Στο πλαίσιο της ομιλίας του, στην Ολομέλεια της Βουλής, το πρωί της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε δύο ακόμη μέτρα οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, το 2ο κύμα της οποίας πλήττει την χώρα.
Στη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε συγκεκριμένα ότι:
- Η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για ένα ακόμη μήνα, το Φεβρουάριο
και επιπλέον πως:
- Επεκτείνονται και θα καταβάλλονται κανονικά για δύο μήνες ακόμη, όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.
Κανείς δεν έμεινε απροστάτευτος – Δώσαμε 24 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020
«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».
Τι δείχνουν τα στοιχεία στην Ελλάδα και ποια είναι τα επόμενα βήματα
Ο Kυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής από όπου ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε στην κατάσταση στις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή αλλά και στα εμβόλια που έχει εξασφαλίσει η χώρα.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πλέον έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, γιατί έχει μειωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας και υπάρχουν 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ.
«Σήμερα σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, οι μόνες δύο χώρες που δεν είναι κόκκινες και έχουν και κάποιες πράσινες περιοχές είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε, δείχνοντας και συγκεκριμένα διαγράμματα, σε στοιχεία.
«Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες, ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, υπήρξε δραματική, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον τώρα αποκλιμακώνεται», είπε και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21ή θέση, η 5η που έχει τους λιγότερους θανάτους από τον κορωνοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε βέβαια το καμπανάκι ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός και περιέγραψε τα επόμενα βήματα: «διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού».
Εν κατακλείδι όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:
- Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC σήμερα όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες δύο χώρες που είναι κίτρινες είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία.
- Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες άρχισε στις αρχές Νοεμβρίου, έφτασε στο μέγιστο στις αρχές Δεκεμβρίου και κατόπιν υπάρχει μια αποκλιμάκωση.
- Σήμερα οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 1.690. Αντίστοιχη είναι και η πορεία των διασωληνωμένων, σήμερα ανέρχονται σε 328.
Παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ – Σήμερα έχουμε 1295
Αναφερόμενος στην ενίσχυση του ΕΣΥ ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Θέλω να θυμίσω στην αξιωματική αντιπολίτευση πως όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου παραλάβαμε 557 κρεβάτια ΜΕΘ. Θέλω να θυμίσω επίσης ότι κάθε χειμώνα όταν είχαμε την εποχική γρίπη είχαμε αναμονές στις Εντατικές που έφταναν και τις 30 ημέρες.
Σήμερα έχουμε στη διάθεση μας 1295 μονάδες εντατικής θεραπείας, εκτιμούμε ότι θα προστεθούν 150 τους επόμενους δύο μήνες. Και σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ στο ΕΣΥ, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία στις εορτές
«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας οφείλεται πρώτα και πάνω από όλα στις εκπληκτικές προσπάθειες των υγειονομικών οι οποίοι κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου στις περιοχές που επιβαρύνθηκαν από covid19 υπερέβαλαν τους εαυτούς τους και αντιμετώπισαν μία κρίση πρωτοφανή με επαγγελματισμό με αφοσίωση και ανθρωπιά.
Αυτή η αποκλιμάκωση οφείλεται και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με πολύ λίγες εξαιρέσεις, η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών», συμπλήρωσε.
«Ξεπεράσαμε το σκόπελο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς χωρίς αναταράξεις και σε αυτό βοήθησε και η πολιτική απόφαση, διότι πολιτική απόφαση ήταν, για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου να επανέλθουμε σε όλη τη χώρα σε ένα αυστηρότερο καθεστώς lockdown από αυτό που είχαν εισηγηθεί οι ειδικοί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια.
«Εκτάκτως η Πολιτική Προστασία διατηρεί σε τοπικό επίπεδο αν δει κάποια έξαρση της πανδημίας να επιβάλει γρήγορα τοπικά περιοριστικά μέτρα», τόνισε.
Έχουμε την ασφάλεια να συζητήσουμε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών
Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος που ήταν να συζητάμε για χαλάρωση των μέτρων μόνο από τη στιγμή που έχει επιτευχθεί η μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «η οικονομία δοκιμάζεται» και εξήγησε πως «για να χρηματοδοτούμε την Υγεία, χρειάζεται και μια υγιής οικονομία». Κατέστησε σαφές πως «κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» και ανέφερε πως εντός του 2020 «διαθέσαμε 24 δισ. ευρώ», κατέληξε.