Κεντρικός πυλώνας ανάπτυξης ο πρωτογενής τομέας για την επόμενη 10ετία (Video)

Ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Ο πρωτογενής τομέας, κεντρικός πυλώνας της αναπτυξιακής στρατηγικής για την επόμενη δεκαετία.

«Για εμάς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής, την οποία έχουμε σχεδιάσει για τη χώρα για την επόμενη δεκαετία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ τόνισε το σημαντικό έργο που έχει γίνει για την ενίσχυση των παραγωγών που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία και τον «Ιανό», και παράλληλα στάθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τη σημασία της προστασίας των ελληνικών προϊόντων μέσω του ελληνικού σήματος και προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες στη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός επισήμανε «για εμάς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής, την οποία έχουμε σχεδιάσει για τη χώρα για την επόμενη δεκαετία» μην παραλείποντας να χαιρετίσει το σημαντικό έργο, που έχει γίνει για την ενίσχυση των παραγωγών που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία και τον “Ιανό” και προσέθεσε: «Νομίζω ότι όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για τον πρωτογενή μας τομέα. Ένα όραμα που θα καταστήσει τα προϊόντα μας πάνω από όλα ανταγωνιστικά στις εγχώριες και στις διεθνείς αγορές. Ένα όραμα που θα φέρει νέους αγρότες πίσω στο χωράφι, στην ύπαιθρο, νέους αλιείς στη θάλασσα, γιατί ακριβώς θα μπορούν να προσβλέπουν μέσα από αυτή την εργασία σε ένα καλό, σε ένα ικανοποιητικό εισόδημα».

Σε ό,τι αφορά στην προστασία των ελληνικών προϊόντων, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στο ελληνικό σήμα. «Το συζητήσαμε, πρέπει να εξορθολογήσουμε τη νομοθεσία. Τα προϊόντα τα οποία έχουν το ελληνικό σήμα πρέπει να είναι ελληνικά. Και αυτός που πληρώνει για το ελληνικό σήμα και ο καταναλωτής που θα βλέπει το ελληνικό σήμα, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, να γνωρίζει ότι υπάρχει ελληνική προστιθέμενη αξία στα ελληνικά μας προϊόντα».

Αναφερόμενος στο πολυδιάστατο σχέδιο για ανάπτυξη και προώθηση της ελληνικής διατροφής, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Μοιράζομαι με τον υπουργό, τους υφυπουργούς, το πάθος μου για την έννοια της ελληνικής διατροφής, η οποία αποτελεί τη γέφυρα που ενώνει τον πρωτογενή τομέα με το τουριστικό μας προϊόν. Όπως και σημαντικότατο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και των προϊόντων μας και φυσική σύνδεση με τη βιομηχανία τροφίμων, η οποία είναι εξαιρετικά δυναμική στη χώρα μας, με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία από ό,τι άλλες βιομηχανίες».

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στις προοπτικές, που διανοίγονται για την αλιεία: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέραν των υπολοίπων εκκρεμοτήτων, οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα εξαγωγικό προϊόν της χώρας στον πρωτογενή τομέα. Έχει γίνει σημαντικότατη δουλειά στα ζητήματα χωροθέτησης των οργανωμένων περιοχών υποδοχής υδατοκαλλιεργειών. Έχω ζητήσει αυτή η δουλειά να επιταχυνθεί σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι ένα προϊόν το οποίο μπορεί να συνεισφέρει σημαντικότατα στη συνολική ανάπτυξη του πρωτογενούς μας τομέα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη το ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση για τις ανάγκες των παραγωγών: «Το υπουργείο και η κυβέρνηση σταθήκαμε δίπλα στους Έλληνες παραγωγούς, καθώς και αυτοί αντιμετώπισαν τη δοκιμασία της Covid-19. Με διαφορετικούς τρόπους, με διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε αυτή είναι η χρήση των έκτακτων πόρων των 150 εκατομμυρίων που διαθέσαμε συγκεκριμένα για να αντιμετωπίσουμε την Covid, είτε είναι το πλαίσιο των de minimis αποζημιώσεων, είτε είναι εργαλεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή».

Στους κεφαλαιώδεις στόχους του χαρτοφυλακίου του αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας για «τη στήριξη του Έλληνα παραγωγού -πρωτίστως- και την ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της καθετοποιημένης αγροτικής παραγωγής, και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου μέσω ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων και του σεβασμού στο περιβάλλον».

Σημείωσε, δε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτείται μετασχηματισμός της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας. «Για να υλοποιήσουμε αυτόν τον μετασχηματισμό, παράλληλα και συμπληρωματικά με το έργο που έχει ήδη δρομολογηθεί και υλοποιείται στο υπουργείο, θα επικεντρωθούμε σε πέντε στρατηγικές κατευθύνσεις πολιτικής:

– Στην επανατοποθέτηση του ρόλου και δράσης του ΥΠΑΑΤ και της πρωτογενούς παραγωγής στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

– Στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στον κλάδο.

– Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των εξαγωγών.

– Σε μια ολιστική στρατηγική για τους φυσικούς πόρους

– Την αγαπημένη μου, στην Ελληνική Διατροφή, στη δημιουργία δηλαδή ενός ισχυρού brand για τα ελληνικά προϊόντα, που θα συνεισφέρει στο συνολικό rebranding της χώρας που επιχειρεί η κυβέρνηση».

 Δείτε το Video:

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κλείνει σήμερα ο κύκλος των συνεργασιών μου με Υπουργούς και Υφυπουργούς που ανέλαβαν πρόσφατα τα νέα τους καθήκοντα.

Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στη νέα ομάδα του Υπουργείου, που συνδυάζει την ανανέωση με τη συνέχεια. Να ευχαριστήσω και την απερχόμενη ηγεσία του Υπουργείου, διότι πράγματι έγιναν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις αυτούς τους 18 μήνες. Και βέβαια με τη νέα ηγεσία έχουμε θέσει ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ένα Υπουργείο το οποίο βρίσκεται στην καρδιά μας. Βρίσκεται στην καρδιά μας όχι μόνο για την ψυχική μας ταύτιση με τους έλληνες αγρότες, με τους έλληνες κτηνοτρόφους, τους έλληνες αλιείς. Βρίσκεται στην καρδιά μας, διότι για εμάς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής, την οποία έχουμε σχεδιάσει για τη χώρα για την επόμενη δεκαετία.

Δεν θα σταθώ στον απολογισμό όσων έγιναν αυτούς τους 18 μήνες. Θα αναφερθώ ενδεικτικά μόνο στο νέο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων ζώων από γειτονικές χώρες αλλά και εισαγόμενου γάλακτος. Δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος έχει ανέβει σε ιστορικά υψηλά 15ετίας, κάτι το οποίο πιστώνεται πιστεύω στις συνολικές πολιτικές του Υπουργείου.

Να πω μόνο ότι το Υπουργείο και η κυβέρνηση σταθήκαμε δίπλα στους έλληνες παραγωγούς, καθώς και αυτοί αντιμετώπισαν τη δοκιμασία του Covid-19. Με διαφορετικούς τρόπους, με διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε αυτή είναι η χρήση των έκτακτων πόρων των 150 εκατομμυρίων που διαθέσαμε συγκεκριμένα για να αντιμετωπίσουμε τον Covid, είτε είναι το πλαίσιο των de minimis αποζημιώσεων, είτε είναι εργαλεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους έλληνες παραγωγούς για να ξεπεράσουμε, όλοι μαζί όρθιοι, αυτήν την πρωτοφανή κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε.

Θέλω επίσης να επισημάνω -θα έχω την ευκαιρία να τα πούμε αυτά και αύριο καθώς θα επισκεφθούμε την περιοχή της Θεσσαλίας- ότι για πρώτη φορά ο ΕΛΓΑ κινήθηκε με τόση ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για να αποζημιώσει παραγωγούς από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή του «Ιανού». Είναι ένα μοντέλο λειτουργίας για το μέλλον και ανεβάζει τον πήχη της ταχύτητας ανταπόκρισης του ελληνικού κράτους, όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τόσο σημαντικές φυσικές καταστροφές.

Μιλήσαμε όμως εκτεταμένα και για το μέλλον. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει στη διάθεσή του σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Πρώτα και πάνω από όλα τη νέα ΚΑΠ, την οποία συμφωνήσαμε και διαπραγματευτήκαμε στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουλίου και η οποία πρέπει εξειδικευτεί πια από τις υπηρεσίες του Υπουργείου που έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αλλά φυσικά και το εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν σημαντικά έργα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, αναφέρομαι ενδεικτικά σε έργα που έχουν να κάνουν με την ψηφιοποίηση, σημαντικά εγγυοδοτικά έργα τα οποία έχουν σχεδιαστεί από το Υπουργείο δεν είχαν όμως στη διάθεσή τους απαραίτητους χρηματοδοτικούς πόρους.

Νομίζω ότι όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για τον πρωτογενή μας τομέα. Ένα όραμα που θα καταστήσει τα προϊόντα μας πάνω από όλα ανταγωνιστικά στις εγχώριες και στις διεθνείς αγορές. Ένα όραμα που θα φέρει νέους αγρότες πίσω στο χωράφι, στην ύπαιθρο, νέους αλιείς στη θάλασσα, γιατί ακριβώς θα μπορούν να προσβλέπουν μέσα από αυτή την εργασία σε ένα καλό, σε ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Ένα όραμα που θα επενδύσει σημαντικά στην εκπαίδευση. Το έχουμε πει πολλές φορές, είμαστε πίσω δυστυχώς στην εκπαίδευση των αγροτών μας. Δεν αναφέρομαι μόνο στους νέους αγρότες, αναφέρομαι ενδεχομένως και σε πιο έμπειρους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να συνδυάσουν την πρακτική εμπειρία στο χωράφι με τη νέα γνώση την οποία οφείλουμε να τους προσφέρουμε.

Και εκεί θα πρέπει να σκεφτούμε έξυπνα και να πάμε στοχευμένα. Ενδεχομένως με πιο σύντομα, πιστοποιημένα προγράμματα που θα δίνουν πρόσθετη γνώση, τεχνογνωσία θα έλεγα περισσότερο από γνώση, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε συνολικά την παραγωγικότητα μας.

Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στο Ελληνικό σήμα. Το συζητήσαμε, πρέπει να εξορθολογίσουμε τη νομοθεσία. Τα προϊόντα τα οποία έχουν το ελληνικό σήμα πρέπει να είναι ελληνικά. Και αυτός που πληρώνει για το ελληνικό σήμα και ο καταναλωτής που θα βλέπει το ελληνικό σήμα, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, να γνωρίζει ότι υπάρχει ελληνική προστιθέμενη αξία στα ελληνικά μας προϊόντα.

Και βέβαια θέλω να επισημάνω ότι παρά την κρίση -ίσως και εξαιτίας της κρίσης- για πρώτη φορά το 2020 είχαμε θετικό ισοζύγιο εξαγωγών – εισαγωγών στα αγροτικά μας προϊόντα. Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στις εξαγωγές μας σε μία σειρά προϊόντα, τα οποία αποδεικνύουν ότι μπορούν να είναι ανταγωνιστικά. Χρειαζόμαστε περισσότερα τέτοια προϊόντα, προφανώς.

Δεν μπορούμε -το έχουμε πει πολλές φορές, το είχα πει πολλές φορές και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης- δεν νοείται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι μόνο ένα Υπουργείο επιδοτήσεων και αποζημιώσεων. Βεβαίως είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας και το κάνουμε καλά, το γνωρίζουν οι αγρότες μας, οι κτηνοτρόφοι μας και οι αλιείς μας ότι το κάνουμε καλά, γιατί λειτούργησε και λειτουργεί καλά το ζήτημα της καταβολής των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, αλλά πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον.

Και μαζί με την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με πρώτο τη διαχείριση του νερού.

