Το Philia Forum, η πολυμερής διάσκεψη υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα προκάλεσε κατάφωρα μεγάλο εκνευρισμό και ανησυχία στην Τουρκία.
Στο Philia Forum συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας και η απουσία της Τουρκίας έκανε την Άγκυρα κυριολεκτικά να «αφρίσει», πολλώ δε μάλλον όταν έγινε αντιληπτό ότι η απουσία της δεν φάνηκε να ενοχλεί καθόλου τους συμμετέχοντες.
Ενόχληση και εκνευρισμός
Έτσι, σε μια εξαιρετικά επιθετική -και, σαφώς διόλου διπλωματική- δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, τόσο για την απουσία της Τουρκίας από το φόρουμ, όσο και για το κοινό ανακοινωθέν που συνυπέγραψαν οι επτά συμμετέχουσες χώρες.
«Δεν είναι δυνατόν για οποιοδήποτε φόρουμ που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, την βασική χώρα στην περιοχή του, και τους Τουρκοκύπριους, να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό και επιτυχημένο μηχανισμό συνεργασίας και φιλίας όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιφέρεια» είπε ο Ακσόι.
Μάλιστα, επιτέθηκε προσωπικά στον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια λέγοντας ότι «οι αβάσιμες κατηγορίες και συκοφαντίες εναντίον της Τουρκίας που εξαπέλυσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος αυτού του φόρουμ, οι οποίες φαινομενικά “δεν στρέφονται εναντίον κανενός” αποδεικνύουν ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια σχηματισμού συμμαχίας που βασίζεται στην εχθρική στάση κατά της Τουρκίας, αντί για τη φιλία”».
Παραλήρημα και απειλές από τον Ακσόι
Σε παραληρηματικό τόνο, ο Ακσόι είπε ότι «εκείνοι που προκάλεσαν αποσταθεροποίηση στη Λιβύη αγκαλιάζοντας πραξικοπηματίες για χάρη των δικών τους μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, που προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν τρομοκρατικό διάδρομο, ο οποίος μπορεί δυνητικά να χωρίσει τη Συρία και το Ιράκ, και που έχουν παραμείνει σιωπηλοί για χρόνια σχετικά με την κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν, δεν πρέπει να υπερβούν τα όριά τους και να επικρίνουν τις ανθρωπιστικές και δίκαιες πολιτικές της Τουρκίας στην περιοχή».
Το εντυπωσιακό είναι ότι μέσω των εκτός πραγματικότητας κατηγοριών του, ο Ακσόι φωτογράφισε όλες τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού που ακολουθεί η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια.
Και, φυσικά, πέρασε σε απειλές, λέγοντας ότι «αυτή η στάση που επιδεικνύεται απέναντι στην Τουρκία είναι εχθρική, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία οι προσπάθειες για ειλικρινή και χωρίς αποκλεισμούς συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγονται μέσω της πρότασης της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη. Υπονομεύει επίσης τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μεσόγειο.
Οι προσπάθειες των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να αποτρέψουν την ΕΕ από τη θέσπιση θετικής ατζέντας με την υποψήφια για ένταξη, Τουρκία και ο σχηματισμός πολιτικής που στηρίζεται σε άλλους, απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Καλούμε αυτό το δίδυμο να ενεργήσει με κοινή λογική και καλούμε τις άλλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το φόρουμ να μην πέσουν θύματα των σχεδίων άλλων».