Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις για ν’ αλλάξουν σελίδα, σημείωσε αρχίζοντας τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως τόνισε η διαπραγμάτευση γίνεται για να επιτευχθεί μια συμφωνία, σημαίνει ταυτόχρονα αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού και να έχεις την δυνατότητα να πεις το όχι αν αυτό που προτείνουν δεν είναι σωστό, στη βάση ότι δεν έχεις την λαϊκή εντολή να το αποδεχτείς.
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η σημερινή εξέλιξη έδειξε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού της νέας κυβέρνησης στις ασφυκτικές προθεσμίες που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, απέτυχε. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε αυτή η αμείλικτη ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου και τα χρονικά περιθώρια ήταν απάνθρωπα για μια κυβέρνηση που μόλις κέρδισε την εντολή, «μπορέσαμε να διαπραγματευτούμε με καλή πίστη με θεσμούς και εταίρους και να έχουμε καλό αποτέλεσμα» τόνισε.
Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι επιτεύχθηκε συνδυασμός λογικής – ιδεολογίας, σεβασμός για τους κανόνες και για τη δημοκρατία, να γίνει σεβαστό το πρόγραμμα που έτρεχε αλλά και να μην γίνει αποδεκτή η ρήση ότι η δημοκρατία δεν αλλάζει τίποτε. Αφού τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά μπήκε όρθια στη διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι κατάφερε με μια επιδέξια διαπραγματευτική στρατηγική που οδήγησε σε μια συμφωνία. Δεν είναι στιγμή να γιορτάσουμε γιατί είναι ένα μικρό βήμα σε μια νέα κατεύθυνση τόνισε και συμπλήρωσε ότι αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου θα αρχίσει η κατάρτιση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων που η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε να παρουσιάσει και θα το πράξει.
Η Ελλάδα αφήνει το μνημόνιο πίσω, είπε ο Υπουργός, και πλέον γίνεται συγγραφέας ενός σχεδίου αντιμετώπισης των κακοηθειών της ελληνικής οικονομίας. Όπως τόνισε, στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας η κυβέρνηση απέτρεψε νέα υφεσιακά λάθη, αναιρέθηκαν οι μειώσεις για συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ σε νησιά, που είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Τόνισε επίσης ότι ανατράπηκε το αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3%. «Αυτό που θα πετύχουμε φέτος θα συνάδει όπως λέει και η απόφαση με την κοινή μας εκτίμηση (Ελλάδας και εταίρων) όσον αφορά στις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία». Και σημείωσε ότι εμπεριέχεται στο έγγραφο και ο όρος για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων χρονιών, να συνάδουν με τις πραγματικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας, μέσα από συνεννόηση με τους εταίρους και το ΔΝΤ.
Όσον αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι η βασική είναι να μην προβεί η ελληνική πλευρά σε καμία μονομερή κίνηση που θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην δημοσιονομική ισορροπία, στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. «Είναι μια δέσμευση που θέλαμε να έρθουμε. Όποιες μεταρρυθμίσεις εισάγουμε, είτε εργασιακά είτε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο, δεν θέλουμε εμείς οι ίδιοι να έχουν αρνητικό αντίκτυπο» τόνισε. Παράλληλα, συμπλήρωσε, στο τετράμηνο που συμφωνήθηκε, το οποίο θα είναι η περίοδος που χτίζεται μια νέα σχέση με το ΔΝΤ και την Ευρώπη, θα καταληχθεί ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα με στόχο την πραγματική έξοδο από την κρίση, την έξυπνη απομείωση του χρέους, ένα θέμα που θα συζητηθεί με τους θεσμούς και ιδιαίτερα με το ΔΝΤ και με τος εταίρους, που και αυτοί έχουν να κερδίσουν από μια έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους μας.
Κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα σήμερα βγήκε από την μοναχική απομόνωση που βρισκόταν τα τελευταία 5 χρόνια των μνημονίων στο Eurogroup. Επειδή η ελληνική πλευρά διανοήθηκε την ρήξη, είπε την αλήθεια, δεν απείλησε, δεν μπλόφαρε, κατάφερε να δημιουργήσει ερείσματα στην ΕΕ, να γυρίσει σελίδα μαζί με την ΕΕ, να πάψει να υπάρχει μια ασφυκτική λιτότητα ως μονόδρομος εξόδου από την κρίση.
Επανέλαβε πολλές φορές ότι η Ελλάδα δεν υπέγραψε κανένα νέο μνημόνιο, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει λόγο στις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν, και εκτίμησε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι αμοιβαία επωφελής επισημαίνοντας ιδιαιτέρως την συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και κάλεσε και άλλες πολιτικές δυνάμεις, εφόσον το επιθυμούν, να επικοινωνήσουν με την κυβέρνηση για να προτείνουν μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν στον κατάλογο αυτό που αφορά στο επόμενο τετράμηνο. Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις διαβεβαίωσε ότι στην λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υπάρχει κεφάλαιο για συντάξεις και εργασιακά.