Αντιδράσεις και αντιπαράθεση πυροδοτεί η συνεπιμέλεια των τέκνων διαζευγμένων ζευγαριών με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να κάνει λόγο για σημαντική μεταρρύθμιση και να απαντά σε αυστηρό τόνο στους εσωκομματικούς επικριτές του, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σημείο τριβής αποτελούν οι διατάξεις για την άσκηση μέριμνας εξίσου από τους δύο γονείς και το μαχητό τεκμήριο του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει.
«Η εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας στοχεύει στην προάσπιση του συμφέροντος των παιδιών και έρχεται να αντιμετωπίσει την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα κατά την οποία τα διαζύγια έχουν αυξηθεί και ο ρόλος του πατέρα και της μητέρας έχει εξελιχθεί», υπογράμμισε και απαντώντας στα εσωκομματικά πυρά της πρώην υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου αλλά και της Όλγας Κεφαλογιάννη σχολίασε με νόημα πως αποδεικνύουν ότι στόχος τους είναι να μην μετέχουν σε μια γενναία μεταρρύθμιση.
Διαβεβαίωσε ότι το «εξίσου» δεν αποτελεί υποχρεωτικότητα συνεπιμέλειας, αλλά έκφραση της αρχής ισότητας και διερωτήθηκε: «Μείναμε στο εξίσου που για κάποιους παροτρύνει την εναλλασσόμενη κατοικία του παιδιού. Αλήθεια; Τις άλλες διατάξεις τις είδατε;». Χαρακτήρισε δε, λυπηρό να μην υπάρχει συναίνεση σε ένα ζήτημα που δεν έχει κομματικό πρόσημο.
«Το εξίσου στη γονική μέριμνα εισάγει με πονηρό τρόπο την εναλλασσόμενη κατοικία κύριε υπουργέ και αυτό δεν μπορείτε να το διαψεύσετε. Το εξίσου πρέπει να το βγάλετε.», υποστήριξε η Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη ανέφερε πως αν το εξίσου ερμηνευτεί ως ισόχρονη τότε πάμε σε ισόχρονη εναλλαγή διαμονής με την οποία δεν συμφωνεί.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος ανέφερε πως το νέο πλαίσιο είναι γονεοκεντρικό κι όχι παιδοκεντρικό, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως δεν υπήρξε διαβούλευση με τις γυναικείες οργανώσεις. Από το ΚΚΕ η Μαρία Κομνηνάκα είπε πως το κόμμα της προσεγγίζει το ζήτημα από την σκοπιά των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και όχι από συναισθηματικές αφετηρίες. Για νομοσχέδιο που ενισχύει φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας έκανε λόγο η Αγγελική Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ 25.
«Η κοινωνία δεν περιμένει από εμάς να νομοθετούμε με βάση το πολιτικό κόστος αλλά με την αποτελεσματικότητα της επίλυσης των προβλημάτων», αντέτεινε ο Κώστας Τσιάρας και απαντώντας στην κριτική για την άσκηση μέριμνας εξίσου, είπε: «Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο συγκεκριμένο χρόνο που αφορά στην μετά το διαζύγιο σχέση γονέων και παιδιού. Το εξίσου σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί υποχρέωση συνεπιμέλειας αλλά έκφραση της αρχής ισότητας. Μείναμε στο εξίσου που για κάποιους παροτρύνει στην εναλλασσόμενη κατοικία του παιδιού. Αλήθεια; Τις άλλες διατάξεις τις είδατε; Αν δεν δοθεί λύση τότε θα την δίνει ο τελικός φυσικός δικαστής. Από την πρώτη στιγμή είχα την αίσθηση ότι αντιμετωπίζουμε ένα ευαίσθητο ζήτημα που αφορά σχέσεις ανθρώπων και εμπλέκει το παιδί που μπαίνει στην μέση της διαμάχης ενώ άλλες φορές εργαλειοποιείται», υπογράμμισε και ζήτησε από όλους να αντιμετωπίζουν το ευαίσθητο αυτό θέμα με ευαισθησία και όχι πολιτική σκοπιμότητα.
Σύμφωνα μάλιστα, με στοιχεία που κατέθεσε, το 2019 οι υποθέσεις διαζυγίων που κατέληξαν στα δικαστήρια ξεπέρασαν τις 15.000 όταν το 2016 ήταν περίπου 9.000.