Πολύ σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα τα οποία θα δρομολογήσουμε, αλλά και μία άλλη αντίληψη για το πώς διαχειριζόμαστε το νερό μας. Η τεχνογνωσία και η τεχνολογία μπορεί να παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς μετράμε την κατανάλωση του νερού. Και αποδίδω μεγάλη σημασία σε μία νομοθετική πρωτοβουλία που συζητήσαμε εκτενώς, την αναμόρφωση του καθεστώτος των ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ, προβληματικών Οργανισμών που προέρχονται από το παρελθόν, εξαιρετικά χρήσιμων όμως και απολύτως απαραίτητων διότι είναι οι Οργανισμοί που διαχειρίζονται ουσιαστικά την άρδευση σε ολόκληρη τη χώρα.

Βέβαια, μοιράζομαι με τον Υπουργό, τους Υφυπουργούς, το πάθος μου για την έννοια της ελληνικής διατροφής, η οποία αποτελεί αποτελεί τη γέφυρα που ενώνει τον πρωτογενή τομέα με το τουριστικό μας προϊόν. Όπως και σημαντικότατο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και των προϊόντων μας και φυσική σύνδεση με τη βιομηχανία τροφίμων, η οποία είναι εξαιρετικά δυναμική στη χώρα μας, με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία από ό,τι άλλες βιομηχανίες, και η οποία προφανώς μόνο να κερδίσει έχει από μία στενή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος, θέλω να δώσω τη διάσταση της σημασίας που αποδίδω στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία. Ο κόσμος προχωρά, οι ψηφιακές εφαρμογές προχωρούν, το ίδιο συμβαίνει και στον αγροτικό τομέα. Η έννοια της ευφυούς, της έξυπνης γεωργίας πρέπει να συναντηθεί με τις ανάγκες των Ελλήνων παραγωγών. Και πρέπει επίσης να μπορούμε να κάνουμε και εμείς τη δική μας έρευνα, να παράγουμε ουσιαστική καινοτομία στον πρωτογενή τομέα. Έχουμε τη δυνατότητα, και τους επιστήμονες και το δυναμικό, να μπορούμε να το κάνουμε.

Τέλος μία κουβέντα για την αλιεία, η οποία και αυτή έχει την ξεχωριστή της θέση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέραν των υπολοίπων εκκρεμοτήτων οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα εξαγωγικό προϊόν της χώρας στον πρωτογενή τομέα. Έχει γίνει σημαντικότατη δουλειά στα ζητήματα χωροθέτησης των οργανωμένων περιοχών υποδοχής υδατοκαλλιεργειών. Έχω ζητήσει αυτή η δουλειά να επιταχυνθεί σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι ένα προϊόν το οποίο μπορεί να συνεισφέρει σημαντικότατα στη συνολική ανάπτυξη του πρωτογενούς μας τομέα.

Κλείνω συγχαίροντας για άλλη μία φορά το Υπουργείο για την δουλειά η οποία έχει γίνει και προσβλέπω σε μία πολύ ουσιαστική συνεργασία για μείζονα ζητήματα ξεκινώντας από αύριο από την επίσκεψή μας στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε με ποιο τρόπο λειτούργησε το πλαίσιο των αποζημιώσεων από τη θεομηνία του «Ιανού».

Ευχαριστώ πάρα πολύ και καλή δύναμη».

Κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ανέφεραν ακόμη πως κατά τη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος οι στρατηγικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο. Εξετάσθηκαν, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ακόμα ευρύτερη διασφάλιση της ελληνικότητας των προϊόντων, ώστε να τονωθούν η αναγνωρισιμότητα και η αξία του ελληνικού σήματος, δράσεις που έχουν δρομολογηθεί για τη χωροταξία υδατοκαλλιεργειών και η σύνδεση του έργου του υπουργείου με το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον έγινε συζήτηση για τις δυνατότητες εκπαίδευσης των αγροτών, την ενσωμάτωση της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην παραγωγή αλλά και την αξιοποίηση της ελληνικής διατροφής, αφενός για την προώθηση της εικόνας της χώρας και αφετέρου για την ευρύτερη ενίσχυση πολλών αλληλένδετων πτυχών της οικονομίας, όπως η γαστρονομία και η παραγωγή τροφίμων.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο υφυπουργός αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική Γιάννης Οικονόμου, η υφυπουργός αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική Φωτεινή Αραμπατζή, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

 

 

πρωθυπουργόςΠρωτογενής Τομέαςυπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης