Mήνυμα αισιοδοξίας έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν αρχίσει το νέο lockdown για την Αττική: «Βλέπουμε το τέλος του τούνελ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προϊδεάζοντας ότι το φετινό Πάσχα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.
Στα πλαίσια συνέντευξης που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά, στο ερώτημα τι οδήγησε στο τρίτο lockdown, απάντησε ότι ήταν ο αριθμός των νοσηλειών στην Αττική, σε συνδυασμό με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού τα οποία – όπως γνωρίζουμε – ότι έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
Για ποιο λόγο η κυβέρνηση προχώρησε σε σκληρό lockdown στην Αττική
«Παρότι τα νούμερα σε απόλυτο επίπεδο εξακολουθούν να μην είναι ανησυχητικά, γνωρίζουμε ότι η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Προτίμησα να πάρουμε νωρίτερα τα μέτρα, για να τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η εμπειρία έδειξε πως τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν.
«Πρέπει να περάσουμε και από αυτή τη δοκιμασία. Εύχομαι να είναι σύντομη. Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπουμε το τέλος του τούνελ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σχετικά με τις καταγγελίες ότι χαλάρωσαν οι έλεγχοι της αστυνομίας από το Νοέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν γίνεται να έχουμε έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη. Εκ των πραγμάτων γνωρίζουμε πως υπήρξε κάποια κατάχρηση στα μηνύματα που εστάλησαν». «Όμως σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, ο βαθμός συμμόρφωσης είναι πολύ καλύτερος», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στο άνοιγμα του λιανεμπορίου πριν από μερικές εβδομάδες γιατί τα επιδημιολογικά δεδομένα το επέτρεπαν.
Ως προς τα σχολεία είπε «μακάρι να μπορούσαμε να τα διατηρήσουμε ανοικτά, αλλά οι λοιμωξιολόγοι είχαν αντίθετη άποψη καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επέτρεψαν». Σημείωσε ακόμη ότι τα σχολεία είναι κλειστά ως προς την φυσική παρουσία αλλά λειτουργούν με την τηλεκπαίδευση το οποίο είναι επίτευγμα της δημόσιας διοίκησης. Ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με τα Λύκεια, σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης παραμένει η διεξαγωγή των Πανελλαδικών.
Σε ερώτηση για το αν θα συνεχίσουμε στη λογική της βεντάλιας για το επόμενο δίμηνο, απάντησε καταφατικά, αν και ανέφερε ότι οι 2,5 εβδομάδες σκληρού lockdown είναι μεγάλο διάστημα για την Αττική.
Έσπευσε να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει κανείς που να έχει τη μαγική λύση για να αντιμετωπιστεί αυτός ο ιός. Κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ. Να ενθαρρύνω τους πολίτες, υπάρχουν δωρεάν τεστ. Ο βαθμός θετικότητας είναι χαμηλός, έχουμε προσθέσει πολλά κρεβάτια εντατικής. Είμαστε σε καλύτερη θέση από ότι ήμασταν πριν από κάποιους μήνες».
«Δεν μπορούμε να γεννήσουμε πρόσθετους γιατρούς, νοσηλευτές κλπ. Τα κρεβάτια ΜΕΘ που ανοίγουν, ανοίγουν πλήρως στελεχωμένα», είπε επίσης ο πρωθυπουργός αντικρούοντας την κριτική που ασκείται ότι ανοίγουν κλίνες ΜΕΘ χωρίς να στελεχώνονται από απαραίτητο προσωπικό.
Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη για τους υπουργούς
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά υπουργών σχετικά με τις αντικρουόμενες απόψεις που ακούγονται στα κανάλια: «Οποιοδήποτε μήνυμα που δεν είναι συνεπές ή είναι αυτοαναιρούμενο, δημιουργεί πρόβλημα. Θέλω να είμαι σαφής: Εάν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν, διορθώθηκαν. Οι υπουργοί δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουν αποφάσεις, οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά. (…) Από δω και στο εξής θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και λιγότερες παρουσίες. Όταν βγαίνει κάποιος στην τηλεόραση ενδεχομένως να πει και κάτι παραπάνω». «Με ενδιαφέρει το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο και να μη δημιουργείται σύγχυση», συνέχισε περαιτέρω ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως τράβηξε… αυτιά υπουργών.
Η απάντηση για την κριτική που δέχτηκε για την επίσκεψη στην Ικαρία
Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε για την επίσκεψή του στην Ικαρία και για το γεύμα στην ταράτσα του κ. Στεφανάδη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:
«Έφυγα από την Αθήνα, πήγα στους Φούρνους, επιθεώρησα τη διαδικασία εμβολιασμού. Πήγα μετά στη Θύμαινα, που δεν έχει πάει ούτε εκεί πρωθυπουργός και μετά πήγα στην Ικαρία. Επιθεώρησα το νοσοκομείο, έκανα σύσκεψη για τα τοπικά προβλήματα, διέσχισα το μισό νησί, επιθεώρησα το λιμάνι και στη συνέχεια πήγα και έφαγα στον κ. Στεφανάδη. Δεν ήταν εκδρομή αναψυχής.
Κατανοώ ότι η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες και σας βεβαιώ ότι δεν θα επαναληφθεί. Τα ίδια άτομα που ήμασταν μαζί στο ελικόπτερο, τα ίδια άτομα ήταν μαζί μου στο τραπέζι για το κέρασμα 15 λεπτών. Η εικόνα αδίκησε τις προθέσεις μου. Καταλαβαίνω ότι ορισμένοι ενοχλήθηκαν πως ένας κεντροδεξιός πρωθυπουργός πήγε στην Ικαρία. Ξέρω επίσης ότι όπου πηγαίνω κινητοποιείται ο κρατικός μηχανισμός και λύνονται προβλήματα. Δεν είναι δυνατό το θέμα αυτό να παίρνει τη διάσταση που πήρε ενώ η αντιπολίτευση καλούσε σε διαδηλώσεις στην Ικαρία. Και ο κ. Τσίπρας έκανε συσκέψεις με αρκετά άτομα. Είδατε τη ΝΔ να το αναδεικνύει; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».
Δεσμεύτηκε δε ότι δεν θα επαναληφθεί και θα ληφθούν σχετικά μέτρα στις επόμενες περιοδείες: «Αν η μόνη κριτική που μπορεί να μας ασκήσει η κυβέρνηση για την Ικαρία, τότε κάνουμε αρκετά πράγματα καλά. (…) Την ίδια ώρα που η αντιπολίτευση λέει όλα αυτά καλεί σε διαδηλώσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διασπορά του κορωνοϊού».
Θα ήταν παράνομο να προχωρήσουμε σε διμερή συμφωνία για τα εμβόλια
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως σκέφτηκε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία για προμήθεια εμβολίων, ωστόσο όπως είπε τελικά απέρριψε το σενάριο αυτό. «Θα ήταν παράνομο, θα ξεφεύγαμε από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από το όφελος», είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε πως «από τον Απρίλιο δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα εμβόλια. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ότι δεν θα είναι έτσι η ζωή μας για πάντα. Δεν θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε διαρκώς. Αρχές Μαΐου τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Προφήτης δεν είμαι. Τα εμβόλια φαίνονται να καλύπτουν τις μεταλλάξεις».
«Στο πιο κρίσιμο ζήτημα που είναι του εμβολιασμού, το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη ελληνική δημόσια διοίκηση. Τα εμβόλια μας επιτρέπουν ότι όταν θα φτάσουμε στο Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος των άνω των 60. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη και η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει, θα έχουμε τουρισμό πίσω, θα αφήνουμε πίσω την πανδημία», είπε σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Όσο περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε. Καλά έκανε η Ευρώπη και αγόρασε τα εμβόλια μαζί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παράδοση».
