Υπέρ της απόφασης για συντονισμένες προσπάθειες αγοράς εμβολίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικά μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάσσεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στο Reuters, ο πρωθυπουργός εξέφρασε φόβους, πως οι μικρότερες χώρες του μπλοκ θα αντιμετώπιζαν πάντως σοβαρά προβλήματα διαπραγματεύσεων μόνες τους.
Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως η επιλογή της κεντρικής διαχείρισης των αγορών εμβολίων ήταν σωστή.
«Ως μικρή χώρα δεν θέλω να διαπραγματεύομαι μόνο μου, με τις φαρμακοβιομηχανίες»
«Μπορώ να σας πω, ως μια μικρή χώρα, δεν θέλω να διαπραγματεύομαι μόνος μου με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες», ανέφερε στο Reuters.
«Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε συνολικά. Ναι, υπήρξαν επιπλοκές, ναι, υπήρξαν ζητήματα, αλλά ας μην ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα».
Όταν η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται πέρυσι σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπήρξε η απειλή πως τα κράτη-μέλη θα συναγωνίζονταν μεταξύ τους για την απόκτηση χειρουργικών μασκών και άλλο σπάνιο προστατευτικό εξοπλισμό, καθώς και ζωτικό εξοπλισμό όπως αναπνευστήρες, αναφέρει το Reuters.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε πως αμφέβαλε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει τον αριθμό των εμβολίων που πέτυχε τώρα, χωρίς την κεντρική αγορά και διανομή ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού, και το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για άλλες μικρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Πορτογαλία και η Εσθονία, αλλά και ακόμη μεγαλύτερα κράτη, όπως η Ιταλία.
«Μπορούμε να διαφωνήσουμε για το θέμα της παράδοσης και για το εάν το χειριστήκαμε καλά, αλλά δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε για την κεντρική απόφαση», είπε.
Ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι, προβλέπει ο κ. Μητσοτάκης – Σημαντικό και καθοριστικό βήμα ο ταχύς εμβολιασμός
Ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε επίσης ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι, επισημαίνοντας πως ο ταχύς εμβολιασμός στις αγορές-κλειδιά, όπως η Βρετανία και το Ισραήλ, ανοίγει τον δρόμο για την ανόρθωση της χειμαζόμενης τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας.
«Είμαι ρεαλιστής, αλλά είμαι και αισιόδοξος ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα από πέρυσι», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «πέρυσι φτάσαμε στο 20%-25% αυτού που θα αποκομίζαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν φτάσουμε στο 50% ενός κανονικού έτους, θα μιλάμε για 100% αύξηση από πέρυσι».
«Κατά βάση εξαρτόμαστε από τον ρυθμό εμβολιασμού των κύριων αγορών μας», παραδέχθηκε. «Για παράδειγμα το Ισραήλ είναι πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα, και εάν το 70% του πληθυσμού του Ισραήλ έχει εμβολιαστεί έως τα τέλη Μαρτίου, θα μας είναι ευκολότερο να ανοίξουμε σταδιακά (σ.σ.: τα σύνορα) για τους Ισραηλινούς που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον να ταξιδέψουν».
«Όχι σε νέες καθυστερήσεις στα εμβόλια»
Όσον αφορά στο ζήτημα του εμβολιασμού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «τώρα πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον και να διασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στις επόμενες παραδόσεις των δόσεων των εμβολίων», προσθέτοντας ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια, που έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικά τα εμβόλια που έρχονται».
Συνέχισε, δε, λέγοντας: «Για παράδειγμα θα πρέπει να έχουμε επαρκείς δόσεις από αυτό της Johnson & Johnson. Είναι σημαντικό γιατί πρόκειται για μία δόση, μπορεί να αποθηκευτεί πιο εύκολα και πιθανώς ο εμβολιασμός να μπορεί να γίνεται και στα φαρμακεία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιταχύνουμε την διαδικασία εμβολιασμού».
Επαναφέρει το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που πρότεινε ο ίδιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μία πρόταση που απορρίφθηκε, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να είναι υποχρεωτικό για τους επισκέπτες φέτος.
Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα να ξεκινήσει τώρα η συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς ωστόσο να είναι αυτό η απαραίτητη προϋπόθεση για τις μετακινήσεις.
«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού αφαιρεί την αναγκαιότητα του τεστ κατά τις μετακινήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Να το ξεκαθαρίσω και πάλι: όλοι θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν, απλά θα διευκολύνονται όσοι έχουν εμβολιαστεί. Συμφωνώ ότι τώρα δεν είναι η ώρα να λάβουμε μία απόφαση, αλλά τώρα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση».