Γ.Ντάισελμπλουμ: Τετράμηνη παράταση με δεσμεύσεις μέχρι τη Δευτέρα

Την απόφαση χορήγησης τετράμηνης παράτασης δανειακής σύμβασης, αντί για εξάμηνης, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος αλλά με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία από πλευράς πιστωτών ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζονται και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Γ. Ντάισλεμπλουμ ανακοίνωσε ότι μέχρι τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει μια λίστα με μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να προχωρήσει δεδομένου ότι ένα αίτημα παράτασης θα πρέπει να συνοδεύεται από δεσμεύσεις. Κάποιες από αυτές αναφέρονται στην επιστολή που έστειλε η Αθήνα κάποιες άλλες στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε.  Μερικές από αυτές, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ είναι η προώθηση περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να μην υπάρχουν μονομερείς δράσεις που θα έχουν αντίκτυπο αρνητικό στα δημοσιονομικά μέτρα σταθερότητας. Όπως διευκρίνισε, απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της σε μια σειρά από μέτρα αρκεί αυτά να μην εκτροχιάζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα. Εφόσον πρόκειται για τέτοια μέτρα, τότε θα υπάρχει συζήτηση με τους εταίρους.

Όπως είπε επίσης οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην τήρηση των οικονομικών τους δεσμεύσεων προς όλους τους πιστωτές τους, αλλά και ότι θα διασφαλίσουν τα απαραίτητα πρωτογενή πλεονάσματα λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Και συμπλήρωσε ότι ήδη συμφωνήθηκε μαζί με τις ελληνικές αρχές ένας πρώτος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που προτίθενται να κάνουν χρησιμοποιώντας την ευελιξία που περιέχει το πρόγραμμα.

Οι θεσμοί θα παράσχουν μια πρώτη άποψη για το αν αυτές οι δεσμεύσεις μπορούν να παράσχουν μια επαρκή αφετηρία για περαιτέρω βήματα. Εάν η κατάληξη είναι ευτυχής τότε τη Δευτέρα ή την Τρίτη το πρωί θα εκκινήσουν διαβουλεύσεις. Θα γίνουν οι εθνικές διαβουλεύσεις που χρειάζονται στα εθνικά κοινοβούλια για να εγκριθεί η παράταση και στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με επόμενο χρονικό σταθμό τα τέλη Απριλίου.

Παίρνοντας το λόγο, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι έγινε εντατική εργασία για να επιτευχθεί συμφωνία και επανέλαβε ότι η πεποίθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ότι έπρεπε να γίνει για να δοθεί τέλος σε αυτήν την αβεβαιότητα. Τόνισε ότι ο ίδιος επέμενε ότι μια συμφωνία ήταν εφικτή αν όλοι είχαν μια λογική προσέγγιση. Η συμφωνία που επετεύχθη ήταν προς το συμφέρον και της Ελλάδας αλλά και όλης της ευρωζώνης, όλων των ευρωπαίων πολιτών, τόνισε και συμπλήρωσε ότι είναι ισοσκελισμένη συμφωνία η οποία επιτρέπει στην νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα κομμάτι αλλαγών που είναι απαραίτητες και παράλληλα διασφαλίζει ότι θα γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις της Ελλάδας. «Απόψε το βράδυ έπρεπε να υπάρξει εμπιστοσύνη» τόνισε. Συνέχισε λέγοντας ότι η ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι αυτή η εμπιστοσύνη θα υπάρξει και θα είναι ακλόνητη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα τελικά θα είναι θετικό και ότι θα υπάρξουν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα επιτρέψουν σε όλα τα κράτη μέλη να είναι πεπεισμένα.

Επί του παρόντος αυτή η υποστήριξη φαίνεται μέσα από τις δηλώσεις που έχουν ηδη κοινοποιηθεί. Μέχρι τα τέλη Απριλίου είπε ο κ. Μοσκοβισί υπάρχει ένα διάστημα που επιτρέπει να προχωρήσουν οι συζητήσεις. Τα βήματα δεν είναι εύκολα αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια βάση για την αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση: σωστές δημοσιονομικές πολιτικές, βιωσιμότητα ελληνικού χρέους, και στη βάση των αρχών της απόφασης και των δεσμεύσεων του Νοεμβρίου του 2012.

Επανέλαβε ότι οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν με καλή πίστη και ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί για να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία και ότι είναι εφικτή η ύπαρξη ενός κοινού σημείου αφετηρίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μοσκοβισί είπε για τα πρωτογενή πλεονάσματα ότι θα συζητηθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2012 αλλά με ταυτόχρονη αξιολόγηση των ελλειμμάτων και των πλεονασμάτων και αυτό θα γίνει σε συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, από την πλευρά της, έκανε λόγο για μια κουραστική αλλά πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Τόνισε ότι η δήλωση είναι βαθύτατη και πυκνή και κάλεσε τους πάντες να προσέξουν πολύ γιατί υπάρχουν πολλά σημεία που έχουν σημασία για την μία ή την άλλη πλευρά. Όσον αφορά στο ΔΝΤ, είπε, αντιμετωπίζει την κατάσταση σαν μια σειρά από στάδια και προθεσμίες κατά τις οποίες θα πρέπει να επιτευχθεί κάποιο έργο. Το πρώτο που συμβαίνει είναι ότι την Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που θα κάνει και οι εκπρόσωποι ΕΚΤ, ΔΝΤ και Ευρώπης θα εξάγουν ένα συμπέρασμα για το κατά πόσο αυτό το πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι επαρκές για να οδηγήσει σε μια ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επόμενη προθεσμία, κατά την κ. Λαγκάρντ, είναι τα τέλη Απριλίου οπότε θα πρέπει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν για τις τελικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν. Θα ξεκινήσει η αξιολόγηση και θα υπάρξει και η γέφυρα. Τελική ημερομηνία είναι η λήξη του τετραμήνου. Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχει προηγηθεί μια αξιολόγηση της πορείας όσων έχουν γίνει και θα μπορεί να γίνει καταβολή της επόμενης δόσης και από το ΔΝΤ. Τα προηγούμενα στάδια θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Τέλος το λόγο πήρε ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος έκανε λόγο επίσης για ενθαρρυντικό αποτέλεσμα. Είναι θετικό το ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην τρέχουσα διευθέτηση και θα ήταν κρίμα αν οι προσπάθειες του ελληνικού λαού είχαν πάει χαμένες, σημείωσε. Το EFSF είναι εδώ για να υποστηρίζει την Ελλάδα και η Ελλάδα προτίθεται να τιμήσει δεσμεύσεις της. Υποστήριξε ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια και ολοκληρωθούν οι τελικές αποφάσεις που είναι να ληφθούν, θα διατεθούν 1,8 δις ευρώ από το EFSF και τόνισε ότι τα 10,9 δισεκατομμύρια του EFSF θα παραμείνουν εκεί μέχρι να βεβαιωθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, (μια αναφορά που απαντά στις σκέψεις για χρήση τους στο θέμα των «κόκκινων δανείων») και θα είναι διαθέσιμα όποτε ζητηθούν.

EurogroupΓερούν ΝτάισελμπλουμΚλάους ΡέγκλινγκΚριστίν ΛαγκάρντΠιερ Μοσκοβισί