Προβληματισμό και αμηχανία έχει προκαλέσει στην ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου η σημερινή παρέμβαση του κ. Μανώλη Γλέζου ο οποίος ζητά συγγνώμη από τους Έλληνες πολίτες και καλεί τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνήσουν με την συμβιβαστική τακτική της κυβέρνησης.
H απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου δόθηκε διά του Υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη ο οποίος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι: «Η Ευρώπη παρακολουθεί με ανακούφιση την απομόνωση των ακραίων φωνών της λιτότητας στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ παράλληλα πάνω από το 80% του ελληνικού λαού στηρίζει τη διαπραγμάτευση. Την ώρα, λοιπόν, που η δύσκολη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη περιμέναμε μια πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση από ένα στέλεχος της εμπειρίας και της διαδρομής του Μανώλη Γλέζου». Είχε προηγηθεί διαρροή κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου που ανέφεραν: “Είναι πιθανόν ο Μανώλης Γλέζος να μην είναι καλά πληροφορημένος για τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται. Διαπραγμάτευση για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού”.
Στο σύντομο άρθρο του ο κ. Γλέζος ασκεί σκληρή κριτική και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση”. Θυμίζει δε τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της λιτότητας, των μνημονίων και της Τρόικας και προσθέτει: “Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη. Κρίμα και πάλι κρίμα…Πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε. Πριν απ΄όλα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση”.
Ο κ. Γλέζος εκφράζει την κορυφή του παγόβουνου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί το Σάββατο ανακοίνωση της “Κομμουνιστικής Τάσης” του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αφού χαρακτηρίζει “υποταγή” την συμφωνία του Eurogorup ζητά να συγκλιθεί έκτακτο συνέδριο του κόμματος “που θα οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικής και ηγεσίας”.
Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και στα υψηλότερα επίπεδα του κόμματος. Την Πέμπτη (19/02) και την Παρασκευή (20/02) συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος. Και στις δύο συνεδριάσεις ακούστηκε έντονη κριτική από μέλη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν ότι ήδη από την επιστολή Βαρουφάκη για σύγκλιση του Eurogroup φάνηκαν οι τάσεις υποχώρησης της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση επιμένει στην δική της ερμηνεία της συμφωνίας του Eurogroup και υποστηρίζει ότι κέρδισε χρόνο αποτρέποντας την τεχνική ασφυξία των ελληνικών τραπεζών για να κάνει ουσιαστική διαπραγμάτευση που θα επιβεβαιώσει τις βασικές της θέσεις. Πέρα από την ιδεολογική αντιπαράθεση η έκταση της υποχώρησης της κυβέρνησης θα φανεί κατ αρχήν στο mail με τις μεταρρυθμίσεις που θα στείλει η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των θεσμών. Ακόμη περισσότερο όμως οι προθέσεις της κυβέρνησης θα φανούν στο αν την εβδομάδα αυτή καταθέσουν στην βουλή τα νομοσχέδια που προνανήγγειλε ο κ. Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τις 100 δόσεις και τα κόκκινα δάνεια.