Ένα «πινγκ πονγκ» απόδοσης ευθυνών μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και τοπικής αυτοδιοίκησης, προκάλεσαν οι ζημιές στην ηλεκτροδότηση. Χαρακτηριστικό είναι πως την ώρα που δεκάδες χιλιάδες σπίτια ήταν χωρίς ρεύμα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης έριξε την ευθύνη για το πρόβλημα στο ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που έπραξε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
«Είναι 100% ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ, πρέπει να δώσουν ρεύμα» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αληθή όσα υποστήριξαν για την αδυναμία πρόσβασης σε αρκετές περιοχές. «Υπεύθυνος για την πρόληψη των καλωδίων, για να μην δημιουργούνται προβλήματα, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ» επανέλαβε ο κ. Πατούλης, ενώ με την σειρά του ο κ. Βορίδης είπε:
«Η ευθύνη βρίσκεται πρωτίστως και κυρίως σε αυτόν που έχει τη συντήρηση του δικτύου. Έπρεπε λοιπόν ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει έτσι ώστε να κόψει τα δέντρα και τα κλαδιά που έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια. Αν αυτό είναι που καταλογίζουμε στον ΔΕΔΔΗΕ, που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, τότε πράγματι αυτό να του το καταλογίσουμε».
Από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και του ΑΔΜΗΕ, έδειξαν ως κύριους υπεύθυνους για τις ζημίες που υπέστη το δίκτυο μεταφοράς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Δημάρχους επειδή δεν είχαν φροντίσει έγκαιρα, πριν χτυπήσει η κακοκαιρία, να κόψουν τα κλαδιά των δέντρων, τα οποία λύγισαν από το βάρος του χιονιού και στη συνέχεια έσπαγαν και έπεφταν στα καλώδια και τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ.
Σχετικά με τις βλάβες και την αποκατάστασή τους ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνου δήλωσε: «Ο ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή κατάσταση, η οποία δεν έχει επαναληφθεί εδώ και δεκαετίες. Ουσιαστικά τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, Εύβοια, κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρι, Κρήτη, βόρεια προάστια.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι πανελλαδικά εργαζόντουσαν στην αποκατάσταση των βλαβών. Στα βόρεια προάστια ειδικότερα σε 24ωρη βάση έχουμε παραπάνω από 400 άτομα και ουσιαστικά αυτά ενισχύονται με επιπλέον μονάδες εκτός Αθηνών, πλέον των 50-60 ατόμων, και ήδη έχουν αφιχθεί από χθες στο βράδυ και εργάζονται στο πεδίο με συναδέλφους.
Σε αυτό το διήμερο είχαμε περίπου 84 με 85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσης τάσης όπου οι 42-43 έχουν αποκατασταθεί. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία μας στις κατά τόπους παροχές και συνδέσεις. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά που είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα, άρα ξεκινάμε κατά προτεραιότητα από Διόνυσο, Άνοιξη και Άγιο Στέφανο. Ήδη σιγά σιγά ηλεκτροδοτούνται κομμάτια αυτών των περιοχών».
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ρίχνει τις ευθύνες σε κράτος, δήμους και δασαρχείο
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο Mega είπε πως πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ο όγκος του χιονιού ήταν τεράστιος. Πάνω από 85 γραμμές μέσης τάσης έχουν κοπεί και ο αγώνας για επανατροφοδότηση είναι πολύ μεγάλος.
Παράλληλα ο κ. Αδαμίδης απάντησε σε όσους υποστηρίζουν πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την απόλυτη ευθύνη για τις διακοπές του ρεύματος, τονίζοντας πως για να επιχειρήσει κάποιος εργαζόμενος πρέπει πρώτα να ανοίξει ο δρόμος, διαδικασία που άπτεται των αρμοδιοτήτων του κράτους. Στη συνέχεια όμως αναφέρθηκε και στις ευθύνες των δήμων και του δασαρχείου.
«Μια λύση σε τέτοια προβλήματα θα ήταν η υπογειοποίηση του ηλεκτρισμού και η σωστή και κατάλληλη προετοιμασία για τον χειμώνα, η οποία ξεκινάει με το κλάδεμα το καλοκαίρι. Ωστόσο», όπως υποστήριξε, «το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, καθώς σε μια τέτοια διαδικασία εμπλέκεται πέρα από τον Δήμο και το δασαρχείο, το οποίο δεν δίνει πάντα την άδεια»
Το σχόλιο Χαρδαλιά για την απόδοση ευθυνών
Ερωτηθείς για το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ, δήμων και Περιφέρειας, ο κ. Χαρδαλιάς σχολίασε: «Σας εξήγησα ότι είναι μια δαιδαλώδης κατάσταση. Βλέπετε ότι την παρακολουθούμε βήμα-βήμα. Αυτή τη στιγμή, μετά τις 18.00, κάνουμε μια αναδιάταξη, εξ ου και η σύσκεψή μας εδώ, ώστε να ρίξουμε το βάρος στις τελευταίες 10 γραμμές και μέχρι τα μεσάνυχτα να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.
Θα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, είναι πιο πολύπλοκες, κάποιων νοικοκυριών που θα μείνουν χωρίς ρεύμα. Είμαι σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να τους εξασφαλίσουμε ό,τι μπορεί να χρειαστούν για αυτό το τελευταίο βράδυ. Ο καθένας έχει αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι ευθύνης.
Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε ποιος κάνει, τι. Υπάρχει ένα Γενικό Σχέδιο, το ”Βορέα”. Η χώρα απέκτησε το Νοέμβριο Γενικό Σχέδιο, που δεν είχε ποτέ. Εκεί περιγράφονται τα πάντα. Δεν θα μπω στη διαδικασία να συζητήσω αυτή τη στιγμή ποιος κάνει, τι. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν ταλαιπωρημένοι συμπολίτες μας και η ευθύνη του κράτους, ευθύνη όλων μας, είναι όσο πιο γρήγορα να προχωρήσει η αποκατάσταση αυτή. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο, είναι ώρα ευθύνης όλων μας και είναι ώρα σκληρής δουλειάς και σκληρής προσπάθειας», σχολίασε συγκεκριμένα ο υφυπουργός.