Ένα δυναμικό και καθοριστικό βήμα μπροστά, έκανε χθες στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώπιον του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και μετά την συνάντηση, που είχε μαζί του, αλλά και νωρίτερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε, με την πιο ευθεία ίσως γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα Έλληνας αξιωματούχος, πως ο διάλογος και η οποιαδήποτε προσέγγιση με την Τουρκία δεν μπορεί παρά να περάσει μέσα από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικιαίου και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η αυστηρή γλώσσα που χρησιμοποίησε και το πλαίσιο που έθεσε στην δημόσια σύγκρουσή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην σαφή προσπάθεια του Ερντογάν να κάνει διεθνές διπλωματικό σόου: Να αναβαθμίσει την εικόνα του ελληνοτουρκικού διαλόγου καλώντας σε συνάντηση τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να εμφανίσει διαλλακτικό προφίλ προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, χωρίς όμως παράλληλα να αναβαθμίζει και την ουσία αυτού του διαλόγου.
Τα πέντε σαφή και δυναμικά μηνύματα του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια:
Αυτήν ακριβώς την ουσία οριοθέτησε ο Νίκος Δένδιας τονίζοντας μπροστά στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι:
- “Η Τουρκία έχει παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”.
- “Η Τουρκία έχει παραβιάσει επίσης κυριαρχικά δικαιώματα. Έχει κάνει πάνω από 400 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος”.
- «Η μειονότητα, είναι μουσουλμανική, δεν το λέμε εμείς, το λέει η συνθήκη της Λωζάνης. Αρέσει, δεν αρέσει στην Τουρκία, αυτό λέει, ισχύει και θα ισχύει”.
- “Όσο για τη σύμβαση της θάλασσας, αν η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί και το Δίκαιο της θάλασσας”.
- «Ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό. Η νέα σελίδα προϋποθέτει αντίληψη, να δει κανείς τι κάνει λάθος και τι σωστό».
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, που πρότασσε την προσωπική του φιλία, όπως συνεχώς ανέφερε με τον Νίκο Δένδια, περιμένοντας μία σκηνοθετημένη εμφάνιση αβρότητας, μπροστά στον Τύπο, επιγραμματικά:
- Υπάρχει διαφορά απόψεων στο ζήτημα του Αιγαίου.
- Απευκτέα πρακτική οι προκλητικές δηλώσεις.
- Σημαντική η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.
- Ο πρόεδρος Ερντογάν προτείνει σύνοδο για Ανατολική Μεσόγειο.
- Προσεχείς ημέρες πενταμερή Κυπριακό. Πιστεύουμε οι συμμετέχουσες πλευρές να λάβουν μέρος με τον πλέον θετικό και εποικοδομητικό τρόπο.
- Αξιολογήσαμε οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.
- Έθεσε θέμα συνεργασίας στην αντιμετώπιση «τρομοκρατικών οργανώσεων» (FETO – DHKPC – PKK).
- Αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης με μια αντίληψη συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού.
- Συζητήθηκαν θέματα μειονοτήτων. Έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία είπε ότι ικανοποιήθηκαν αιτήματα από την πρώτη στιγμή.
- Πρόταση τουρκικής σύμπραξης για την προστασία οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα
- Οι αμοιβαίες επισκέψεις ηγετών μας θα συμβάλλουν στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χώρων.
Η συνάντηση Δένδια – Ταβούσογλου ξεκίνησε τις 16:30, όπως είχε προγραμματιστεί, στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας.
Την κατ’ ιδία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών διαδέχτηκαν δε και οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών των χωρών.
Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια:
«Όταν συνομιλούμε διεθνώς, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας»
Παράλληλα, διπλωματικές πηγές δήλωναν πως «όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις».
- Έχει σημασία το γεγονός ότι οι δηλώσεις Δένδια, έγιναν μέσα από γραπτό κείμενο – ήτοι επρόκειτο για συντεταγμένη κυβερνητική θέση και επιλογή και όχι για αυθόρμητη και θερμή αντίδραση.
Άναυδος ο Τσαβούσογλου
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών άναυδος ανέλαβε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα της πολιτικής της χώρας του, λέγοντας: «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Είναι ένα θέμα που το συζητούμε μεταξύ μας, αλλά αν έρχεται εδώ και το θέτετε ενώπιον του Τύπου, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω. Όσο για τα μειονοτικά εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, εσείς δεν αποδέχεστε την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας στην Ελλάδα και αυτό συνιστά καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ισχυρίστηκε.
Ως προς το θέμα προσφυγής στη Χάγη, είπε ότι είναι ένας δικαστικός μηχανισμός, ενώ ως προς το προσφυγικό, δήλωσε πως δεν θέλει να πει «ενώπιον του Τύπου ότι η Ελλάδα είχε μηχανισμό push back 80.000 ψυχών”.
Η δύσκολη, αλλά και αναβαθμισμένη συνέχεια στα ελληνοτουρκικά
Η αντίδραση αυτή Τσαβούσογλου δείχνει και το δύσκολο πλαίσιο στο οποίο παραμένει η προσπάθεια του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με την Άγκυρα να επιμένει στην ατζέντα “εφ όλης της ύλης» και του «διαμοιρασμού”.
Η επόμενη πράξη αυτού του εύθραυστου εγχειρήματος αναμένεται να παιχτεί στην Αθήνα όπου ο Νίκος Δένδιας κάλεσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου – ένα βήμα που θεωρείται και η τελική κίνηση προετοιμασίας μιας συνάντησης κορυφής μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σημειώνεται δε, πως πίσω στην Ελλάδα: