Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα του Φόρουμ Φιλίας που διεξήχθη χθες Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στη χώρα μας με τη συμμετοχή οκτώ υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού κόσμου δια ζώσης, καθώς και του Γάλλου ΥΠΕΞ μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η διπλή στόχευση της Αθήνας
Η στόχευση της κυβέρνησης ήταν διπλή. Αφενός η στρατηγική συνεργασία με τις χώρες αυτές (Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), αφετέρου η ανάσχεση της τουρκικής επιρροής στον μουσουλμανικό κόσμο. Είναι ενδεικτικό, ότι ως αντιπερισπασμό η Άγκυρα χρησιμοποίησε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Κατάρ, μοναδικής συμμάχου χώρας της Τουρκίας στην περιοχή.
Και όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του, με την ισχυροποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, ενισχύονται και οι σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και το φόρουμ Φιλίας σηματοδοτεί τη σύμπραξη Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου με νέους εταίρους, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνδέοντας πλέον τη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο. Σημαίνει κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, στην ειρήνη, στους όρους καλής γειτονίας και στη σταθερότητα.
Η υπηρέτηση του κοινού συμφέροντος
Η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή σε όλους, δίχως να στρέφεται εναντίον κανενός. Υπηρετεί το κοινό συμφέρον, προωθώντας την ευημερία στην περιοχή και θέτοντας τις βάσεις για μια ευρεία, φιλόδοξη, θετική ατζέντα που περιλαμβάνει τον διαθρησκειακό διάλογο, την ενέργεια, την καινοτομία, την ψηφιακή οικονομία, την προστασία του πολίτη αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών.
Αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής, διακρατικής συνεργασίας αλλά και σύγκλιση διαφορετικών κυβερνήσεων από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, με κοινό στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα των λαών τους. Πέρα από τη Διπλωματία και την Οικονομία, θα υπάρξει συντονισμός των δράσεών σε πολλά άλλα θέματα: Από τις πολιτιστικές ανταλλαγές, μέχρι θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.
Σημειώνεται ότι όλες οι χώρες υποστηρίζουν μία δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη τη βάση του Καταστατικού Χάρτη των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Συνεργάζονται και δεσμεύονται για την επικράτηση της ειρήνης και της προόδου στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή μας. Με σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών χωρίς ξένες παρεμβάσεις.
Ποια είναι η γεωπολιτική σημασία του Φιλία Φόρουμ
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Φόρουμ Φιλίας αποτελεί ευκαιρία για την ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν σε διάφορους τομείς, αρχίζοντας από την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά καλύπτοντας και την οικονομία, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, την πολιτική προστασία και την ψηφιακή διακυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική σημασία του ξεχωρίζουν τρία σημεία:
- Πρώτον, η συμμετοχή Αραβικών χωρών της Μεσογείου, αλλά και του Κόλπου για πρώτη φορά στο ίδιο σχήμα μαζί με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ δηλαδή τα έως τώρα περιφερειακά σχήματα, κάνουν μια διαφοροποίηση μεταξύ των Μεσογειακών χωρών και των χωρών του Κόλπου, η πρωτοβουλία της Ελλάδας σπάει αυτόν τον τεχνητό διαχωρισμό και προωθεί τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Η παρουσία της πολυπληθέστερης Αραβικής χώρας (Αίγυπτος), καθώς και των Αραβικών χωρών με πολύ υψηλό Α.Ε.Π. (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) προσδίδουν από μόνες τους ιδιαίτερο βάρος στη συνάντηση της Αθήνας.
- Δεύτερον, με την εξαίρεση της Σαουδικής Αραβίας, το σύνολο των συμμετεχόντων Αραβικών κρατών έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μια χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει προνομιακές σχέσεις, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
- Τρίτον : Οι χώρες που που συμμετέχουν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας και υποστηρίζουν το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Συνάντηση Δένδια-Χριστοδουλίδη: Διαρκής συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου