Στο φως έρχεται, με «non paper» που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρας, η λίστα μεταρρυθμίσεων που εισηγείται η Αθήνα προς τους εταίρους.
Πιο συγκεκριμένα, στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:
1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων, καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
a. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
b. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
c. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
d. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
e. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα -μείωση της γραφειοκρατίας
Η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα σταλεί το πρωί της Τρίτης (24/02) στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, ενώ το απόγευμα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη.
Επίσης, την Τρίτη (24/02) θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στις 11:00, ενώ θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, που εξειδικεύει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, αυτές αφορούν σε 12 τομείς, δίχως να υπάρχει και παράλληλη κοστολόγηση.
Για τις 100 δόσεις, αναφέρεται γενικώς και αορίστως ότι θα δοθούν κίνητρα σε όσους θέλουν, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν.
Η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», δε, συνδέεται με την προστασία των κεφαλαίων των τραπεζών και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Για τα εργασιακά, το γενικό πλαίσιο προβλέπει διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και μεταρρυθμίσεις με βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.
Σύμφωνα με την BILD, η Αθήνα θα υποβάλει κατάλογο μεταρρυθμίσεων με μέτρα επτά δισ. ευρώ, ωστόσο από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν πως το email της ελληνικής κυβέρνησης θα αφορά γενικές θέσεις και το «κύμα» των μέτρων θα γνωστοποιηθεί σε επόμενη φάση.
Στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αισιοδοξία ότι η λίστα θα γίνει αποδεκτή, ώστε στη συνέχεια να γίνει η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι.
«Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το “ναι” από τους θεσμούς. Δεν θα υπάρξει Eurogroup και θα προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας» είχε δηλώσει το Σάββατο (21/02) ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Εφόσον η λίστα εγκριθεί, τότε το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα δώσει και επισήμως το «πράσινο φως» στο ελληνικό αίτημα παράτασης της Σύμβασης.