Κ. Μητσοτάκης για Ερντογάν: H εμπειρία μου λέει ότι αυτός ο οποίος οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του
Ο πρωθυπουργός απάντησε και στις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του ίδιου. «νομίζω ότι η εμπειρία μου λέει ότι αυτός ο οποίος οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του. Αυτό είναι ένας κανόνας που νομίζω ότι ισχύει στην πολιτική. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις θέσεις μας».
«Για το μεν Κυπριακό, διότι κατάλαβα ότι και εκεί υπήρχε μία αντίδραση, αυτό το οποίο λέμε εμείς -δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά είναι όλοι- υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει η άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει ένα πλαίσιο: λέγεται Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Μπορεί να συζητήσει κανείς τους βαθμούς αυτονομίας που θα υπάρξουν σε αυτό το σχήμα, αλλά αυτό είναι το πλαίσιο από το οποίο δεν μπορούμε να αποκλίνουμε. Και όταν θα συγκληθεί η πενταμερής με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρητή, πιστεύω ότι από αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσουν και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κινηθούν. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το λέω μόνο εγώ, το λένε όλοι πλην της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Από εκεί και πέρα, στα διμερή μας εγώ κρατώ το γεγονός. Δεν θα μείνω στη σημερινή τοποθέτηση. Νομίζω ότι τα έχω ξαναδεί αυτά στο παρελθόν. Τέτοιες εξάρσεις μερικές φορές μπορεί να γίνονται και για εσωτερικούς λόγους, αν και δεν υποτιμώ τη σημασία της ρητορικής στη διαμόρφωση καλού κλίματος. Τις ξεκινήσαμε τις διερευνητικές. Έχουμε προσκαλέσει τους τούρκους συνομιλητές μας να έρθουν στην Αθήνα και είμαστε στη φάση όπου τους έχουμε προτείνει ημερομηνίες και περιμένουμε την απάντησή τους. Το πλαίσιο των διερευνητικών είναι συγκεκριμένο: Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως «υπάρχει, επίσης, και ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο όπου στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα υπάρχει μία έκθεση προόδου για την Τουρκία, που θα παρουσιάζει συνολικά τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Θα δίνει στην Τουρκία μια θετική προοπτική και πρέπει να τη δίνει, αλλά θα βάζει και τις προϋποθέσεις και τους όρους υπό τους οποίους αυτή η λεγόμενη θετική ατζέντα μπορεί να υλοποιηθεί».
«Εγώ ελπίζω και εύχομαι η σημερινή έξαρση να είναι μια έξαρση της στιγμής. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα, ξέρετε, έχει πολλή αυτοπεποίθηση, πολύ καλούς συμμάχους. Είναι μέλος της Ευρώπης. Όταν η Τουρκία μας λέει «δεν ξέρετε που ανήκετε», όχι, ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε την Ευρώπη μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια και πρόσθεσε:
«Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιό μας. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες αμοιβαία επωφελείς με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα, έχουμε αποδείξει κιόλας ότι υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορά μας στον Έβρο είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δυνατότητα, χωρίς να ρωτήσουμε και να πάρουμε την άδεια κανενός».
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και γκρίζων ζωνών κατά τις διερευνητικές επαφές. Τόνισε πως «και στο παρελθόν αυτά τα θέματα μπαίναν και βγαίναν. Δηλαδή μπορεί να γίνει μια κουβέντα, είναι θέματα τα οποία εμείς δεν συζητάμε. Είναι σαφές αυτό. Ξέρετε, μερικές φορές τα παρακολουθείτε πολύ καλά, υπάρχει μια χορογραφία, λέγονται πράγματα, παίρνονται απαντήσεις και τελικά καθόμαστε να συζητήσουμε αυτό που είναι το ουσιαστικό μας πρόβλημα. Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ούτε αποστρατικοποίησης, ούτε προφανώς γκρίζων ζωνών».