Πολλά «μποφόρ» στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κλίμα μάλλον τεταμένο αναμένεται να διεξαχθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,  σήμερα το πρωί τελικά, καθώς ο κατάλογος μεταρρυθμίσεων που έστειλε η κυβέρνηση στο Eurogroup – και τελικά εγκρίθηκε μετά το «πράσινο φως» των πιστωτών – έχει πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Η συνεδρίαση της ΚΟ εκτιμάται ότι πιθανώς θα διεξαχθεί σε υψηλότερους τόνους από ό,τι το Κυβερνητικό Συμβούλιο της Τρίτης, όπου επίσης δεν έλειψε η διατύπωση ανοιχτών διαφωνιών με το όνομα του υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη να είναι αυτό που ακούστηκε περισσότερο ως ο άνθρωπος που εξέφρασε διαφωνίες, αλλά με την εντύπωση ότι υπήρχαν περισσότεροι που τουλάχιστον «δυσφόρησαν» να παραμένει αιωρούμενη.

Ήδη, ανοιχτά κατά της συμφωνίας που επιτεύχθηκε έχει εκφραστεί ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος ο οποίος αφού απέρριψε την επιχειρηματολογία περί «έντιμου συμβιβασμού» που «δουλεύει» το Μαξίμου ζήτησε συγνώμη και από τους έλληνες ψηφοφόρους γιατί συμμετείχε στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων. Ο Μ. Γλέζος, που έγινε πρωτοσέλιδο στον ξένο Τύπο, επανήλθε στο θέμα με συνέντευξή του στην Corriere della Sera όπου αναφέρει ξεκάθαρα ότι αν η κυβέρνηση αποδειχθεί «μη ικανή να κρατήσει τον λόγο της» υπάρχει κίνδυνος ν’ αναπτυχθούν ακραίες δυνάμεις επιμένοντας ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν διασφαλίζει κάτι τέτοιο.

Την διαφωνία της με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης εξέφρασε με ανάρτησή της στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης twitter και η επίσης ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα. «Ο λαός έδωσε εντολή για ακύρωση του μνημονίου. Δεν έχουμε καμία πολιτική νομιμοποίηση για να πράξουμε το αντίθετο» σημείωσε.

Την άμεση σύγκληση της ΚΟ και των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε, με άρθρο του στην ιστοσελίδα του, ο γνωστός οικονομολόγος και βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας ο οποίος, επίσης, δεν κρύβει διόλου την  έντονη ανησυχία του. Στο άρθρο του, με τίτλο «πέντε ερωτήματα που απαιτούν απάντηση», ο Κ. Λαπαβίτσας τονίζει ότι όσοι εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης ανεξάρτητα από τςι διαπραγματεύσεις για το χρέος, καθώς θεωρείται απαραίτητο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας.  «Όσοι εκλεγήκαμε με το ΣΥΡΙΖΑ δεσμευτήκαμε ότι θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, διότι το θεωρούμε απαραίτητο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας.«Είναι ανάγκη λοιπόν να εξηγηθεί τώρα το πως αυτά θα υλοποιηθούν και πως θα μπορέσει η νέα κυβέρνηση να αλλάξει την τραγική κατάσταση που κληρονόμησε»αναφέρει μεταξύ των άλλων ο κ. Λαπαβίτσας τονίζοντας ότι είναι «δύσκολο να διακρίνει κανείς πως μέσα από αυτήν την συμφωνία θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης». 

Σε ανοιχτή έκφραση δυσφορίας προχώρησε και ο Ρούντι Ρινάλντι, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστηρίζει ότι με την συμφωνία «δεν χαλαρώνουν τα μνημονιακά δεσμά» καθώς «καμία αλλαγή δεν είναι επιτρεπτή» και τονίζει ότι «η συνεχιζόμενη απώλεια κυριαρχίας και ο αμείλικτος έλεγχος της ευρωκρατίας επιβάλλουν στην κοινωνία καθολική ασφυξία και όχι μόνο οικονομική. Τίποτα δεν προδιαγράφει επιστροφή σε κάποια μορφή ‘κανονικότητας’. Το σοκ θα συνεχιστεί». Η «πραγματικότητα δεν εξωραϊζεται» σημειώνει ο Ρ. Ρινάλντι και «ο συντελούμενος συμβιβασμός, αργά ή γρήγορα, θα διαχυθεί στην κοινωνία, εγκαθιστώντας σε κάθε επίπεδο την λογική του». Αφού εκφράζει την ανοιχτή του διαφωνία με το χαρακτηρισμό της συμφωνίας «επιτυχούς» υπογραμμίζει ότι είναι «προβληματική, τόσο με τα σημερινά δεδομένα, όσο και σε ό,τι αφορά την προοπτική της». Και καταλήγει ότι η ελπίδα για κοινωνική ανάταξη και αναγέννηση της χώρας πρέπει να μείνει ζωντανή και γι’ αυτό απαιτείται επαναπροσδιορισμός της πολιτικής, των στόχων, των μέσων και των προϋποθέσεών της. «Κυρίως, αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη να μιλήσουν τα μέλη και η κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Αναδεικνύεται, επίσης, η ανάγκη να ειπωθεί από την κυβέρνηση όλη η αλήθεια στο λαό, αφού στο τέλος ο λαός θα σφραγίσει με τη ζωντανή παρουσία του τις όποιες πολιτικές εξελίξεις» υποστηρίζει.

