Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα το σχέδιο έκθεσης με το οποίο συνιστά την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού με 22 ψήφους υπέρ και 2 ψήφους κατά, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή. Η απόφαση για την άρση ασυλίας του αναμένεται να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Το θέμα έφθασε στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου έξι μήνες μετά το τέλος της δικής της Χρυσής Αυγής .
Ο Γιάννης Λαγός καταδικάσθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2019 σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο το 2013, ενώ στις 7 Οκτωβρίου 2020 καταδικάστηκε για τη δραστηριότητα του με τη Χρυσή Αυγή καθώς κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 13 ετών και 8 μηνών χωρίς αναστολή.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλου περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ευρωβουλευτές απολαμβάνουν απόλυτη ασυλία σχετικά με τις ψήφους και τις γνώμες που εκφράζουν στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, αλλά και προσωπική ασυλία, ακόμα και για πράξεις που έλαβαν χώρα πριν από την εκλογή τους, ώστε να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία τους από την απειλή διώξεων.
Για την άρση της ασυλίας τους πρέπει κατ’ αρχή να ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΕΚ από το κράτος μέλος (μέσω των δικαστικών αρχών ή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας στην Ε.Ε.) και κατά δεύτερο να κατατεθεί το αίτημα της άρσης το οποίο ανακοινώνεται στην Ολομέλεια και παραπέμπεται στην επιτροπή επί νομικών θεμάτων.
Η επιτροπή νομικών θεμάτων «καταρτίζει πρόταση αιτιολογημένης απόφασης για την έγκριση ή την απόρριψη του αιτήματος άρσης της ασυλίας» και η πρόταση της τίθεται προς ψηφοφορία από την Ολομέλεια. Αν οι ευρωβουλευτές ψηφίσουν υπέρ της άρσης ασυλίας και ο Γ. Λαγός παραμένει επί βελγικού εδάφους, στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές θα ζητήσουν από το Βέλγιο την έκδοσή του.
Ο Γιάννης Λαγός διέφυγε την ίδια ημέρα της απόφασης του δικαστηρίου για τις Βρυξέλλες προκειμένου να μη συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές.