Τα σενάρια για τον ανασχηματισμό: Ποιοι μένουν, που φεύγουν, ποιοι μετακινούνται

Με τη συμπλήρωση 18 μηνών από την ανάληψη της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν πλέον φανεί ανάγλυφα, τόσο οι τομείς όπου το κυβερνητικό έργο προχωράει απρόσκοπτα, όσο και εκείνοι στους οποίους εντοπίζονται συχνές αρρυθμίες.

Έτσι τα σενάρια για επικείμενο ανασχηματισμό φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην αλήθεια, αφού η περίοδος που διανύουμε, αποτελεί ίσως και την ιδανική στιγμή για να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις αναγκαίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ σαφές είναι πως οι όποιες αλλαγές γίνουν, θα γίνουν έχοντας λάβει υπόψιν τον οδικό χάρτη του Μεγάρου Μαξίμου, με τις προτεραιότητες για τη νέα χρονιά, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται άμεσα με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και τις κατευθύνσεις του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

 24ωρα πριν τον ανασχηματισμό

Παρ ότι δεν έχουν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές και τηλέφωνα, είναι κυρίαρχη η αίσθηση ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα 24ώρων: Από τη Δευτέρα, μέχρι την επόμενη Δευτέρα που τελειώνει η επιστροφή του σκληρού lockdown και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα χτυπήσουν και πάλι τα κουδούνια σε όλα τα σχολεία.

Οι πληροφορίες για όσα δρομολογεί ο κ. Μητσοτάκης έρχονται με το σταγονόμετρο, καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει αναφερθεί στο ζήτημα ούτε στον πρωϊνό καφέ με τους συνεργάτες του. Και το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πόσο ευρύς θα είναι ο ανασχηματισμός και ποια πολιτικά συμπεράσματα θα εξαχθούν από την επιλογή των προσώπων.

Αν δεν αλλάξει δραματικά κάτι πάντως, ο επικείμενος ανασχηματισμός, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι δομικός – με την έννοια ότι δεν θα αλλάξουν τα πλέον κρίσιμα υπουργεία όπως το Οικονομικών, το Εξωτερικών και πιθανότατα το Άμυνας, αλλά θα είναι ευρύς και θα περιλαμβάνει καρατομήσεις υπουργών, αλλαγές χαρτοφυλακίων αλλά και αρκετά νέα πρόσωπα.

Όχι ότι δεν υπήρχαν ή υπάρχουν σκέψεις για δομικό ανασχηματισμό. Προφανώς υπάρχουν. Παράλληλα, όμως, δεν μπορεί να αγνοηθεί η κρισιμότητα της συγκυρίας με την πανδημία σε πρώτο πλάνο, τις συνέπειές της στην οικονομία δραματικές και με τα ελληνο-τουρκικά σε κρίσιμη φάση.

Οι αμετακίνητοι υπουργοί

Ως εκ τούτου, δύσκολα θα υπάρξουν αλλαγές στις κεφαλές των υπουργείων Οικονομίας, Εξωτερικών, Άμυνας και Υγείας, με τους κ.κ. Σταϊκούρα, Δένδια, Παναγιωτόπουλο και Κικίλια να εμφανίζονται αμετακίνητοι.

Επίσης, σταθερός στα χαρτοφυλάκιά τους εμφανίζεται ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έχει δρομολογήσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις και κρίσιμα πρότζεκτ στους τομείς ευθύνης του.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι στη θέση της θα παραμείνει και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, παρά το γεγονός ότι η τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί για τα τεχνολογικά ιδρύματα, προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και εντός της ΝΔ και παρ ότι είναι από τους υπουργούς που έχει δεχθεί μεγάλη κριτική από την αντιπολίτευση.

Οι περισσότερες πληροφορίες  δίνουν ως σταθερούς στη θέση τους και τον υπουργό Μετανάστευσης κ. Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη, παρ ότι ο ίδιος θα ήθελε πιθανόν να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο και τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, παρ ότι πριν την προσωπική του περιπέτεια με τον κορωνοϊό είχε ακουστεί ότι μπορεί και να μετακινηθεί.

Επίσης, αμετακίνητοι εμφανίζονται οι Κύριοι Γεραπετρίτης, Πικραμμένος, Σκέρτσος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κ. Πιερρακάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης και βεβαίως ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιάς.

Ποιοι μένουν, που φεύγουν και ποιοι αλλάζουν πόστο

Από εκεί και πέρα, όλα είναι ανοικτά. Στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο ακούγεται έντονα ότι είναι προς αλλαγή χαρτοφυλακίου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ενδεχομένως ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, που έχει ήδη αξιόλογο μεταρρυθμιστικό έργο στο υπουργείο του. Και οι δύο είναι από τους δημοφιλέστερους υπουργούς της κυβέρνησης.

Όλα δείχνουν ότι την έξοδο από την κυβέρνηση θα δουν οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης – τον οποίον “άδειασε” προ ημερών ο ίδιος ο πρωθυπουργός – και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.  Κάποιοι, “βλέπουν” στη θέση του κ. Βρούτση τον νυν κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα αποχωρήσει από το πόστο του και θα μετακινηθεί προς άλλο υπουργείο.

Αν δεν υπάρξει αλλαγή στην κορυφή του υπουργείου Οικονομικών, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντικαταστάσεις σε επίπεδο υφυπουργών, με την έξοδο είτε του κ. Ζαββού είτε του κ. Βεζυρόπουλου. Αντίθετα, ο κ. Σκυλλακάκης είναι αμετακίνητος, αφού, άλλωστε, ηγείται και της κρίσιμης ομάδας που θα διαχειριστεί τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως όλα δείχνουν, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ τεχνοκρατών και κοινοβουλευτικών στελεχών, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα πρόσωπα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Στα ονόματα που ακούγονται έντονα και σταθερά όλο το τελευταίο διάστημα είναι αυτά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Σπήλιου Λιβανού του Θ. Ρουσόπουλου, του καθηγητή Ταραντίλη, ο οποίος έχει ακουστεί ως διάδοχος του κ. Πέτσα. Ακόμη προς αξιοποίηση ακούγονται οι κ. Κατσαφάδος, Κόνσολας, Κατσανιώτης κ.α.

Όλα δείχνουν ότι το νέο σχήμα δεν θα έχει έντονο “κεντρο-αριστερό” άρωμα (ήδη αρκετά κεντρώα στελέχη στελεχώνουν κυβέρνηση και Μαξίμου), καθώς, σε αυτή τη συγκυρία, προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι να αξιοποιήσει όσο περισσότερους βουλευτές μπορεί για να τονώσει τη σχέση της κυβέρνησης με την κοινωνία.

 

 

Kυριάκος ΜητσοτάκηςανασχηματισμόςβουλευτέςκυβέρνησηυπουργείαυπουργοίΥφυπουργοί