«Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και πρέπει να παραμείνει» δήλωσαν Ολάντ-Μέρκελ

«Πρέπει να βρούμε μια λύση» είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στο Παρίσι. «Εχουμε ευθύνη να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις», είπε ο Φρανσουά Ολάντ τονίζοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει να γίνει σεβαστή η ψήφος του ελληνικού λαού.

«Η θέση της Γαλλίας είναι να γίνουν τα πάντα ώστε από την ελληνική πλευρά και από την ευρωπαϊκή πλευρά να μπορέσει να υπάρξει μια ακόμη ισχυρότερη συνοχή της Ευρωζώνης. Δεν γνωρίζω να υπάρχει σήμερα σενάριο για μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Άλλωστε δεν είναι αυτή η θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Το έχει δηλώσει επανειλημμένα», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι χρειάζεται να γίνουν κάποιες σημαντικές βελτιώσεις στην ουσία των διαβουλεύσεων. Τόσο ο Φρανσουά Ολάντ όσο και η Ανγκελα Μέρκελ είπαν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο Grexit, ο κ. Ολάντ απάντησε πως δεν γνωρίζει κανένα τέτοιο σενάριο, ούτε και είναι στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης κάτι τέτοιο. Η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλές θυσίες για αυτό. Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου αυτή η πορεία να συνεχιστεί.

«Από τότε που έχουμε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, η πολιτική δράση έχει στόχο να παραμείνει η Αθήνα στην ευρωζώνη», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Ωστόσο, «εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ανάγκη βελτίωσης της ουσίας των προτάσεων ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε μια συμφωνία στην Μπούντεσταγκ», υπογράμμισε η Καγκελάριος, καθώς το πρόγραμμα για την Ελλάδα πρέπει να εγκριθεί από την Κάτω Βουλή του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Με τη νέα συνεδρίαση της ευρωομάδας σήμερα Παρασκευή (20/02) «αρχίζει μια φάση εντατικής διαβούλευσης και ελπίζω ότι θα έχει αποτέλεσμα», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Συνομιλία με Ρέντσι

Για το θέμα της Ελλάδας αλλά και για τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Λιβύη, μίλησαν τηλεφωνικά την Παρασκευή η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Σε παρέμβασή του σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Rai, επίσης, o Mατέο Ρέντσι υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων, ότι «δεν μπορούν να φέρονται κάποιοι, σαν να μην κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας, τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές» και πρόσθεσε ότι «ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, θα παίξει ένα πολύ σημαντικό ματς στο σημερινό Eurogrop και για τον λόγο αυτό δεν παίρνει μέρος στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στη Ρώμη».

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος της Μέρκελ, Κριστιάνε Βίρτς, δήλωσε, την Παρασκευή (20/02), στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της στήριξης από τους εταίρους της «δεν είναι ακόμη επαρκές» αλλά πρέπει να αποτελέσει «το σημείο εκκίνησης για άλλες συζητήσεις».

Χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 50 λεπτών με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά το «όχι» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, κύριο θέμα της συνάντησης είναι η οργάνωση του ερχόμενου G7 που θα φιλοξενηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο από τη Γερμανία. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το θέμα της Ουκρανίας, καθώς Μέρκελ και Ολάντ έχουν συνεχείς επαφές με Κίεβο και Μόσχα για το μέλλον της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στο Μινσκ.

ΜέρκελΟλάντσυνάντηση