Παρότι η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια χθες πρωί Τρίτης περί καθολικού lockdown στην Αττική αιφνιδίασε απολύτως την κοινωνία, ωστόσο στην κυβέρνηση προετοιμαζόντουσαν για μία τέτοια εξέλιξη, ήδη από τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος συναγερμός για την Αττική σήμανε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, την ώρα που ο πρωθυπουργός αναχωρούσε από την Αθήνα για το ταξίδι του σε Κύπρο και Ισραήλ.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν συνεχώς για την δραματική επιδημιολογικά κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, καθώς και για τις εισηγήσεις των ειδικών.
Αυτά τα στοιχεία «έλεγαν» ότι η Αττική δεν αντέχει ούτε μια ακόμα μέρα.
Η καθοριστική παρέμβαση Τσιόδρα που οδήγησε την Αττική σε lockdown
Έτσι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ζητήσει από τον επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων της χώρας μας, όταν θα επιστρέψει να έχει μια εκτίμηση της κατάστασης και μια εισήγηση για το τι πρέπει να γίνει τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για άλλες μεγάλες πόλεις του βρίσκονται στα πρόθυρα του συναγερμού, όπως η Πάτρα.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, φέρεται να έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η Αττική να μετατραπεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε Θεσσαλονίκη.
Επίσης, φέρεται να ανέδειξε τρία στοιχεία για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της άποψης για αυστηρό lockdown :
- Την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και το βάρος που δεν πρέπει να δεχτεί η Αττική σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα.Το κομβικό σημείο της απόφασης είναι πως εφόσον οι ΜΕΘ της Αττικής γεμίσουν δεν θα μπορούσαν να δεχτούν ασθενείς από άλλες περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με το σχέδιο μεταφοράς ασθενών που έχει εκπονηθεί.
- Την αύξηση που καταγράφεται στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, που τη Δευτέρα το μεσημέρι ήταν 276, όταν μία εβδομάδα πριν ήταν 248. Εμφανής είναι η πίεση λόγω της πανδημίας στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής.
- Το ορατό, πλέον ενδεχόμενο επικράτησης του βρετανικού στελέχους του κοροναϊού στη χώρα μας τους επόμενους μήνες. Έως και τη Δευτέρα είχαν ταυτοποιηθεί 397 κρούσματα του βρετανικού στελέχους σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με αυτό που επικρατεί σήμερα οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι σταδιακά θα επικρατήσει στην κοινότητα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι στα παιδιά η βρετανική μετάλλαξη φαίνεται να αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 15%, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με τους ενηλίκους.
Τι κλείνει και τι παραμένει σε λειτουργία, από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου
Από αύριο λοιπόν, Πέμπτη (11/2) κλείνουν όλα τα καταστήματα λιανικής, καθώς επίσης τα κομμωτήρια/κέντρα αισθητικής/ πεντικιούρ-μανικιούρ. Κλείνουν επίσης βιβλιοπωλεία και πρακτορεία ΟΠΑΠ.
Ανοιχτά παραμένουν τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μπακάλικα, μανάβικα, κρεοπωλεία), τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα, τα συνεργεία, τα περίπτερα, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και τα pet shop.
Συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των delivery και take away στην εστίαση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκκλησίες θα λειτουργούν με παρουσία έως 9 ατόμων.
Τα ανθοπωλεία θα ανοίξουν εκτάκτως μόνο για το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διαθέσουν τις προπαρραγελίες που ήδη έχει κάνει και προπληρώσει ο κλάδος τους, για την γιορτή των ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου, μία ημέρα που αποτελεί ανάσα για τον τζίρο τους, σε τόσο δύσκολες μάλιστα εποχές.
Σημειώνεται ωστόσο πως η επίσκεψη σε αυτά για αγορές λουλουδιών και δώρων, με την ευκαιρία της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, θα γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός. Και φυσικά τηρώντας όλα τα μέτρα.