Τα σχόλια του ξένου Τύπου για τη συμφωνία

Ο ξένος Τύπος, θεωρεί, σε γενικές γραμμές, θετική την συμφωνία για παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας, καθώς όπως αναφέρουν, είναι ένα πρώτο βήμα ώστε να μην αλλάξουν δραματικά οι σχέσεις της νέας Κυβέρνησης με τους εταίρους.

Τονίζουν, πως το πιο θετικό στοιχείο που πέτυχε η Ελλάδα, είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και άρα δεν θα τεθεί θέμα ρευστότητας των τραπεζών.

Αναλυτικά τα δημοσιεύματα: 

New York Times

“Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Παρασκευή να παρατείνουν τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα για τέσσερις μήνες, μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανοίγει το δρόμο για την Ελλάδα ώστε “να ξεκλειδωθεί” περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ της δανειακής συμφωνίας, εφόσον η χώρα πληροί ορισμένες υποχρεώσεις που ορίζονται από τους πιστωτές της”.

Reuters

“Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής να παρατείνουν το πρόγραμμα διάσωσης της χρεωμένης Ελλάδας για τέσσερις μήνες, αποτρέποντας μια πιθανή έλλειψη ρευστότητας τον Μάρτιο, που θα μπορούσε να εξωθήσει τη χώρα εκτός της ζώνης του κοινού νομίσματος.

Η συμφωνία αυτή που πρέπει να επικυρωθεί μόλις οι δανειστές της Ελλάδας δηλώσουν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα, βάζει τέλος στις εβδομάδες αβεβαιότητας που προκάλεσε η δέσμευση της νέας κυβέρνησης της Αριστεράς να αντιστρέψει τα μέτρα λιτότητας.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μετά από τρεις υπουργικές συνόδους και δύο εβδομάδες σκληρών δημόσιων εκφράσεων, παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση μια περίοδο χάριτος προκειμένου να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους ένα μακροπρόθεσμο σύμφωνο ελάφρυνσης του χρέους από τους επίσημους δανειστές.

Επιπλέον, η συμφωνία υποχρέωσε το νέο ριζοσπάστη Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μια πολιτική υπαναχώρηση από τις υποσχέσεις για αποχώρηση από το σύμφωνο οικονομικής διάσωσης, τερματισμό της συνεργασίας με την περιβόητη “τρόικα” και αντιστροφή της λιτότητας”.

Bloomberg

“Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία που θα συνεχίσει τη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Ελλάδας να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, αγοράζοντας χρόνο για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες της χορήγησης των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων”.

Guardian

“Για πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες που πέτυχαν να διασφαλίσουν τη νέα συμφωνία παράτασης του προγράμματος της Ελλάδας, με τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην ανατρέψουν τα μέτρα λιτότητας. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πέτυχαν μια συμφωνία για να αποτρέψουν το κλείσιμο του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας, ύστερα από έναν αγωνιώδη διπλωματικό γύρο στις Βρυξέλλες. Το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας θα παραταθεί για τέσσερις μήνες, με την νέα κυβέρνηση της Αριστεράς να δεσμεύεται ότι δεν θα αποσύρει τα μέτρα λιτότητας που συνδέονται με τη διάσωση”.

Bild

Με πρωτοσέλιδο της, η γερμανική εφημερίδα Bild, εκφράζει την ελπίδα πως οι Έλληνες θα κρατήσουν περισσότερο διάστημα τις υποσχέσεις τους να προχωρήσουν σε οικονομίες.

H εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης υποσχέθηκε πως η χώρα του θα παραμείνει συνεπής στην εκπλήρωση των στόχων που τέθηκαν σε αντάλλαγμα για νέα οικονομική βοήθεια. Δεν παραλείπει, η εφημερίδα να σχολιάσει πως η ελληνική Κυβέρνηση κάνει στροφή 180 μοιρών από τη ρητορική του τέλους της λιτότητας στη δέσμευση να μην ανατρέψει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Σημειώνει, επίσης, την ελληνική δέσμευση να αποπληρώσει τις οφειλές της στους πιστωτές της.

Spiegel

Το Spiegel υποστηρίζει ότι η απόφαση της Παρασκευή αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα και σημειώνει ότι είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς. Όπως γράφει χαρακτηριστικά αν επρόκειτο για μια παρτίδα πόκερ αυτή δεν θα είχε νικητές.

Το γερμανικό περιοδικό αποκαλύπτει και το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων αναφερόμενη στις πεντάωρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που κατέληξαν σε ένα κείμενο «με το οποίο μπορούμε όλοι να ζήσουμε όμορφα» όπως σχολίασε μέλος της γερμανικής αποστολής.

Σύμφωνα με το Spiegel, κάποια στιγμή και αφού κατατέθηκε το προσχέδιο της απόφασης στην οποία είχαν καταλήξει οι Υπουργοί Οικονομικών ο Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε στον Τσίπρα και του είπε: Ή αυτό ή τέλος.

ΔΝΤΕΕΕΛΛΑΔΑξένος Τύποςσυμφωνία