Αρνητική χροιά έχουν και τα περισσότερα σχόλια και άρθρα που έχει αναρτήσει σχετικά με την συμφωνία στο Eurogroup η ιστοσελίδα iskra.gr που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη.  Ενδεικτική είναι η κεντρική ανάρτηση με τίτλο «Λίστα – πρόγραμμα στους “θεσμούς” (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και στο Eurogroup αποστέλλει μέχρι την Τρίτη (24/2) το πρωί η κυβέρνηση» όπου σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι  «προοδευτικοί πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν την ανάγκη η λίστα που θα σταλεί να υλοποιεί και να μην ακυρώνει, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και άρα να μην ενσωματώνεται στις προγραμματικές προδιαγραφές του Σόιμπλε και των άλλων θερμοκέφαλων συντηρητικών κύκλων της ΕΕ. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η λίστα πρέπει να απευθύνεται πρώτα από όλα στον ελληνικό λαό και και να υπηρετεί την ανάγκη να μπει η χώρα σε τροχιά προοδευτικής ανάκαμψης».

Ο πανεπιστημιακός Στάθης Κουβελάκης στο δικό του άρθρο επίσης αναφέρερι ότι «η συμφωνία στην οποία σύρθηκε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της Παρασκευής συνιστά κατά κράτος υποχώρηση της ελληνικής πλευράς. Και τούτο γιατί αποτελεί, πολύ συνοπτικά: 1) παράταση της μνημονιακού καθεστώτος 2) αναγνώριση της δανειακής σύμβασης και του συνόλου του χρέους 3) παράταση του καθεστώτος «εποπτείας», δηλαδή της τροϊκανής κηδεμονίας με άλλο όνομα 4)προληπτική ακύρωση της δυνατότητας υλοποίησης του προγράμματος του Σύριζα. Μια τέτοιας έκτασης αποτυχία δεν είναι, και δεν μπορεί να είναι,ατύχημα, ούτε αποτέλεσμα κάποιου λάθος χειρισμού. Αποτελεί ήττα ενός συγκεκριμένου πολιτικού σκεπτικού στο οποίο στηρίχθηκε όλη η τώρα προσέγγιση της κυβέρνησης Σύριζα». Σε άλλη παρέμβαση που φέρει την υπογραφή του Άκη Μπαδογιάννη τονίζεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική διαπραγμάτευση αν δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης της χώρας στο οποίο δεν θα περιλαμβάνεται η ΕΕ και η ΕΚΤ και στο οποίο θα υπάρχει ως προοπτική ακόμη και η έξοδος από την ευρωζώνη.

Στις ηχηρές διαφοροποιήσεις προστίθεται και η ηπιότερης έκφρασης, τουλάχιστον δημοσίως, διαφωνία που εξέφρασε ο πασοκογενής Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος εκτίμησε ότι οι δεσμεύσεις για την ελληνική πλερυά είναι σαφείς ενώ από την πλευρά των δανειστών ασαφείς, εκτιμώντας παράληλλα ότι «εάν υλοποιηθεί κατά το γράμμα στο ύφος, την περιγραφή, τη σκληρότητα αυτό το προσύμφωνο ο λαός δεν θα αντέξει». Διαφώνησε επίσης και με τα όσα προβλέπονται στην συμφωνία για  το ζήτημα του χρέους, το ζήτημα των πλεονασμάτων, το ζήτημα της απαγόρευσης ακύρωσης των εφαρμοστικών όρων του μνημονίου και του πολύ προσβλητικού όπως είπε όρου για τα χρήματα από το ΤΧΣ, που δεν παραμένουν καν υπό τον έλεγχο της Ελλάδας και επιστρέφονται στον EFSF για να ζητηθούν μόνο για να καλυφθούν ανάγκες τραπεζών.

Η έντονη αναταραχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται και στο αίτημα για έκτακτη σύγκληση της ΚΕ του κόμματος που ζητούν από τον γραμματέα Δ. Βίτσα περισσότερα από 50 μέλη του οργάνου. Οι υπογράφοντες επικαλούνται την κρίσιμη πολιτική συγκυρία και τις εξελίξεις και επί της ουσίας θέλουν ενημέρωση για τη συμφωνία του Eurogroup, πριν αυτή έρθει στη Βουλή. Στην πρωτοβουλία για την σύγκληση της ΚΕ κυριαρχούν υπογραφές στελεχών που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα αλλά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η δυσφορία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και για το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας με το Eurogroup εντός ΣΥΡΙΖΑ δεν προέρχεται μόνο από την πλευρά αυτή και από πρόσωπα φίλα προσκείμενα σε αυτήν αλλά ακόμη και από συνιστώσες ή ρεύματα εντελώς διαφορετικά.

Οι αναταράξεις αυτές έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο αλλά και δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύεται ερήμην της πραγματικότητας», χωρίς δηλαδή να λαμβάνει υπόψιν τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα ή την κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς που μπορεί να προκαλέσει ενδεχόμενη τραπεζική ασφυξία εξαιτίας ακριβώς της πιθανής απομόνωσης της χώρας ακόμη και για καθαρά πολιτικούς λόγους.

EjurogroupαντιδράσειςΚοινοβουλευτική ΟμάδαΣΥΡΙΖΑ