότε θα ξαναπαρουσιαστεί μια τέτοια ευκαιρία ξανά, αλλά δυστυχώς, αυτή η ευκαιρία χάθηκε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε ότι «σε αυτόν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τις περισσότερες φορές υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση αλλά σε ένα συγκεκριμένο βάθος χρόνου θα αποδειχθεί ποιος έχει κάνει λάθος και ποιος βρέθηκε από τη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Παράδοξο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία αλλά αποχωρεί από αυτή

«Δεν είμαι νομικός. Αλλά έχω την πλήρη συνείδηση ότι η προσπάθεια που κάναμε ήταν ειλικρινής και είμαι και πεπεισμένος ότι ήταν και στη σωστή κατεύθυνση», είπε ο κ. Τσιάρας και σημείωσε ότι οι Έλληνες πολίτες κατανοούν ποιος θέλει να λύσει προβλήματα.

«Μετά από 1,5 χρόνο μεγάλης προσπάθειας έχω την αίσθηση ότι κάναμε το καθήκον μας», επέμεινε ο κ. Τσιάρας και αναφέρθηκε και στη στάση των βουλευτών της ΝΔ που εξέφρασαν διαφορετική άποψη στο νομοσχέδιο. «Η Νέα Δημοκρατία είναι δημοκρατικό κόμμα, δεν μπορεί να μην αφήσει ελεύθερη την έκφραση της διαφορετικής φωνής. Σε ένα κοινωνικό ζήτημα, η προσέγγιση τού καθενός βουλευτή μπορεί να είναι διαφορετική. Η δική μας αγωνία είναι να εκπέμψουμε ένα σταθερό παιδαγωγικό μήνυμα στην κοινωνία. Και χρειάζονται ακόμα και πολλά άλλα βήματα», ανέφερε ο κ. Τσιάρας και απάντησε και στις επικρίσεις ότι το νομοσχέδιο υποδείχθηκε από συγκεκριμένο λόμπι. «Αν αναρωτιέστε ποιοι ήταν οι φοβεροί και τρομεροί και κακοί άνθρωποι, οι οποίοι συνέταξαν αυτό το νομοσχέδιο, σας απαντώ ότι είναι οι αποσπασμένοι δικαστές στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εξαίρετοι επιστήμονες, άνθρωποι που υπηρετούν με μεγάλη συνείδηση τον ρόλο τους και κάνουν ό,τι είναι δυνατό, έχοντας και τη γνώση και την εμπειρία για την καλύτερη δυνατή νομοθέτηση.

Ο Κώστας Τσιάρας χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία αλλά αποχωρεί από αυτή, και αυτό την ίδια ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια «για τη διαφύλαξη του πραγματικού συμφέροντος του παιδιού, για τη διαφύλαξη της αίσθησης της αγάπης που τη χρειάζονται για να προχωρήσουν στη ζωή τους».

 

ΒουλήΚΙΝΑΛΚΚΕΝΔνοσμοσχέδιοΣυνεπιμέλειαΣΥΡΙΖΑψηφοφορία